Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Μάλλον από ΑΛΛΟΥ άρχισε το ...σερβίρισμα (2ο μέρος)


Αφιερωμένο στους φίλους του ΠΑΣΟΚ που ...αναρωτιούνται, (έστω χαμηλόφωνα), για να γνωρίζουν ότι είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν ...

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από περιοδικό που εκδίδουν μέλη του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτοι σοσιαλιστές
Άκρως αποκαλυπτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη βάση του ΠΑΣΟΚ, μετά και την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση εναντίον των λαϊκών στρωμάτων, είναι πρόσφατο δημοσίευμα στο περιοδικό «Νέος Αγωνιστής», το οποίο εκδίδεται από μέλη του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτους σοσιαλιστές. Στο εν λόγω δημοσίευμα –μεταξύ άλλων- αναφέρονται τα εξής:
«Τα μέτρα που εξήγγειλε, πρόσφατα, η κυβέρνηση σηματοδοτούν την πλήρη διάψευση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ. Ήρθαν, μάλιστα, να ολοκληρώσουν μια σειρά από αντιφατικά μηνύματα των πρώτων 100 ημερών που έστελνε η κυβέρνηση και τα οποία υπήρξαν, απλώς, η εκδήλωση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της, στο χώρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, όπως εκδηλώθηκε στη μοναδική, μέχρι σήμερα, συνεδρίαση του οργάνου μετά τις εκλογές. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είχαν αρχίσει, άλλωστε, από πολύ νωρίς να μιλάνε για «κίνδυνο χρεoκοπίας», για «Τιτανικό» κ.λπ. Έριξαν ματωμένο κρέας στη θάλασσα και τώρα απορούν που μαζεύτηκαν καρχαρίες. (…)



Η ριζοσπαστικοποίηση της περιόδου 2008-2009, με αποκορύφωμα τη θέση περί αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας στις ευρωεκλογές και το προεκλογικό πρόγραμμα περί αναθέρμανσης της οικονομίας και κεϊνσιανής έμπνευσης πολιτικών ενίσχυσης της ζήτησης και αύξησης των δημοσίων δαπανών, σύντομα αποδείχθηκε αβαθής και έωλη. Το πρόγραμμα σταθερότητας, η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κρατικής αναπτυξιακής πολιτικής και την καθυστέρηση ή αδυναμία άμεσης κατάρτισης ενός κοινωνικά δίκαιου αναδιανεμητικού προοδευτικού φορολογικού συστήματος, αντικειμενικά, στηρίζουν την οικονομική ολιγαρχία του τόπου, χτυπώντας την κοινωνική συμμαχία που στήριξε την κυβέρνηση και εκφράζει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Καταστρατηγεί, υπέρ της άρχουσας τάξης, την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, θεμελιώδη καταστατική αρχή κάθε ευρωπαϊκού συντάγματος και ιδρυτική αρχή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. (...)

Η κατάσταση στο εσωτερικό του Κινήματος είναι εξίσου αποκαρδιωτική: Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, βρίσκεται σε ιδιότυπη αναστολή λειτουργίας, τα στελέχη και τα μέλη του αγνοούνται, όταν δεν χλευάζονται, από ένα μηχανισμό που λειτουργεί με όρους φεουδαρχικού τύπου. Τα αιρετά κομματικά όργανα δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στη χάραξη της πολιτικής, οι τάσεις και τα ρεύματα είναι αποκλεισμένα, η βάση του ΠΑΣΟΚ περιθωριοποιείται και, μοιραία, αποστασιοποιείται. Με ανακοίνωσή μας, την 1η Οκτωβρίου 2009 και ενόψει των επικείμενων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, προειδοποιούσαμε, μεταξύ άλλων, ότι το διευθυντήριο μαζί με την παρασιτική οικονομική ολιγαρχία και με τμήματα της κατεστημένης πολιτικής ελίτ της χώρας, θα ασκήσουν μεγάλες πιέσεις προς την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να ασκήσει πολιτική στη βάση του Συμφώνου Σταθερότητας. (...)

Κριτήριο των πολιτών και μέτρο αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου είναι η πορεία ανασυγκρότησης της χώρας, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες. Εθνικό συμφέρον δεν είναι το καπιταλιστικό συμφέρον μεταμφιεσμένο στο ουδέτερο υπερταξικό συμφέρον της χώρας. Εθνικό συμφέρον είναι ό,τι ταυτίζεται με τα συμφέροντα του λαού και με το αναφαίρετο δικαίωμα της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του. Γιατί το έθνος είναι ο λαός και όχι η οικονομική ολιγαρχία του τόπου. Με τα λόγια του ποιητή, εθνικόν είναι το αληθές. Όχι η προπαγανδιστική τρομοκρατία των κεφαλαιοκρατών...
Ζητάμε:
- Αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Ανάκληση των αντιλαϊκών και αντιαναπτυξιακών οικονομικών μέτρων…
- Αναθέρμανση της οικονομίας, κοινωνικός και αναπτυξιακός προσανατολισμός του κράτους, ανάκτηση του δημοσίου χώρου, συγκρότηση δημόσιου πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενίσχυση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τόνωση της ζήτησης, στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας, σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
- Έκδοση ευρωομολόγου με χαμηλό επιτόκιο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την επίθεση των τοκογλύφων των αγορών, αλλά και ως απόδειξη της αυτονόητης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πολιτικός έλεγχος και δημοκρατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
- Μάχη για την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
- Κομβικές τομές για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, ενάντια στον παρασιτισμό. (…)
- Μαζική και αγωνιστική συμμετοχή των συντρόφων και φίλων του Κινήματος στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων εναντίον της πολιτικής της λιτότητας.
- Άμεση συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
- Σύγκληση συνεδρίου θέσεων του κόμματος τον Μάιο 2010.
- Πραγματοποίηση συνεδρίου ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών, εργατικών κομμάτων με πρωτοβουλία του Κινήματος στην Αθήνα, τον Μάιο 2010, με θέμα τη σοσιαλιστική απάντηση στην οικονομική κρίση, τη διάλυση της ΟΝΕ, την ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας και την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης.
- Ο δρόμος δεν είναι ούτε ο απομονωτισμός, ούτε η υποταγή στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Αγώνας για μια κοινωνική Ελλάδα, σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Το μέλλον θα είναι μακρύ...».

Εθνικό συμφέρον είναι ό,τι ταυτίζεται με τα συμφέροντα του λαού και με το αναφαίρετο δικαίωμα της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του. Γιατί το έθνος είναι ο λαός και όχι η οικονομική ολιγαρχία του τόπου.

από την εφημερίδα ΔΡΟΜΟΣ της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: