Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ατομική ανευθυνότητα και συλλογική συνενοχή

Πίσω από την ετοιμόρροπη ταμπέλα «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΡΙΨΗ ΜΠΑΖΩΝ» ένας μπαζότοπος – σκουπιδότοπος χλευάζει τις απαγορεύσεις.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές. Αυτή τη φορά στη Λευκόβρυση, σε μικρή απόσταση από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Η χώρα μας είναι υπότροπη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Μετά από δύο παρατάσεις δεν έχει καταφέρει ακόμη να συμμορφωθεί και να κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ. Έτσι από 1/1/2011 θα έπρεπε να πληρώνει 34.000 € την ημέρα για κάθε ΧΑΔΑ που δεν έχει κλείσει !
(σσ. Προ εικοσαημέρου ανακοινώθηκε ότι «κερδίσαμε» άλλη μια εξάμηνη παράταση).
Δε φτάνει, λοιπόν, που «δεν υπάρχει σάλιο», καλούμαστε οι φορολογούμενοι να πληρώσουμε τις επαναλαμβανόμενες ανεπάρκειες των πολιτικών και των τοπικών αρχόντων, καθώς και την ανευθυνότητα ορισμένων «πολιτών». Άλλοι φταίνε κι άλλοι πληρώνουν. (Και αυτό το έργο είναι χιλιοπαιγμένο στην Ελλάδα..)

Βέβαια εδώ, στην περίπτωση της Λευκόβρυσης, δεν πρόκειται για ΧΑΔΑ. Η Δυτική Μακεδονία επισήμως δεν έχει – ή φαίνεται ότι δεν έχει - κανένα ΧΑΔΑ. Πρόκειται όμως για ένα ακόμη κρούσμα παράνομης διάθεσης μπάζων – σκουπιδιών, τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης υπάρχει καθορισμένος χώρος για απόρριψη μπάζων.
Αύριο μεθαύριο όμως δεν αποκλείεται μια πιο αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία να τιμωρεί και να επιβάλει πρόστιμα και για τέτοια «πταίσματα», σαν της Λευκόβρυσης, που φυσικά υπάρχουν άπειρα. Και τότε θα τρέχουμε πάλι και δεν θα προλαβαίνουμε να κρύψουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. (Και φυσικά θα μας φταίνε πάλι οι Ευρωπαίοι και οι τρόικες «που μας ζηλεύουν και μας επιβουλεύονται». Τρομάρα μας…)

Οι ευθύνες ανήκουν κατά κύριο λόγο στους ασυνειδήτους Ελληνάρες που βρωμίζουν τον τόπο, σε όσους περιοίκους δεν καταγγέλλουν επώνυμα περιστατικά και φυσικά στο Δήμο Κοζάνης που ανέχεται και δεν θεραπεύει αυτή την κατάσταση.
Ας δώσουμε όμως μια πίστωση χρόνου στο νέο Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Αποστολίδη να δούμε τι θα κάνει. Και μετά επανερχόμαστε

Εξάλλου το θέμα «διαχείριση απορριμμάτων» θα βρίσκεται αυτή την περίοδο στην κορυφή της ατζέντας, μιας και ο πρόσφατος διαγωνισμός της ΔΙΑΔΥΜΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών σηκώνει πολλές αντιρρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Κοζάνη 3/2/2011
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης








Δεν υπάρχουν σχόλια: