Αυτοδιοικητική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις»
Απαντώντας ο Δήμος Κοζάνης στην κριτική μας για το Διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ, φρόντισε για πολλοστή φορά να διαφημίσει τον εαυτό του και να μας υπενθυμίσει τι έχει κάνει στον τομέα της ανακύκλωσης, χωρίς να μας πει παράλληλα τι δεν έχει κάνει.
Επειδή δεν είμαστε υπέρ της ακραίας κριτικής και του μηδενισμού των προσπαθειών επαναλαμβάνουμε ότι ο Δήμος Κοζάνης έκανε βήματα στον τομέα της ανακύκλωσης, τα οποία μπορεί μεν να τον κάνουν ευτυχισμένο όταν συγκρίνεται με τα ελληνικά δεδομένα, αλλά τον αφήνουν αρκετά πίσω σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στάνταρντ. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Τι έγινε στον τομέα των οργανικών (υπολείμματα τροφών, κλαδέματα κλπ) που αποτελούν τα μισά περίπου σκουπίδια μας (~ 40%) ; Ούτε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης για παραγωγή κομπόστ !! Θάβονται στη χωματερή ενώ μπορούν να γίνουν πρώτης τάξης λίπασμα και να μειώσουν τον όγκο των τελικών υπολειμμάτων και το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών. Δεν απαιτούμε θαύματα στον τομέα αυτό, γιατί ξέρουμε τις δυσκολίες, αλλά ούτε ένα προγραμματάκι ?
- Πόσο είναι σήμερα το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα στα σκουπίδια που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ ; 30 ή 35 % ; Ας μας απαντήσει ο Δήμος για να ξέρουμε πόσο κοντά είμαστε στις κοινοτικές μας υποχρεώσεις. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί το ποσοστό βιοαποικοδομήσιμων του 1995 να πέσει στο μισό μέχρι το 2013 (δεδομένου ότι πρόκειται για «χρήσιμα» σκουπίδια). Πώς θα πιάσουμε το νούμερο αυτό, όταν στον τομέα της κομποστοποίησης έχουμε .. τραβηγμένο χειρόφρενο ;
- Μπάζα. Όταν σε όλη την επικράτεια του Δήμου Κοζάνης υπάρχουν ανεξέλεγκτοι μπαζότοποι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι επειδή ο Δήμος έκανε το 2006 «τον πρώτο αδειοδοτημένο μπαζότοπο»; Και πώς αξιοποιούνται τα μπάζα στην οδοποιία, οικοδομή ως ανακυκλώσιμα υλικά ; Οι δήμοι με βάση την ΚΥΑ για τα ΑΕΚΚ ανήκουν στους «οικονομικούς παράγοντες» που πρέπει να συμμετέχουν ή να δημιουργήσουν συστήματα ανακύκλωσης αδρανών (άρθρο 3.20 και άρθρο 1). Τι έγινε στον τομέα αυτό ; Πόσοι τόνοι μπάζα επαναχρησιμοποιήθηκαν και πού ; Όταν χωροθετήθηκε ο μπαζότοπος χειροκροτήσαμε, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Χώρια που εκεί καταλήγουν παράνομα και σκουπίδια, λάστιχα κλπ (βλ. φωτο)
- Χαρτί. Ο Δήμος Κοζάνης μαζεύει 30 κιλά/κάτοικο/ έτος, κατά τα λεγόμενα του. Πως υπολογίζεται αυτό; Προφανώς με βάση τον πληθυσμό της απογραφής του 2001. Αν πάρουμε όμως τον πραγματικό πληθυσμό που είναι αρκετά μεγαλύτερος, το νούμερο πέφτει, ίσως και 25 %. Μπορεί επίσης να μας πει ο Δήμος αν καλύπτει το στόχο που προβλέπει το σχέδιο ΠΔ για το 2011, δηλαδή αν ανακυκλώνει το 60 % της παραγόμενης ποσότητας ΕΝΤΥΠΟΥ χαρτιού (χωρίς τις συσκευασίες). Ας δώσει πλήρη στοιχεία και τότε τα ξαναλέμε
- Πλαστικό. Καλή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, αλλά όχι ότι γίνεται συστηματικά «από το 1992» !! Κόψτε κάτι. Καλά θα ήταν να δώσετε και μια ανακοίνωση πού μπήκαν πρόσφατα (2010) οι κάδοι πλαστικών, γιατί υπάρχει κόσμος που ψάχνει και δεν βρίσκει, οπότε -αν επιμείνει- καταλήγει στο Βασιλόπουλο.
- Τηγανόλαδα. Σε άλλους δήμους (και μικρότερους) τα μαζεύουν χωριστά και παράγουν μικρές ποσότητες βιοντήζελ για τα δημοτικά οχήματα. Εδώ ;;
- Ηλεκτρ. συσκευές, μπαταρίες, λάστιχα κλπ. Η ανακύκλωση ηλ. συσκευών πιστώνεται πράγματι στο Δήμο και δεν έχουμε πρόβλημα να το αναγνωρίσουμε. Για τα υπόλοιπα όμως ας μην οικειοποιούμαστε δουλειές τρίτων. Η ανακύκλωση μπαταριών της Κοζάνης είναι έργο της εταιρείας ΑΦΗΣ και όχι του Δήμου. Οι μπαταρίες π.χ που στέλνει το ΤΕΙ στην ΑΦΗΣ πιστώνονται στη διαχειριστική πολιτική της εταιρείας και τους ΤΕΙτζήδες κι όχι στο Δήμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μπαταρίες αυτοκινήτων, λάστιχα, κλπ. Τη δουλειά την επωμίζονται τα Αδειοδοτημένα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΥΔΕΣΥΣ, ΕΚΟΕΛΑΣΤΙΚΑ κλπ) κι όχι ο Δήμος. Ο τελευταίος στέλνει τα λάστιχα, μπαταρίες από τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ κυρίως οχήματα και όχι από όλη την περιοχή, η οποία είναι διάσπαρτη με άχρηστα ελαστικά. Κι ό,τι πράττει ο Δήμος το κάνει γιατί είναι υποχρεωμένος από το νόμο ως συμβαλλόμενος (Ν. 2939/2001 άρθρο 8). Ας μην κάνουμε λοιπόν για άλλη μια φορά την ανάγκη φιλοτιμία.
Μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά δεν ωφελεί. Το ζήτημα είναι να πάψουν οι δήμοι να ευλογούν τα γένια τους κι από την άλλη να σταματήσουν οι στείρες αντιπολιτεύσεις. Δεν ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία (δεν μηδενίσαμε τις υπαρκτές προσπάθειες), γι αυτό και μιλήσαμε για «μέτρια ανακύκλωση». Για το κομπόστ βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι «δεν έγινε σχεδόν τίποτα», όσο κι αν αυτό ενοχλεί.
Και εν πάση περιπτώσει με το Δήμο Κοζάνης έχουμε συνεργαστεί ως πολίτες και ως μέλη του οικολογικού κινήματος. Δεν τον έχουμε απέναντι. Ούτε τα βάζουμε με όσους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας μοχθούν για την ανακύκλωση. Όμως σαν Αυτοδιοικητική Κίνηση έχουμε ένα διακριτό ρόλο: Να πιέζουμε για υψηλότερους στόχους, να ασκούμε δημόσια κριτική, να συγκρινόμαστε με τον καλύτερο. Παράλληλα βάζουμε πλάτη στο Δήμο, με συγκεκριμένες πράξεις, είτε ως δενδροφυτευτές, είτε ως καθαριστές πάρκων, είτε ως μπογιατζήδες - σοβατζήδες πλατειών και δεν ξέρω τι άλλο… . Αποδείξαμε πολλές φορές τι σημαίνει ενεργός πολίτης, και εθελοντής. Το αποδείξαμε και πρόσφατα στην Πλατεία Γιολδάση, όπου στήσαμε 30 (!) εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, συσπειρώνοντας εγχώρια ταλέντα και εθελοντές κάθε κατηγορίας, (και καλύπτοντας τα έξοδα από τις συνδρομές των μελών μας). Χώρια το καθάρισμα – μπογιάτισμα κλπ μέσα στο καταχείμωνο για να ευπρεπίσουμε μια παρατημενη πλατεία. Επομένως ας μην προκαλούν οι Δημοτικοί άρχοντες εξαιρώντας την Κίνηση μας από «τους πολίτες που έχουν κάνει την ανακύκλωση τρόπο ζωής». Φτάνει πια αυτή η απαξίωση. Εμείς δηλαδή δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία ;; Πού πετάμε τα ανακυκλώσιμα ; Στον .. Αρίνταγα ; Ας μην ξεχνά η ηγεσία του Δήμου ότι την ανακύκλωση την ξεκινήσαμε πριν 20 χρόνια ερασιτεχνικά, (πριν ακόμη .. πάρει μπρος ο Δήμος), πληρώνοντας μάλιστα από τη τσέπη μας το κόστος μεταφοράς του χαρτιού στη Θεσσαλονίκη.
Για τους λόγους αυτούς πέραν της ολικής ανακύκλωσης που πρέπει να είναι ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ όλων μας, απαιτούμε από το Δήμο περισσότερο σεβασμό στις δημόσιες απαντήσεις του, αλλά και κατανόηση για το ότι ζητάμε να μπαίνει ο πήχης όλο και πιο ψηλά
«Αυτοδιοκητική Κίνηση Κοζάνη, τόπος να ζεις»
Πληροφ. Λ. Τσικριτζής
ΥΓ. Και κάτι άλλο. Η απάντηση του Δήμου αφορά μία μόνο παράγραφο της ανακοίνωσης μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για τα υπόλοιπα, δηλαδή για το διαγωνισμό της ΔΙΑΔΥΜΑ, την επιθυμητή τεχνολογία κλπ, ούτε λέξη. Τυπικά βέβαια την αρμοδιότητα να απαντήσει έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ, αλλά το ζήτημα αφορά προφανέστατα και το Δήμο Κοζάνης που είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της.
Υπάρχει λοιπόν και η ταμπακιέρα …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου