Εντάξει ο άνθρωπος φαινόταν ότι το τελευταίο που τον ενδιέφερε ήταν το Υπουργείο Υγείας. Ο άνθρωπος φαίνεται είναι για μεγάάλααα πράγματα. Α! και να μη ξεχνάμε είναι και το πρωτοπαλήκαρο ή καλύτερα ο υπαρχηγός του Σαμαρά ...
Τα "καλούδια" τα έβγαλε στη φόρα το press.gr, αλλά εμείς το κοπιάραμε από το kozanitika.gr, που έκανε και την επεξεργασία. Χαρείτε το:
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ» διαπιστώνει η έκθεση – φωτιά που αποκαλύπτει ολόκληρη το Press-gr! Σπατάλες για καθαριότητα, φύλαξη κλπ, προκλητικές αμοιβές 1.500 ευρώ ανά συνεδρίαση επιτροπών, ακατάλληλα κτίρια, επιλεκτική μεταχείριση θεραπευομένων, απίστευτα χρέη και επιλογή φαρμακείου …δίπλα στο υπουργείο!
Καταπέλτης είναι η επίσημη έκθεση του υπουργείου Υγείας για την κατάσταση που επικρατούσε την προηγούμενη τριετία στον ΟΚΑΝΑ, όταν υπουργός Υγείας ήταν -και είχε την εποπτεία του Οργανισμού, άρα και την πολιτική ευθύνη- ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ» είναι ο τίτλος της κι αυτό λέει πολλά…
Το πλήρες τρισέλιδο κείμενο των συμπερασμάτων της Έκθεσης αποκαλύπτει σήμερα το Rress-gr (πατήστε πάνω στα έγγραφα για να μεγαλώσουν), σημειώνοντας ότι κατατέθηκε από την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, πολλά μέλη της οποίας (μεταξύ των οποίων ο πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος και ο Κώστας Κιλτίδης) ζήτησαν από την υφυπουργό «να στείλει αμέσως τους υπευθύνους στον εισαγγελέα»!
στον ΟΚΑΝΑ γινόταν, τουλάχιστον την τελευταία τριετία, το μεγάλο φαγοπότι.
Για λόγους καλύτερης ανάγνωσης, «σπάσαμε» σε χωριστά posts τα συμπεράσματα, όπως διατυπώνονται και στην Έκθεση – φωτιά. Κι αυτά είναι:
-Χάος και απλήρωτη εργασία με τους»ενοικιαζόμενους»εργαζόμενους…
-3,3 εκατ. ευρώ το χρόνο για security!
-800.000 ευρώ το χρόνο για καθαριότητα!
-Ενώ 6.000 περιμένουν 6,5 χρόνια για θεραπεία, σε 23 «τυχερούς»πηγαίνουν τρεις φορές το μήνα στο σπίτι!
-12.000.000 ευρώ είναι τα χρέη ενώ μπορούσε να είναι τα μισά! Κι ακόμη, διάλεξαν αυθαίρετα φαρμακείο δίπλα στο υπουργείο…
-Δίνουν 350.000 ευρώ το χρόνο για 24 θεραπευόμενους σε ειδικό ξενοδοχείο ενώ για τους άλλους …1.000 ευρώ το χρόνο!
-Δίνουν 300.000 ευρώ το χρόνο για νοίκια που δεν χρειάζονται!
- Σε ακατάλληλα κτίρια στεγάζονται οι θεραπευτικές μονάδες…
-Και το πιο γαργαλιστικό: Επί τρία χρόνια, έπαιρναν 1.500 ευρώ ανά συνεδρίαση τα μέλη ορισμένων επιτροπών και …800 οι γραμματείς τους!
Ιδού και όλο το κείμενο
1.Ενοικιαζόμενο προσωπικό.
Στον ΟΚΑΝΑ απασχολούνται εργαζόμενοι τριών κατηγοριών, μόνιμοι (617 άτομα) «ενοικιαζόμενοι» από ιδιωτική εταιρεία (42 άτομα) και με δελτίο παροχής υπηρεσιών 28 άτομα). Οι ετήσιες οροφές μισθοδοσίας ανέρχονται σε 28132.500 για το μόνιμο προσωπικό, 1726800 για τους «ενοικιαζόμενους και 464.100 για εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο με τις διαφορετικές κατηγορίες προσωπικού υπάρχουν θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν σε αβέβαιη βάση καθώς στηρίζονται κυρίως σε ενοικιαζόμενο προσωπικό». Συγκεκριμένα:
-Μονάδα Υποκατάστασης Ηράκλειο Κρήτης. Ενώ η μονάδα δεν λειτουργούσε λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων από την κατασκευάστρια εταιρεία, εν γνώσει της προηγούμενης διοίκησης του ΟΚΑΝΑ προσελήφθησαν από το Σεπτέμβριο του 2009 πέντε ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι οι οποίου πληρώνονταν κανονικά.
-Μονάδα Υποκατάστασης στην Κέρκυρα. Η «ενοικιαζόμενη εργασία όμως πολλές φορές οδήγησε και στην «απλήρωτη» εργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κέρκυρα όπου η μονάδα υποκατάστασης στηρίζεται βασικά σε «ενοικιαζόμενο προσωπικό» 7 ατόμων επί συνόλου 9, που λόγω της φύσης της σύμβασης διακόπτουν κάθε 8 μήνες για ένα δίμηνο ώστε να αποτραπούν τυπικές προϋποθέσεις σχέσης εξηρτημένης εργασίας. Μεσολαβεί ένα δίμηνο εθελοντικής εργασίας και μετά ανανεώνεται η σύμβαση για ένα επιπλέον οκτάμηνο που είναι και το τελευταίο γιατί τη συνέχεια το προσωπικό πρέπει να αλλάξει. (Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στην Μονάδα της Πρέβεζας, με 4 άτομα «ενοικιαζόμενο προσωπικό» και με 1 με δελτίο παροχής υπηρεσιών επί συνόλου 11 εργαζομένων. Ομοίως στην Μονάδα Βόλου εργάζονται 5 άτομα «ενοικιαζόμενο προσωπικό» και 3 με δελτίο παροχής υπηρεσιών, επί συνόλου 11 εργαζομένων. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται στις Μονάδες Λάρισας, Ρόδου, Αγρινίου, Λαμίας, Λειβαδιάς).
2. Δαπανηρή φύλαξη
Υπέρογκη δαπάνη για φύλαξη των χώρων του ΟΚΑΝΑ, αλλού με εταιρεία μέσω σύμβασης, αλλού με προσφορές, αλλού με εταιρεία και φυσικά πρόσωπα (μόνιμους υπαλλήλους), με αποτέλεσμα η φύλαξη των χώρων να ανέρχεται συνολικά σε 3.340.000 ευρώ κατ’ έτος.
3. Σπατάλη για καθαριότητα
Δαπάνη για την καθαριότητα των χώρων του ΟΚΑΝΑ με διαφορετικές ρυθμίσεις και συμβάσεις με Εταιρείες Καθαρισμού παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα η καθαριότητα να ξεπερνά το ποσό των 800.000 ευρώ κατ’ έτος.
4. Κατ’ οίκον χορήγηση υποκατάστατων
Ενώ η λίστα αναμονής των ανθρώπων για θεραπεία υποκατάστασης ξεπερνά τις 6.000 με μέσο χρόνο αναμονής στην Αττικής τα 6 χρόνια και 6 μήνες, ο ΟΚΑΝΑ για 23 άτομα που παρακολουθούν θεραπευτικό πρόγραμμα μόνο για το μήνα Φεβρουάριο έκανε 222 δρομολόγια για κατ’ οίκον χορήγηση υποκατάστατων, απασχολώντας προσωπικό εκτός ωραρίου και πληρώνοντας διαταγές κίνησης.
5. Κόστος μεθαδόνης.
Δεν υιοθετήθηκε πρόταση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για εξοικονόμηση πόρων που μειώνει κατά 50% το σημερινό κόστος της μεθαδόνης καθώς και φθηνότερες προτάσεις για άλλα υποκατάστατα που χρησιμοποιεί ο ΟΚΑΝΑ παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός έχει ήδη ένα χρέος των προηγούμενων ετών για φαρμακευτικά σκευάσματα απεξάρτησης που ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ. Επίσης για τα λοιπά φάρμακα δεν έγινε ποτέ έρευνα αγοράς με Φορείς ή Προμηθευτές, αντίθετα ο ΟΚΑΝΑ επέλεξε αυθαίρετα φαρμακείο δίπλα στο υπουργείο Υγείας όπου με επιστολή του ιδιοκτήτη σταματά η συνεργασία λόγω χρεών ύψους 130.000 ευρώ.
6. Υπέρογκες δαπάνες για φιλοξενία
Ενώ η χορήγηση υποκατάστατου και οι σχετικές εξετάσεις στοιχίζουν περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο για τον κάθε θεραπευόμενο, ο ΟΚΑΝΑ με διακριτικά κριτήρια δαπανά για 24 άτομα αποκλειστικά στο Λεκανοπέδιο το ποσό των 350.000 ευρώ το χρόνο (1.200 ευρώ το μήνα ανά άτομο) για φιλοξενία τους σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο αγνοώντας προτάσεις θεραπευτών για κατάργησης της διακριτικής αυτής μεταχείρισης ή έστω για πολύ μικρότερη δαπάνη.
7. Ανεκμετάλλευτα κτίρια
O ΟΚΑΝΑ έχει 5 ιδιόκτητα κτίρια που χρησιμοποιεί, 4 ιδιόκτητα κτίρια ανεκμετάλλευτα λόγω υψηλού κόστους ανακατασκευής, 3 κτίρια που έχουν παραχωρηθεί και νοικιάζει 12 κτίρια συνολικού ετήσιου κόστους 300.00 ευρώ.
8. Ακατάλληλα κτίρια
-Στην Θεσσαλονίκη η θεραπευτική μονάδα στη οδό Ευζώνων 34 που εξυπηρετεί 205 άτομα λειτουργεί ενώ το κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο, σύμφωνα με πολλά ενημερωτικά σημειώματα της τεχνικής υπηρεσίας προς την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.
-Στην Αθήνα η νέα μονάδα στο Νοσοκομείο Σωτηρία όπου μεταφέρθηκε η μονάδα από την οδό Σοφοκλέους και εξυπηρετεί 354 άτομα έχει σοβαρά προβλήματα κτιριολογικά (π.χ. κίνδυνος πυρκαγιάς από τα καλώδια της ΔΕΗ, παροχή νερού γίνεται από πυροσβεστικό κρουνό).
10. Πλουσιοπάροχες αμοιβές επιτροπών.
Σύμφωνα με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου από 7.11.06 μέχρι και 12.10.09 τα οριζόμενα με απόφαση του ΔΣ μέλη των επιτροπών επιλογής προσωπικού ή προμηθευτών κατόπιν διαγωνισμού, ελάμβαναν αποζημίωση ανά συνεδρίαση για τη συμμετοχή τους στην επιτροπή 1.500 ευρώ/μέλος και 800 Ευρώ το μέλος για την γραμματειακή υποστήριξη. Οι επιτροπές ήταν συνήθως 5μελείς και συμμετείχαν μέλη του ΔΣ, ο γενικός Διευθυντής και εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ.
PRESS-GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου