Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας
Επεισόδια σημειώθηκαν προχτές βράδυ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για περιβαλλοντική μελέτη λιγνιτωρυχείου του δημοτικού διαμερίσματος Προσηλίου.Κάτοικοι του χωριού ήρθαν στα χέρια με εκπρόσωπο της εταιρίας, η συμπλοκή γενικεύτηκε και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η διακοπείσα συνεδρίαση ξανάρχισε λίγο αργότερα «κεκλεισμένων των θυρών», όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η θετική γνωμοδότηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των δεκάδων συγκεντρωμένων δημοτών του Προσηλίου.
Τα αίματα άναψαν κατά τη συζήτηση του θέματος «Γνωμοδότηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου Εκμετάλλευσης Κοιτασμάτων Λιγνίτη από την Εταιρία ΜΕ.ΤΕ. Α.Ε. στη θέση Προσήλιο, έκτασης 1.220, 52 στρεμμάτων». Κάποια στιγμή πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της εταιρίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε «αποκατάσταση του χώρου» από την εταιρία, η οποία μάλιστα «φύτεψε 30.000 δέντρα». Στο σημείο αυτό όμως κατονόμασε κάτοικο του Προσηλίου ότι «ξερίζωσε τα δέντρα», οπότε ο θιγόμενος κάτοικος κινήθηκε κατά του εκπροσώπου της εταιρίας και ακολούθησε συμπλοκή. Απειλήθηκε γενίκευση των επεισοδίων, αλλά επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι, ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι και χώρισαν τις αντιμαχόμενες πλευρές. Στο μεταξύ, κλήθηκε η αστυνομία, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Μπουχουράς διέκοψε τη συνεδρίαση και εκκένωσε την αίθουσα, αλλά οι εντάσεις και αψιμαχίες συνεχίστηκαν στο προαύλιο του δημαρχείου, όπου ήδη είχε φτάσει και η αστυνομία. Έπειτα από λίγη ώρα η συνεδρίαση συνεχίστηκε χωρίς ακροατήριο και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη θετική γνωμοδότηση επί της περιβαλλοντικής μελέτης, παρά τις διαμαρτυρίες των δημοτών του Προσηλίου. Η μελέτη εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ. Υπήρξε ένα λευκό από την πλευρά της πλειοψηφίας, ενώ ένας άλλος σύμβουλος της πλειοψηφίας απείχε, ζητώντας συγχρόνως να συσταθεί επιτροπή για το θέμα. Άλλοι τρεις σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία, αντιπροτείνοντας να αναβληθεί το θέμα μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2008, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων για το λιγνιτωρυχείο.Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποκατάστασης Ακτημόνων Προσηλίου (ΣΑΑΚ), Νίκος Κόκκινος, κατήγγειλε την εταιρία ΜΕ.ΤΕ. Α.Ε. ότι «με την αλόγιστη εξορυκτική δραστηριότητα έχει προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και πλήρη υποβάθμιση της περιοχής». Ειδικότερα, δήλωσε στον «Π» ότι «προκαλεί μεγάλη ρύπανση, η όχληση από τα μηχανήματα είναι εμφανής, δημιούργησε πρόβλημα στους υδροφόρους ορίζοντες και δεν μπορούμε να ποτίσουμε τα ζώα μας». Υποστήριξε ακόμη ότι «από τη ρύπανση μολύνθηκαν τα βοσκοτόπια και εμφανίστηκαν ασθένειες στα ζώα», ενώ πρόσθεσε ότι «δείγματα ζώων που σφάχτηκαν έχουν σταλεί για εργαστηριακή εξέταση και περιμένουμε τα αποτελέσματα».Ακόμη, ο Ν. Κόκκινος υπογράμμισε ότι η εταιρία είχε μισθωμένο το λατομείο μέχρι το 2006. Στη συνέχεια ζήτησε τη μίσθωση άλλων 250 στρεμμάτων, αλλά ο ΣΕΕΚ αρνήθηκε την παραχώρησή τους. Η εταιρία κατέλαβε το χώρο και προχώρησε στην εκμετάλλευση με το έτσι θέλω, όμως εμείς καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία τα κερδίσαμε στο ειρηνοδικείο Σερβίων. Η εταιρία άσκησε έφεση και κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, όμως δεν εκδόθηκε ακόμη απόφαση, επομένως λειτουργεί παράνομα στην παραπάνω έκταση».


ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Σχόλιο: ΒΑΤΟΠ(ροσήλιο)

1 σχόλιο:

Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet είπε...

Ε Π Ι Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε
- Γιατί πρέπει να αντιταχθούμε στα προσωπικά συμφέροντα ΜΕΡΙΚΩΝ με αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων ενός χωριού.
- Γιατί βλέπουμε ότι οι καθ' ύλιν αρμόδιοι για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών τάσσονται με τη στάση τους απέναντί τους ...
- Γιατί φτάνει πια η ... οπισθοχώρηση. Αντίδραση στην υποβάθμιση της ζωής μας.
- Γιατί αυτοί θα φύγουν, αλλά εμείς θα μείνουμε
... και πολλά άλλα