Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οικολογική Κίνηση : Τονωτικές ανάσες από το φθινοπωρινό Βόιο (fotos)



Mια ομάδα της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης πετάχτηκε την Κυριακή στο Βόιο για να πάρει τη φθινοπωρινή της .. δόση! 
Πρώτη στάση στην Αγιά Σωτήρα (Σβόλιανη): Βόλτα στο πετρόχτιστο γραφικό χωριό και μετά κατέβασμα στο ομώνυμο πέτρινο γεφύρι που ζεύει τον ποταμό Πραμόριτσα. 
Διαδρομή εύκολη και βατή, μια ώρα πηγαινέλα. Συνέχεια για τον Πεντάλοφο (Ζουπάνι) με μικρή, ενδιάμεση ανάπαυλα στο γεφύρι Ντέρι, πέντε λεφτά από την εθνική οδό. 
 
 
Δεύτερη διαδρομή Πεντάλοφος – Σπλήνα. Δυο και κάτι  ώρες με επιστροφή. Από τη Σπλήνα η θέα είναι εκπληκτική. Όλα τα βουνά σε κύκλο σαν το Χορό σε αρχαίο θέατρο: Γράμμος, Βίτσι, Σινιάτσικο, Βέλια, Μπούρινος, στο βάθος Όλυμπος και Κίσσαβος, Ορλιακας, Οντρια, Βασιλίτσα, Σμόλικας .. (να μας συμπαθούν όσα τα ξεχάσαμε). Το μάτι αγναντεύει και ξεκουράζεται, ο νους απλώνει και προσπαθεί να κλείσει μέσα του εικόνες μοναδικές. 


Αυτή την εποχή το Βόιο είναι πραγματικά χάρμα (και πότε δεν είναι;). Χρώματα σε συνθέσεις για όλα τα γούστα, ακόμη και τα πιο απαιτητικά. Η φύση με την εντυπωσιακή στολή της, έτοιμη να υποδεχτεί το χειμώνα που φέτος άργησε λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας του Νοέμβρη. (Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς επιβεβαιώνεται κάθε μέρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη). Τα ποτάμια και τα ρέματα φιδωτά και πεντακάθαρα, αλλά με λιγότερο νερό λόγω της ανομβρίας.
Το τοπίο στο Βόιο είναι γενικά ήμερο. Τα διάφορα «μπαλκόνια» κατά μήκος των μονοπατιών, που ανέδειξε η Οικολογική Κίνηση, προσφέρουν θέα «αφ’ υψηλού» στα φαράγγια και τα ρουμάνια. Ανάμεσα τους αργοδιαβαίνει ο Πραμόριτσας με τα καμαρωτά γεφύρια του, δείγματα μιας θαυμαστής μαστορικής τέχνης που μεγαλούργησε αφήνοντας τα ίχνη της στην ορεινή κυρίως Ελλάδα.

Επιστροφή στον διατηρητέο πέτρινο οικισμό του Πενταλόφου, που δεσπόζει στο Άνω Βόιο, καφέδες και γλυκά του κουταλιού παρέα με ντόπιους, παλιούς γνώριμους της Οικολογικής Κίνησης. Και παράλληλα ένα σύντομο πέρασμα από τον γραφικό Βυθό (Ντόλο) για μια επίσκεψη στο σπίτι των ανθρώπων, οι οποίοι για δυο χρόνια φιλοξενούσαν αφιλοκερδώς κάθε τόσο τα συνεργεία της Οικολογικής που ξαναζωντάνευαν τα παλιά μονοπάτια του Βοίου.

Με τη δύση του ήλιου πίσω στο .. όστρακό μας, με την υπόσχεση να επιστρέψουμε στο Βόιο το συντομότερο δυνατό με πολλούς φίλους της Οικολογικής σε μια οργανωμένη εκδρομή που θα τη θυμούνται όλοι.  

10-11-2013
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης