Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ασφυξία από καύση λιγνίτη σε τζάκια και σόμπες στην Δυτική Μακεδονία

Mεγάλες διαστάσεις έχει προσλάβει το φαινόμενο καύσης λιγνίτη στα τζάκια και τις σόμπες αστικών κέντρων της Δυτικής Μακεδονίας. Η οικονομική κρίση – σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα – οδηγεί όλο και περισσότερους κατοίκους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας στην επιλογή αποκλειστικά αυτού του φθηνού (30 ευρώ ο τόνος) και με μεγάλη θερμογόνο δύναμη προϊόντος , το οποίο όμως όχι μόνο δεν ενδείκνυται για οικιακή χρήση αλλά είναι και επικίνδυνο τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Σύμφωνα με όσα σημειώνει η realnews, μέσα στις πόλεις η καύση λιγνίτη δεν επιτρέπεται αλλά η απαγόρευση καταστρατηγείται μιας και ο λιγνίτης διατίθεται ελεύθερα στις μάνδρες ή σε κάποια εργοστάσια της περιοχής καθώς είναι ασαφής η νομοθεσία σχετικά με τα επιτρεπόμενα καύσιμα για οικιακή χρήση.
Στα χωριά της περιοχής η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και σε κάποια από αυτά που έχουν κοντά τους λιγνιτωρυχείο και όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα πέφτουν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν (Ξινό νερό, Μελίτη κ.α) η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και υπάρχει στον αέρα μια διαρκής μυρουδιά καμένου καυσίμου! Η απουσία πάντως της πολιτείας στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της περιφέρειας είναι εμφανής μιας και η λύση όλων των προβλημάτων δίνεται μέσα στα καλά θερμαινόμενα γραφεία των υπουργείων στην Αθήνα!


thestival.gr