Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής του Γεωπάρκου "Μπουχάρια" στο Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων

από το ΔΕΛΙΝΟ
 
Ο δήμος Σερβίων Βελβεντού θα μπορούσε να διερευνήσει τη δυνατότητα συμμετοχής του Γεωπάρκου Μικροβάλτου "Μπουχάρια" στο Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αναγνωριστεί από την UNESCO και να γίνει μέλος των Δικτύων των Ευρωπαϊκών και των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. Αυτό, αν το καταφέρουμε, θα βοηθήσει πολύ στην προβολή της περιοχής μας, αλλά και στην ανάπτυξη ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων των τοπικών κοινωνιών.
Ως Γεωπάρκο ορίζεται μία προστατευόμενη περιοχή με καθορισμένα όρια η οποία περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό θέσεων (γεωτόπων) που παρουσιάζουν γεωλογικό, οικολογικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον με κριτήρια την επιστημονική σημασία, την σπανιότητα, την αισθητική έλξη και την εκπαιδευτική τους αξία, η προστασία και ανάδειξη των οποίων οδηγεί στην ανάπτυξη ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων όπως ο γεωτουρισμός με συνέπεια την βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ως Γεωπάρκα έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO και είναι μέλη των Δικτύων των Ευρωπαϊκών και των Παγκόσμιων Γεωπάρκων, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί ως Γεωπάρκα τέσσερις περιοχές:
- το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου (2000),
- το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
- το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού (2009) και
- η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου (2010).
Οι πρώτες δράσεις
Στη συνάντηση εγκρίθηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη και αποφασίσθηκαν οι πρώτες δράσεις που πρόκειται να αναληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να ενημερωθούν οι αρχές, οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι για τη σημασία των γεωπάρκων και τις δραστηριότητες που προσφέρουν ώς τουριστικοί προορισμοί ποιότητας αλλά και ιδανικές περιοχές για περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
Οι δράσεις του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων θα περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και αναγνώριση των Γεωπάρκων σε εθνικό επίπεδο, όπως επίσης και τη στήριξη και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων με δράσεις όπως: προβολή και υποστήριξη των Ελληνικών Γεωπάρκων, ενίσχυση συνεργασίας και μεταφορά τεχνογνωσίας ανάμεσα στα μέλη.
Ο σκοπός της ίδρυσης του φόρουμ αφορά στο συντονισμό και την προβολή των Ελληνικών Γεωπάρκων, καθώς και την ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και θέσεων της γεωλογικής και γεωμορφολογικής κληρονομιάς.
Οι στόχοι του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων είναι:
ο συντονισμός των δράσεων των Ελληνικών Γεωπάρκων, η προώθηση και ανάπτυξη των Ελληνικών Γεωπάρκων, η συνεργασία για την υλοποίηση προγραμμάτων για την αξιολόγηση της γεωλογικής κληρονομιάς σε εθνικό επίπεδο, η παροχή πληροφοριών και η προώθηση των διεθνών Δικτύων Γεωπάρκων (EGN/GGN), η ένταξη των δράσεων των Γεωπάρκων στο ευρύτερο πλαίσιο δράσης για την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού και ειδικών μορφών τουρισμού με απώτερο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, η παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης στα υποψήφια προς ένταξη Γεωπάρκα στα Διεθνή Δίκτυα (EGN/GGN), η οργάνωση ετήσιας ημερίδας για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την δημοσιοποίηση των προγραμμάτων και δράσεων των Γεωπάρκων.
Στην 1η Ιδρυτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 στην Αθήνα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των τεσσάρων Ελληνικών Γεωπάρκων καθώς επίσης και φορέων που έχουν ασχοληθεί και υποστηρίζουν ενεργά την προστασία και ανάδειξη της Γεωλογικής Κληρονομιάς όπως η Εθνική Επιτροπή UNESCO, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία / Επιτροπή Γεωλογικής, Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ειδικότερα συμμετείχαν η καθ. Ι. Κριάρη ως εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής UNESCO και Νικ. Ζούρος, Αναπλ. Καθηγητης Παν Αιγαίου, Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων , καθώς και οι κκ. Κεφαλογιάννης Σ., Δήμαρχος Ανωγείων, Φασουλάς Χ., Δρ Γεωλόγος, Κουμούτσου Ε., Περιβαλλοντολόγος/Συντονίστρια Έργου του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, Τοπουζίδης Ν., Γεωλόγος, Παπαηλίας Γ. Δ/ντης Ήπειρος ΑΕ., Παπαϊωάννου Χ.Δ., Βιολόγος, Πάσχος Π., Γεωλόγος, Θεοδοσίου Ε., Εκπρόσωπος ΙΓΜΕ και Τσακίρης Ι., Αντιδήμαρχος Λέσβου, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Παρ.Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: