Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

«Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία!»

το σύνθημα είναι από την Ισπανία που διαδηλώνει, ενώ εμείς μάλλον τον φχαριστιόμαστε το βιασμό των τοκογλύφων και των ηλιθίων εκπροσώπων μας

Οι Ισπανοί καλούνται από τα συνδικάτα να βγουν απόψε στους δρόμους σ’ όλη τη χώρα για να πουν όχι στο νέο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης, στην αύξηση του ΦΠΑ, στις δημοσιονομικές περικοπές που πλήττουν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ανέργους.
«Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία» είναι το σύνθημα των διαδηλώσεων, αυθόρμητων ή οργανωμένων, που πολλαπλασιάζονται μετά την ανακοίνωση, στις 11 Ιουλίου, αυτού του προγράμματος που έχει στόχο την εξοικονόμηση 65 δισεκ. ευρώ.

Η οργή των Ισπανών, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε βαριές θυσίες και ασφυκτιούν από μια ανεργία-ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 25%, αυξήθηκε μπροστά σ’ αυτά τα νέα μέτρα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει μ’ αυτό τον τρόπο να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά: ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2012, με περικοπές 27,3 δισεκ. ευρώ, δεν ήταν αρκετός και η Ισπανία είδε να της επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες δρακόντειοι όροι, σε αντάλλαγμα για τη στήριξη των τραπεζών της και μια προθεσμία ως το 2014 για να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3%.
Τη φορά αυτή θα πληρώσει ολόκληρη η χώρα: υπαναχωρώντας στις υποσχέσεις του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε μια αύξηση του ΦΠΑ, από την οποία θα εισπραχθούν 22 δισεκ. ευρώ ως το 2014.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν ήδη δει το μισθό τους να μειώνεται κατά 5% το 2010 και μετά να παγώνει, χάνουν το 2012 το δώρο Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο 7% του μισθού.
Και οι νέοι άνεργοι θα δουν τα επιδόματά τους να μειώνονται έπειτα από έξι μήνες.

από το τσαντίρι

Δεν υπάρχουν σχόλια: