Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ας περιοριστεί στα του οίκου του ο Δήμος Κοζάνης

Δήμος Σερβίων-Βελβεντού: Προτεραιότητα η διαφύλαξη του περιβάλλοντος

Με έκπληξη και περισσό προβληματισμό και δίχως διάθεση αντιπαράθεσης,  λάβαμε γνώση της «φερόμενης», ως ανακοίνωσης του Δήμου Κοζάνης, ο οποίος «χαιρετίζει τις εξελίξεις στη λίμνη του Ιλαρίωνα» και η οποία αναρτήθηκε στoν ηλεκτρονικό τύπο, χρονικά πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ για την διαδικασία έμφραξης της σήραγγας εκτροπής του Φράγματος του Υδροηλεκτρικού Έργου Ιλαρίωνα.
Έκπληξη γιατί γνωρίζοντας την τεχνογνωσία του Δήμου Κοζάνης, του πρώτου (1ου) δηλαδή ενεργειακού Δήμου της χώρας, σε ζητήματα ενέργειας και περιβάλλοντος θεωρούμε μεν την έκφραση γνώμης του, γύρω από το ζήτημα  σημαντική, το δε χαιρετισμό του έργου στο στάδιο που αυτό βρίσκεται «παράτολμο». 
Περισσό προβληματισμό, καθόσον οι κυρίως πληττόμενες περιοχές από το έργο πολλαπλής ωφελιμότητας για την περιοχή, τη ΔΕΗ, την εθνική οικονομία, ανήκουν στο Δήμο μας και στο Δήμο Δεσκάτης .

Δεν στεκόμαστε αρνητικά απέναντι στο έργο αυτό, αλλά οφείλουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας που μεταξύ άλλων, ανήκει και η προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 75 του ν. 3463/2006 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) να είμαστε σε εγρήγορση, διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας και διακρατώντας τον ενθουσιασμό μας και τους χαιρετισμούς μας για το τέλος, όταν δηλαδή, η ΔΕΗ:
1. Τηρήσει όλους τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και την κείμενη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, πράγμα άλλωστε που δεσμεύτηκε να πράξει αυτή, ενώπιον της εισαγγελικής  αρχής, όταν πρόσφατα (9.7.2012) μετά από ενέργειες μας, κλήθηκε να παράσχει εξηγήσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο χώρο του έργου.
2. Δείξει τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην προστασία των μνημείων, ολοκληρώνοντας άμεσα και πριν την σταδιακή έμφραξη του φράγματος τις εργασίες αποκατάστασης αυτού.
3. Τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη τοπική κοινωνία και ολοκληρώσει τα  αντισταθμιστικά έργα που υποσχέθηκε.
Έως τότε, θα παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις, χωρίς να αποκλείουμε την λήψη οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου, αν αυτό κριθεί αναγκαίο και το μόνο προς το παρόν που μπορούμε να χαιρετίσουμε, είναι ο επίλογος της  ανακοίνωσης του Δήμου Κοζάνης, από τον οποίο προκύπτει ξεκάθαρα, ότι εκκρεμεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ζήτημα που αναδείξαμε, ελπίζοντας να μην χρειαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαπιστώσουν παραβάσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις, γιατί τότε θα είναι αργά. Ο πανέμορφος αυτός χώρος, επιβάλλεται να αποκατασταθεί, το ταχύτερον δυνατόν, ώστε να ξαναγίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

ΥΓ. Ως Δήμος Σερβίων – Βελβεντού δεν θα ασχοληθούμε με το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Α.Ε., αφού αυτό δεν ανήκει στις αρμοδιότητες μας.

                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: