Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ο ...γιος του Νείλου (νέα υιοφοβέρα)

Το κουνούπι που ανήκει το γένος Culex και το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στην Ελλάδα είναι τελικά ο φορέας μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο δύο ηλικιωμένων, μίας 75χρονης κι ενός 79χρονου, που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος ιός ταυτοποιήθηκε και σε άλλα 14 άτομα, εκ των οποίων τα 10, στην πλειονότητά τους ηλικίας άνω των 70 ετών, συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο Λοιμωδών, ενώ ένα είχε διακομιστεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Πέτρο Σερίδη, από τους 10 ασθενείς που συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι τέσσερις σε σταθερή κατάσταση, εκ των οποίων ένας είναι σε σταθερή αλλά όχι καλή κατάσταση και πέντε σε άριστη κατάσταση. Πάντως, το νοσοκομείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα και συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
“Ο ιός του Δυτικού Νείλου ταυτοποιήθηκε σε συνολικά 16 άτομα, εκ των οποίων τα δύο κατέληξαν. Κύριος φορέας του ιού είναι το κουνούπι που ανήκει στο γένος Culex και το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας. Είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλοι ασθενείς που δέχτηκαν το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, αλλά μπορεί να μην το γνωρίζουμε, διότι στο 80% των περιπτώσεων δεν υπάρχουν συμπτώματα ή αν υπάρχουν θυμίζουν αυτά της απλής ίωσης. Εξάλλου, η ζέστη και η υγρασία ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των συγκεκριμένων κουνουπιών. Ωστόσο, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας εκ μέρους των πολιτών”, δηλώνει στην “Μ” η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Α' μικροβιολογικό εργαστήριο της Ιατρικής σχολής ΑΠΘ Άννα Παπά.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης εξηγεί στη “Μ” ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, οπότε είναι λογικό να παρατηρείται έξαρσή του την περίοδο του καλοκαιριού και κυρίως από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
“Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο. Εδώ και μία δεκαετία έχουμε σποραδικά κρούσματα και πιστεύω ότι υπάρχουν και σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας, όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, όπου το τελευταίο διάστημα είχαμε κατά συρροή κρούσματα. Το κουνούπι που ενοχοποιείται για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου ανήκει στο γένος Culex, το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο κι εμφανίζεται τα καλοκαίρια”, επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι συνήθως τα κουνούπια αυτά μολύνονται από μολυσμένα πουλιά. Τα πουλιά προσβάλλονται από τον ιό, στη συνέχεια μεταναστεύουν και κάποια στιγμή πεθαίνουν. Τα νεκρά σώματά τους αποτελούν τροφή για τα κουνούπια, τα οποία με τη σειρά τους μολύνονται και μολύνουν και τον άνθρωπο. Μπορεί βέβαια η μόλυνση να είναι και απευθείας στα κουνούπια.
“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς το 80% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 20% έχει συμπτώματα ίωσης, όπως πυρετό. Το ποσοστό των ατόμων που παθαίνουν εγκεφαλίτιδες είναι κάτω από το 1% και είναι κυρίως ηλικίας άνω των 60 ετών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για θάνατο αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, που συνήθως αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα υγείας”, τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται από πλευράς πολιτείας είναι να γίνουν πιο εντατικοί κι επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί για κουνούπια, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κλασικά μέτρα αντικουνουπικής προστασίας.



•Μέτρα προστασίας. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών. Τα μέτρα αυτά είναι: χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, χρήση εντομοκτόνων στον αέρα, χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, όπως ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια και συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα. Επίσης, για την αποφυγή των κουνουπιών στο σπίτι, απαιτείται η τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων, όπως σήτες, η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών και η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές κι άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν τα κουνούπια πρόσβαση σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμη και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών. Επίσης, απαιτείται η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, αφού ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών και η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Της Νικολέτας Μπούκα από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: