Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

τέτοια διαβάζω και ..ζηλεύω

Ενώ εμείς εδώ τσακωνόμαστε για τα "βαφτίσια" του νέου καλλικρατικού δήμου, αλλού προχωρούν βλέποντας και στοχοποιώντας το μέλλον ...
«Μπορούμε και χωρίς τη ΔΕΗ»
Ρεύμα από ανεμογεννήτριες για 3.500 κατοίκους του Δήμου Νικηφόρου στη Δράμα

Ενεργειακά ανεξάρτητοι από τη ΔΕΗ θα είναι σύντομα οι περίπου τρεισήμισι χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Νικηφόρου Δράμας, μιας αγροτικής περιοχής που θα αποτελέσει πρότυπο πάρκο ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.
O «πράσινος» Δήμος Νικηφόρου εντάχθηκε μαζί με άλλους 13 δήμους από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πιλοτικό πρόγραμμα Rurener που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή ουδετερότητα. Δηλαδή, μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν στους επτά οικισμούς του Δήμου Νικηφόρου δίκτυα διανομής της ΔΕΗ και η ενέργεια που θα καταναλώνεται από τους κατοίκους θα παράγεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από τον αέρα και τον ήλιο, που αφθονούν στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας.

«Η γεωργία και η κτηνοτροφία ακολουθούν φθίνουσα πορεία, το ίδιο και οι βιοτεχνίες. Στον δήμο μας η πλειονότητα των κατοίκων πλέον είναι ηλικιωμένοι. Αποφασίσαμε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε ζώνη πράσινης ενέργειας. Είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Διαφορετικά πρέπει να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Νικηφόρου Γιώργος Καριώτης.

Σε ορεινή τοποθεσία, έξω από τον οικισμό Αδριανής του Δήμου Νικηφόρου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και θα αρχίσει να λειτουργεί πολύ σύντομα αιολικό πάρκο, το πρώτο στον Νομό Δράμας, ισχύος 20 Μεγαβάτ, αποτελούμενο από 11 ανεμογεννήτριες και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση άλλων 4, με επιπλέον ισχύ 8 Μεγαβάτ.

Η επένδυση έγινε από ιδιωτική εταιρεία, ενώ η δημοτική αρχή νοίκιασε σε άλλους ιδιώτες έκταση περίπου 200 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, άλλες 3 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τις οποίες η μία γερμανική, περιμένουν τις αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Κέρδος για την τοπική κοινωνία
Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα όρια του Δήμου Νικηφόρου θα αποφέρουν κέρδη στην τοπική κοινωνία που θα ανέρχονται στο 3% της ετήσιας παραγωγής κάθε εγκατάστασης και θέσεις εργασίας. Παράλληλα προβλέπεται η διάνοιξη αγροτικών δρόμων στα βουνά, ενώ η περιοχή φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης για άλλους δήμους.

«Περιμένω με αγωνία την ημέρα που θα αρχίσουν να περιστρέφονται οι έλικες. Ορισμένοι συντοπίτες μου δεν μπορούν ακόμα να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να αυτονομηθούμε από τη ΔΕΗ, λέει στα «ΝΕΑ» ο 44χρονος κουρέας Άρης Παπαγεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: