Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Κοζάνης για τα προβλήματα στην ακαδημαϊκή χρονιά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-Κάλεσμα στην απεργία

Μετά την ψήφιση του νόμου-πλαισίου  και του «αυγουστιάτικου» νόμου που καθιέρωσε την επιστολική ψήφο για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των επιχειρηματιών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ παίρνει τώρα μέτρα πλήρους εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής της στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν συγκεκριμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με το καρότο και το μαστίγιο, αφ” ενός για να περάσει η επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ στις φοιτητικές παροχές, στη δομή και στη διοίκηση, στα προγράμματα σπουδών. Αφ” ετέρου, διακηρυγμένος στόχος ήταν να επιτευχθεί ένας βαθμός συναίνεσης, κατ” αρχήν στο επίπεδο των παλιών διοικητικών οργάνων των, προκειμένου να αναλάβουν το νέο ρόλο τους, ως παλιές, έμπειρες και με κύρος διοικήσεις, καθοδηγώντας και συνεργαζόμενοι με τους νέους επιχειρηματίες διοικούντες. Η συναίνεση ήταν αναγκαία, για να αντισταθμίσει και τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα
Με τα νέα μέτρα τσακίζουν:

Μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κοινωνικά επιδόματα και πρόνοια. Τα ασφαλιστικά ταμεία αφού καταληστεύθηκαν για χρόνια, πάνε για στάση πληρωμών συντάξεων και περίθαλψης.
Οι μισθοί κόβονται πάνω από 50% με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ατομικές συμβάσεις, μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.
Στις χιλιάδες απολύσεις εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα προσθέτουν εφεδρείες – απολύσεις  χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.
Γονατίζουν με νέα χαράτσια τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν πια να επιβιώσουν.
Ξεχαρβαλώνουν σχολεία και πανεπιστήμια, αφήνουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
Διαλύουν τα νοσοκομεία, κόβουν τα φάρμακα από τους ασθενείς που δεν έχουν να τα πληρώσουν. Βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού.
Ξεπουλάνε σε ιδιώτες λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσιες εκτάσεις, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Ύδρευση, όλο τον πλούτο της χώρας.
Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο για την κρίση εμείς και οι οικογένειές μας!!!


Τα πραγματικά προβλήματα
Στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς φάνηκαν τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας των Ιδρυμάτων σε όλη τους την έκταση. Οι τεράστιες περικοπές της τάξης του 70% των κονδυλίων το προηγούμενο διάστημα, το κούρεμα των αποθεματικών των ΑΕΙ – ΤΕΙ, στο ΤΕΙ κόπηκαν 300000ευρώ, ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της πολιτικής προσαρμογής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, οι περικοπές σε Στέγαση και Σίτιση που ήταν προγραμματισμένα ακόμα από την εποχή της Μπολόνια και δεν τα προχωρούσαν αποφασιστικά – φοβούμενοι και τις αντιδράσεις – τώρα στο έδαφος της βαθιάς οικονομικής κρίσης υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Η υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας γίνεται στο βολικό πρόσχημα της εμπορευματοποίησης. Με ταχύτατους ρυθμούς, προχωρά η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, που φέτος θα είναι πραγματικότητα. Σε συνάντηση που είχε η επιτροπή αγώνα ΣΤΕφ Αθήνας με τον Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσαν τα σενάρια που εξετάζουν.την αντικατάσταση του βιβλίου με το ηλεκτρονικό σύγγραμμα, την διανομή σημειώσεων αντί για βιβλία, οι φοιτητές να επιστρέφουν τα βιβλία των παλιότερων ετών για να ξαναμοιραστούν στους νεότερους, την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων Στη θέση του δωρεάν συγγράμματος θα οργιάζουν τα αποκαλούμενα e-books, δηλαδή ηλεκτρονικά βιβλία που, εκτός του ότι απευθύνονται σε όσους έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα τεχνικά μέσα, θα προσφέρουν τεράστια κέρδη στους εκδοτικούς οίκους οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα εμπορεύονταν τα πανεπιστημιακά βιβλία και σήμερα επιδίδονται σε νέες πιο κερδοφόρες επενδύσεις, με τις επιδοτήσεις μάλιστα του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Σαθρό, λοιπόν, έως και φαιδρό το επιχείρημα ότι θα μειωθούν τα έξοδα των ΑΕΙ προς τους εκδοτικούς οίκους που κερδοσκοπούσαν…! Οι παραπάνω εξελίξεις είναι δρομολογημένες χρόνια τώρα. Σήμερα όμως περνούν σαρωτικά, αξιοποιώντας το έδαφος της οικονομικής κρίσης, που ωθεί σε τραγικές περικοπές κονδυλίων, σε γενίκευση διδάκτρων στο μεταπτυχιακό, αλλά και στο προπτυχιακό επίπεδο, σε παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε διδάσκοντες χαμηλών βαθμίδων και εργαζόμενους
Όλα αυτά οδηγούν σε εκρηκτική κατάσταση σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.
Σε ΤΕΙ για παράδειγμα έχουν κόψει την δωρεάν σίτιση για πάνω από τους μισούς σπουδαστές, με αποτέλεσμα να σιτίζονται δωρεάν 1000 σπουδαστές την ώρα που συζητάν την περαιτέρω μείωση.
Φέτος δόθηκαν 70 δωμάτια στην εστία για 1500 πρωτοετείς φοιτητές ενώ στον αέρα είναι η επινοικίαση της εστίας στην πόλη της Κοζάνης. Επίσης για να δοθεί δωμάτιο στον δικαιούχο τον καλούν να δώσει εγγύηση – χαράτσι 300 ευρώ και τον απειλούν πως αν δεν καταβάλει το ποσό άμεσα, χάνει το δωμάτιο.
Δεν έχει γίνει πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού και ξεκίνησε η χρονιά χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις εργασίας.
Τα εργαστήρια έχουν λίγα τμήματα λόγω της υποχρηματοδότησης με άμεσο αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατέλειωτες λίστες αναμονής από τους σπουδαστές.
Υπάρχουν περιπτώσεις που σπουδαστές καλούνται να πληρώσουν αναλώσιμα από την τσέπη τους. Για παράδειγμα στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό τα αναλώσιμα ξεπερνούν τα 120 ευρώ μόνο για ένα μάθημα σχεδίου.
Σε μαθήματα που έχουν και εργαστήριο δωρεάν δινόταν μόνο το ένα από τα δύο βιβλία και το κόστος για το κάθε επιπλέον βιβλίο είναι τουλάχιστον 50 ευρώ, και καλούν να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν οι σπουδαστές ηλεκτρονικές σημειώσεις.
Σημαντικό είναι το πρόβλημα των πρακτικών ασκήσεων. Εκτός από το ζήτημα των απλήρωτων και ανασφάλιστων πρακτικών, πλέον το ΤΕΙ δεν δίνει νέες πρακτικές με αποτέλεσμα σπουδαστές να μην μπορούν να πάρουν πτυχίο.
Στο ΑΕΙ δεν υπάρχει ούτε σαν έννοια η εστία.
Η ΔΕΗ χρηματοδοτεί έδρα καθηγητή, δηλαδή με λίγα λόγια ανάλογα με τις απαιτήσεις της καθορίζεται και η εκπαιδευτική διαδικασία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών, έτσι ώστε να εναρμονιστεί πλήρως στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τις σπουδές.
Συνεχίζει το κτιριακό πρόβλημα νοικιάζοντας για αίθουσες, Πολυκατοικία και αποθήκες Super Market, ενώ άγνωστες είναι οι συνθήκες και οι υποδομές από το νέο κτίριο που θα στεγάσει το ΑΕΙ και το κόστος ενοικίασης υπερβαίνει τα 150000 ευρώ.
Το κόστος μετακίνησης των σπουδαστών είναι δυσβάσταχτο. Καλούν τους σπουδαστές να πληρώσουν τουλάχιστον 50 ευρώ μηνιαίως για να παρακολουθήσουν μαθήματα και συζητάνε ήδη την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν φοιτητές και σπουδαστές να αναζητούν εργασία έτσι ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν, ενώ όσοι δεν τα καταφέρνουν εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Πλέον η μόρφωση γίνεται πλήρως ταξική και προνόμιο για λίγους εκλεκτούς που μπορούν να σηκώσουν το κόστος σπουδών. Με το νέο πακέτο μέτρων 11.5 δις η κατάσταση θα χειροτερέψει.
Καλούμε όλους τους σπουδαστές – φοιτητές να συμμετέχουν στην απεργία 18 Οκτώβρη με το ΠΑΜΕ. Καλούμε να μην πάει ούτε ώρα χαμένη. Να συνεδριάσουν Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων τώρα. Να γίνουν συνελεύσεις ετών – εξαμήνων – μαθημάτων ώστε να οργανωθεί η πάλη των φοιτητών. Να μαζικοποιηθούν οι επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
Καλούμε τους φοιτητές στο τριήμερο κινητοποιήσεων που οργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και ξεκίνησαν από σήμερα με κατάληψη στα ταμεία της Λέσχης του ΤΕΙ, ώστε να σιτιστούν όλοι οι φοιτητές δωρεάν.
Αύριο θα γίνει κινητοποίηση για την Στέγαση και την Τετάρτη κατάληψη στα ακυρωτικά μηχανήματα των Αστικών ώστε να μεταφερθούν όλοι οι φοιτητές δωρεάν.
Οι φοιτητές να κάνουν υπόθεση δική τους την οργάνωση της πάλης. Μακριά από εκφυλισμούς. Μακριά από τις κυβερνητικές παρατάξεις ΔΑΠ – ΠΑΣΠ που καλούν σε εφησυχασμό και αναμονή. Μακριά από τις δυνάμεις της ΑΡΕΝ και Ανεξάρτητων που προσπαθούν να μπλοκάρουν κάθε σύνδεση του Φοιτητικού – Σπουδαστικού Κινήματος με το Εργατικό ταξικό κίνημα. Δηλαδή καλούν του σπουδαστές να μην είναι στο πλευρό των εργατών γονιών τους και να δρουν μόνοι τους, σαν τα προβλήματα της Παιδείας να είναι ξέχωρα και κρυμμένα σε γυάλα, μακριά από την αντιλαϊκή πολιτικής της κυβέρνησης του Μαύρου μετώπου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ με τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οι σχολές και τα Τμήματα να γίνουν κάστρα αγώνα – κάστρα αντίστασης. Δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες όσο κρατάμε το κεφάλι σκυμμένο. Καμιά καθυστέρηση! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Δωρεάν παιδεία για όλους. Ούτε σκέψη για δίδακτρα. Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μεταφορά – αναλώσιμα. Επίδομα ενοικίου για σπουδαστές από άλλες πόλεις.
Να φτιαχτούν εστίες για να καλύψουν τις ανάγκες των σπουδαστών. Να χρησιμοποιηθεί το παλιό Ξενία
Το ΤΕΙ και το ΑΕΙ να αναλάβει την μεταφορά των σπουδαστών.
Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία δωρεάν.
Να δοθούν τώρα πρακτικές. Ούτε ένας πρακτικάριος απλήρωτος και ανασφάλιστος.
Στήριξη των ανέργων.
Κατάργηση των μνημονίων των δανειακών συμβάσεων καθώς και των εφαρμοστικών τους νόμων, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η αποδέσμευση από την ΕΕ.
Καμία υποβάθμιση των σπουδών. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για εργασία.
Όλοι οι σπουδαστές στην μάχη για την Οργάνωση της Απεργίας 18 Οκτώβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: