Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Κύριε ελέησον ...την κρίση να πληρώσει ο λαός

Το αποφασίζομεν και διατάσσομεν της κυβέρνησης τελικά ισχυει μόνο, για τους ανήμπορους να αντιδράσουν, μισθωτούς και συνταξιούχους, τα "γνωστά-άγνωστα" θύματα της κάθε ανασυγκρότησης του κράτους. Με τις πρώτες αντιδράσεις και με το φόβο του θεοσεβούμενου πολιτικού κόστους, πήρε πίσω τις αρχικές προτάσεις για τη φορολόγηση της εκκλησίας, και από ότι φαίνεται θα πληρώσουμε κιόλας -επιπλέον- τους παπάδες ... Μπράβο σας αποφασισμένοι ανασυγκροτητές!!!

Υποχώρηση της κυβέρνησης στη φορολόγηση της Εκκλησίας
Σε υποχώρηση φαίνεται να οδηγείται η κυβέρνηση στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι περισσότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου αλλάζουν προς όφελος της Εκκλησίας, ενώ συγκροτήθηκε επιτροπή από 6 μητροπολίτες προκειμένου να υποβάλλει τις προτάσεις της Εκκλησίας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, αν και πολλές από αυτές έχουν ήδη γίνει αποδεχτές.


Πιο αναλυτικά ο φόρος 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τα μισθώματα παραμένει, αλλά θα υπάρχει έκπτωση μέχρι και 50% για τις δαπάνες του εκκλησιαστικού νομικού προσώπου. Η Εκκλησία επιμένει στη φορολόγηση μόνο των καθαρών εσόδων. Η φορολόγηση των δωρεών ακινήτων ή χρηματικών ποσών προς την Εκκλησία ουσιαστικά εκμηδενίζεται, αφού πάει στο 0,5% από το 5% για τα ακίνητα και το 10% για τα χρηματικά ποσά, ενώ οι δωρεές κάτω των χιλίων ευρώ είναι αφορολόγητες. Από τον φόρο ακίνητης περιουσίας εξαιρούνται τα ακίνητα που παραχωρούνται για χρήση στο ελληνικό Δημόσιο και τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο. Ο φόρος θα μείνει στο 3 τοις χιλίοις, με την Εκκλησία να επιμένει στη φορολόγηση με 1 τοις χιλίοις, όπως και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και την εξαίρεση από τη φορολόγηση των εκτός οικισμού ακινήτων και των ακινήτων της Εκκλησίας που παραμένουν δεσμευμένα.

Η έκτακτη Ιερά Σύνοδος που διεξήχθη χτες έγινε σε συναινετικό κλίμα, ενώ οι περισσότεροι από τους μητροπολίτες εμφανίζονταν ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις. Στην 6μελή επιτροπή που θα υποβάλλει τις προτάσεις της Εκκλησίας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής συμμετέχουν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Ελασσώνος Βασίλειος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σύρου Δωρόθεος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται "η Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε, ούτε και τώρα αρνείται τη φορολόγηση, και μάλιστα στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, αλλά θέλει να επιτευχθεί ο τρόπος, ώστε και αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας να σταθεί, και το φιλανθρωπικό της έργο να μην ζημιωθεί, και τελικά να ωφελείται ο λαός". Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, επισήμανε ότι "αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας που γίνεται για τον λαό".

του Κώστα Παπαγιάννη από την ΑΥΓΗ (27/03/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια: