Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Έτοιμο να παραδοθεί το γεωπάρκο στα Μπουχάρια.

Έτοιμο να παραδοθεί και επίσημα πλέον για το κοινό εντός των επόμενων ημερών είναι το Γεωλογικό Πάρκο «Μπουχάρια» στην περιοχή του Μικρόβαλτου Καμβουνίων, αφού οι εργασίες κατάλληλης διαμόρφωσης του χώρου έχουν πλέον ολοκληρωθεί από την Νομαρχιακή Κοζάνης και το έργο βρίσκεται στην διαδικασία της οριστικής του παραλαβής. Τα μπουχάρια είναι ένα σπάνιο και μοναδικό για τα δεδομένα της χώρας μας γεωλογικό φαινόμενο που αποτελείται από 20 περίπου πυραμοειδείς σχηματισμούς φτιαγμένους από χώμα, άργιλο, μάργες και κροκάλες, με κορυφή καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, που ξεπερνούν σε ύψος τα δύο μέτρα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα έξι με επτά μέτρα (τους λεγόμενους «Άτλαντες»).

Στην ίδια περιοχή υπάρχουν και τα «Νοχτάρια», που δεν επιστεγάζονται με πλάκες, ενώ ο συνδυασμός των δύο αυτών φαινομένων έχει δημιουργήσει ένα ιδιόμορφο δάσος στην περιοχή, αποτέλεσμα της διάβρωσης του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων.
 



Η Ν.Α. Κοζάνης με απόφαση που πήρε προ ετών προχώρησε στην δημιουργία γεωπάρκου στην περιοχή και πλέον, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο αρμόδιος αντινομάρχης Γιάννης Σόκουτης «το έργο είναι στη διαδικασία της οριστικής του παραλαβής», αφού λύθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και ο χώρος είναι πλέον επισκέψιμος προς όλους. Η οριστική παραλαβή αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών, παρουσία του νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή. Αν και απομένουν μόνο οι τελευταίες λεπτομέρειες το πάρκο ήδη αρκετοί το επισκέπτονται, κυρίως από την γύρω περιοχή και θαυμάζουν από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης.



Το συνολικό κόστος αποκατάστασης του γεωπάρκου έφτασε τις 400.000 ευρώ και καλύφθηκε από χρηματοδότηση του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και από ιδίους πόρους της Ν.Α. Κοζάνης, ενώ για όποια πρόσθετη συμπληρωματική εργασία απαιτηθεί θα υπογραφούν συμπληρωματικές συμβάσεις. Στην περιοχή έγιναν διάφορες εργασίες όπως η κατασκευή περιπατητικών μονοπατιών μέσα στο πάρκο, η κατασκευή κιοσκιών ενός του χώρου αλλά και η τοποθέτηση χώρων αναψυχής για τους επισκέπτες όπως παγκάκια κ.α.. Παράλληλα δημιουργήθηκε χώρος υποδοχής, έγιναν οι απαραίτητες εργασίες προφύλαξης των μπουχαριών από τα νερά τις βροχής και τα γύρω δέντρα, κατασκευάστηκαν τουαλέτες κοινού, αποθήκη και κοιτώνας για τον / τους φύλακες, καθώς και ξύλινο παρατηρητήριο σε σημείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μοναδικό αυτό φαινόμενο. Επίσης, τοποθετήθηκε ένα μικρό ξύλινο περίπτερο ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να πάρουν κάποια ενημερωτικά φυλλάδια για το χώρο και την ιστορία του.



Στην περιοχή υπάρχει η απαραίτητη σήμανση, υπάρχει νερό, ενώ υπάρχει και ηλεκτροφωτισμός από γεννήτρια που ηλεκτροδοτεί τον χώρο. Όσο για τον δρόμο που οδηγεί στα μπουχάρια, είναι ο επαρχιακός δρόμος Προσηλίου που «χρίζει βελτιώσεων», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά και ο κ. Σόκουτης. «Είναι ένα μεγάλο έργο, θα γίνει η απαραίτητη μελέτη για τη βελτίωση του δρόμου, αλλά προς το παρών ο δρόμος είναι βατός, με κάποια προσοχή στην ταχύτητα». Ακολούθως, στόχος της Ν.Α. είναι σε συνεργασία με τον φορέα λειτουργίας και διαχείρισης και με άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμο να υπάρξει η απαραίτητη φροντίδα και λειτουργία με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Ο προβληματισμός που υπάρχει τώρα, σύμφωνα με τον κ. Σόκουτη είναι οι επισκέπτες να έχουν και τη δυνατότητα μια ενημέρωσης και ξενάγησης κατά την παρουσία τους στο γεωπάρκο.



Όπως τόνισε ο κ. Σόκουτης «είναι το μοναδικό γεωπάρκο σε όλη την Ελλάδα, με ένα εκπληκτικό πραγματικά γεωφυσικό φαινόμενο. Συμβάλλει στην ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα αποκατάστασης που γίνονται στα πρώην ΜΑΒΕ όπου μια ολόκληρη αποκαθιστάτε προκειμένου να δοθεί προς χρήση στην τοπική κοινωνία, γίνονται σημαντικές –παρεμβάσεις στην περιοχή».

της Β.Σ από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς διαχειριστή: Δες λίγο τη φωτογραφία. "Ανοίγει" κατά το 1/3 περίπου.

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ