Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

6η γιορτή ροδάκινου στο Βελβεντό

Για έκτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Βελβεντού, με την συνεργασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Εμπορικού Συλλόγου Βελβεντού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού & της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης διοργανώνει την 6η Γιορτή Ροδάκινου, στις 6,7 & 8 Αυγούστου 2010.
Μια γιορτή που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός και που ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς όχι μόνο αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία αλλά προσέλκυσε χιλιάδες επισκεπτών.
Η Γιορτή, περιλαμβάνει ημερίδα για το ροδάκινο, μουσικές εκδηλώσεις, επισκέψεις στους χώρους καλλιέργειας και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του Βελβεντού, ενώ θα λειτουργούν περίπτερα γευσιγνωσίας και δωρεάν διάθεσης ροδάκινων, μαρμελάδων, καθώς και άλλων τοπικών προϊόντων του Βελβεντού.
Το ροδάκινο Βελβεντού, που είναι και το κυριότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής, ξεχωρίζει για την ποιότητά του και διατίθεται στην αγορά ως επώνυμο προϊόν, έχοντας χαρακτηριστεί ως «το καλύτερο της Ευρώπης». Χάρις στα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την αύρα των Δυτικών Πιερίων και τη δροσιά της λίμνης, αλλά και την πολύχρονη εμπειρία των παραγωγών, το μεράκι και τις ατέλειωτες φροντίδες τους το ροδάκινο Βελβεντού έχει αναδειχθεί ως ένα από τα νοστιμότερα φρούτα.

Στο Βελβεντό έχει αναπτυχθεί μια αξιόλογη συνεταιριστική παράδοση. Διαθέτοντας δύο αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, τον ΑΣΕΠΟΠ (700 μέλη) και την ΔΗΜΗΤΡΑ (400 μέλη) καθώς και ένα γυναικείο συνεταιρισμό (116 μέλη), που ασχολείται με τη μεταπoίηση των νωπών φρoύτων, αποτελεί ένα σπάνιο, για τα ελληνικά δεδομένα, παράδειγμα κοινωνικής οικονομίας. Με τη φροντίδα των συνεταιρισμών το σύνολο της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών του Βελβεντού είναι πιστοποιημένο από τον AGROCERT σύμφωνα με το Σύστημα Oλοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση εγγυάται φρούτα καθόλου επιβαρημένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και παραγόμενα με διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Επίσης τμήμα της παραγωγής παράγεται με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας πιστοποιημένο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου «Όσο η ιδέα του συνεργατισμού είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας και την διαφυλάσσουμε, τόσο πιο καλά μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στους χίλιους μύριους κινδύνους που απειλούν το αγροτικό επάγγελμα η συγκεκριμένη Γιορτή, πέραν όλων των άλλων, ενδυναμώνει τη συνεργασία των τριών συνεταιρισμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: