Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Από σήμερα παρακολουθούμε τη Τζένη…

Στην ευρύτερη δασική περιοχή της Καστοριάς, εντείνονται οι προσπάθειες της ερευνητικής Ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την παρακολούθηση του πληθυσμού των αρκούδων στο πλαίσιο της αρμονικής συμβίωσής τους με τους κατοίκους της περιοχής.
Την ομάδα «σύλληψης» αποτελούν εφτά άτομα (έξι βιολόγοι και μια κτηνίατρος). Το «αρχηγείο» της ομάδας έχει στηθεί αυτή τη φορά λίγο έξω από το χωριό Βογατσικό, κοντά στην πόλη της Καστοριάς, και οι προσπάθειες σύλληψης θα διαρκέσουν περίπου έναν μήνα. Έχουν ως στόχο τη μελέτη των πρότυπων κίνησης ατόμων του τοπικού πληθυσμού της αρκούδας σε σχέση με το νότιο κομμάτι του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή».  Δράσεις σύλληψης αρκούδων έχουν γίνει ήδη στο κεντρικό κομμάτι του άξονα, ενώ του χρόνου οι δράσεις αυτές θα επεκταθούν και στο βόρειο κομμάτι του άξονα που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα.
Μόλις χθες ξεκίνησε η νέα επιχείρηση σύλληψης αρκούδων με σκοπό τη ραδιοπαρακολούθησή τους και σήμερα, 19 Απριλίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, «συνελήφθη» η πρώτη αρκούδα, μόλις 200 μέτρα από τον κάθετο οδικό άξονα Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής. Η ξανθιά «Τζένη» (βλέπε φώτο) είναι η 31η αρκούδα που ραδιοπαρακολουθεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το 1996.
Πρόκειται για μια νεαρή θηλυκή αρκούδα που δεν έχει γεννήσει ακόμη, εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και θα παρακολουθείται για τα επόμενα 2 χρόνια.
Η διαδικασία λειτουργεί αφότου τοποθετηθεί το ειδικό κολάρο-πομπός στο λαιμό του ζώου που έχει συλληφθεί. Στη συνέχεια και μέσω δορυφόρου αποστέλλεται κάθε 2 ώρες SMS σε συσκευές των ερευνητών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με την ακριβή θέση του ζώου, γεγονός που επιτρέπει και τη φυσική παρατήρηση. Το ειδικό κολάρο πέφτει μόνο του από το λαιμό του ζώου μετά από διάστημα –περίπου– δύο ετών.
Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε ελεύθερες αρκούδες, δίνει τη δυνατότητα στην ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη βιολογία, τις συνήθειες και τις μετακινήσεις του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας με σκοπό τη διατύπωση συγκεκριμένων διαχειριστικών προτάσεων για την προστασία του είδους.
Η ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ χρησιμοποιεί για δεύτερη φορά καινοτομία στα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, κατασκεύασε και εφαρμόζει με επιτυχία συστήματα τηλεειδοποίησης εντοπισμού των αρκούδων με μηνύματα SMS, μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της VODAFONE.
Η επιχείρηση σύλληψης αρκούδων που μόλις ξεκίνησε πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης της αρκούδας στην περιοχή του οδικού άξονα Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τη λειτουργία του οδικού άξονα στην επιβίωση της καφέ αρκούδας αλλά και την περαιτέρω τεκμηρίωση των προτάσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την περίφραξη της οδού και την προστασία του είδους.
Η περιοχή επιλέχθηκε καθώς αποτελεί διάδρομο επικοινωνίας μεταξύ του Βόιου και του Ασκίου όρους αλλά και επειδή στον οδικό άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά θανατηφόρων για τις αρκούδες τροχαίων ατυχημάτων.
Η παρακολούθηση των περιοχών αυτών, γίνεται με ιδίους πόρους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, την υποστήριξη των πολιτών και με αρωγό την εταιρία κινητής επικοινωνίας VODAFONE.
Ευχαριστούμε την Εγνατία Οδός Α.Ε. για την παροχή μέρους του εξοπλισμού της Ερευνητικής Ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Βάσω Πετρίδου, 2310 555920 &  6937 422537
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: