Εγώ τό΄χα πει, αλλά είπαμε "κανείς προφήτης στον τόπο του" (ώπα ρε!)
Με το Προεδρικό Διάταγμα 23 του 2002 καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Δημ. Αστυνομίας , και στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι την αρμοδιότητα της ελεγχόμενης στάθμευσης την ασκούν Δημ. Αστυνομικοί (οι οποίοι μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους αποκτούν την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπάλληλου). Κανείς άλλος δημοτικός υπάλληλος δεν έχει αρμοδιότητα να βεβαιώνει παραβάσεις στάθμευσης (κλήσεις) οι οποίες μάλιστα αποτελούν διοικητικά πρόστιμα.Τι γίνεται τώρα στην περίπτωση του Δήμου της Κοζάνης;
Στη δεκαετία του ’90 κατά την οποία άρχισαν να λειτουργούν τα λεγόμενα παρκόμετρα, το όλο «έργο» είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία η οποία είχε προσλάβει κάποια άτομα . Στην πορεία όμως η ελεγχόμενη στάθμευση και οι βεβαιώσεις παραβάσεων κρίθηκε παράνομο το να ασκούνται από ιδιωτικούς υπαλλήλους, και το έργο ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Δήμος. Δημιούργησε τη Δημ. Αστυνομία και τη στελέχωσε με τα άτομα που ήδη είχε σαν υπαλλήλους η ιδ.εταιρεία, με τη διαφορά ότι τους ενέταξε στο προσωπικό του Δήμου, προσλαμβάνοντάς τους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, και κατανέμοντάς τους σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει την παρουσία και χρηματοδότησή τους (π.χ. τεχνική υπηρεσία).
Μέχρι εδώ «όλα καλά». Με τη σύσταση όμως στο Δήμο μας της Δημοτικής Αστυνομίας το 2004, η οποία έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.23/2002, έπρεπε αυτόματα να πάψει να ασκεί αρμοδιότητες Δημ.Αστυνομίας οποιοσδήποτε άλλος υπάλληλος του Δήμου. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι του Δήμου που βεβαίωναν και βεβαιώνουν παραβάσεις ελεγχόμενης στάθμευσης δεν ήταν καν μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου. Μονιμοποιήθηκαν με τις διατάξεις του Διατάγματος του πρώην Υπ. Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου που αφορούσαν τους συμβασιούχους. Και φυσικά διορίστηκαν σε θέσεις στις οποίες επί τόσα χρόνια φαινόταν ότι ασκούν καθήκοντα δηλαδή όχι στη Δημοτική Αστυνομία.
Ποιο είναι το πρόβλημα με λίγα λόγια; Ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι παραβάσεις ελεγχόμενης στάθμευσης (κλήσεις) βεβαιώνονται από άτομα που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ όπως ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι πρέπει να είναι με το Π.Δ.23/2002.
Ποιες είναι οι συνέπειες όλων των παραπάνω; Καταρχάς όλες οι βεβαιώσεις παραβάσεων ελεγχόμενης στάθμευσης είναι άκυρες. Οι ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν πολλές και ποικίλες. Τόσο στους ανώτερους, όσο και στους ίδιους τους υπαλλήλους που εν γνώσει τους ασκούν καθήκοντα που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές τους: Παράβαση καθήκοντος κατ’εξ’ακολούθηση, αντιποίηση αρχής, αντιποίηση στολής, κατάχρηση εξουσίας και μια σειρά άλλες. Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά στο οικονομικό σκάνδαλο που προκύπτει από τα έσοδα των παρκόμετρων αφού εδώ και πολλά χρόνια όλες αυτές οι κλήσεις είναι άκυρες και τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν από το υστέρημά τους.
Το εξοργιστικότερο όλων είναι ότι ο Δήμος εσκεμμένα παρανομεί επί σειρά ετών, αφού από το 2004 και μετά διαθέτει ικανό αριθμό Δημοτικών Αστυνομικών για να στελεχώσει και το τμήμα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Μάλιστα από το φθινόπωρο, αναμένονται νέοι Δημοτικοί Αστυνομικοί που αυτή τη στιγμή φοιτούν στη σχολή της Δημ. Αστυνομίας στην Πτολεμαΐδα, και τους οποίους και πάλι ο Δήμος δεν προτίθεται να αξιοποιήσει ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια.
Ας μας πει ο Δήμος Κοζάνης σε ποιες υπηρεσίες ανήκουν οι υπάλληλοι που βεβαιώνουν παραβάσεις στα παρκόμετρα. Πλην της Δημοτικού Αστυνομικού Παντούλη Κωνσταντίνα που όντως ανήκει στη Δημοτική Αστυνομία και μεταφέρθηκε στα παρκόμετρα ,
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ.
του kozan.gr και η αντιγραφή και η εμπνευσμένη "αμερικανιά" φώτο από το Κοζανίτικα χαμπέρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου