Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

λαθρανασκαφές με ...μπουλντόζα στον Αγιο Χριστόφορο Εορδαίας

Ένοπλο δίκτυο αρχαιοκαπήλων στην περιοχή καταγγέλλει η προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

Σημαντικές αρχαιότητες σε ανασκαφή σε νεκροταφείο του 6ου και 4ου π.Χ. αιώνα
Σημαντικές αρχαιότητες σε ανασκαφή σε νεκροταφείο του 6ου και 4ου π.Χ. αιώνα
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε αρχαίο νεκροταφείο στην περιοχή «Ανατολή» του Αγίου Χριστοφόρου, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, παρά το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή δραστηριοποιούνται και αρχαιοκάπηλοι που ανασκάπτουν την περιοχή ακόμα και με μπουλντόζες!




Στην ανασκαφή του νεκροταφείου βρέθηκαν λακκοειδείς τάφοι που χρονολογούνται από τα κλασσικά και αρχαϊκά χρόνια, και ειδικά των μέσων και του πρώτου μισού του 4ου αιώνα π.Χ., περίοδο δηλαδή που δεν είναι τόσο γνωστή, συνεπώς ο τόπος αυτός δίνει μοναδικά ευρήματα, όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και διευθύντρια του Μουσείου Αιανής, Δρ. Γεωργία Καραμήτρου- Μεντεσίδη.
Κατά την ανασκαφή του αρχαίου νεκροταφείου βρέθηκαν έξι ταφές, εκ των οποίων οι τρεις παιδικές, γυναικεία ταφή με χάντρες και χάλκινα κοσμήματα, καθώς και ανδρική ταφή στην οποία βρέθηκε χάλκινο δόρυ. Η κ. Καραμήτρου μίλησε για «μοναδικά ευρήματα», καθώς στις ταφές βρέθηκαν χάλκινα και πήλινα κτερίσματα, αγγεία μελανοβαφή, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα, ενώ σε ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο πριν λίγα χρόνια ήρθαν επίσης στο φως ιδιαίτερα αξιόλογα κοσμήματα και κεραμικά αγγεία.
Ταυτόχρονα όμως απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία και στις τοπικές κοινωνίες, για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, καθώς, όπως ανέφερε, στην περιοχή «υπάρχει οργανωμένο ένοπλο δίκτυο αρχαιοκαπήλων».
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το δίκτυο των αρχαιοκαπήλων πραγματοποιεί λαθρανασκαφές τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή (πρώην δήμους Αγίας Παρασκευής και Βερμίου) όσο και στη Δυτική Εορδαία (Ανναράχη), το οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιεί και όπλα όταν γίνεται αντιληπτό από τον φύλακα των αρχαιοτήτων της περιοχής ή από αρχαιόφιλους που πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.
Ανέφερε μάλιστα ότι κατά τις λαθρανασκαφές που έγιναν «με μπουλντόζα» στη συγκεκριμένη περιοχή, καταστράφηκαν «αριστουργήματα, μοναδικά ευρήματα, δεν αποκλείονται οι μοναδικότητες, δεν τα έχουμε βρει πουθενά αλλού», αφού κατά την ανασκαφή των αρχαιολόγων βρίσκονται πάρα πολλά σπασμένα αγγεία.
Εξέφρασε μάλιστα παράπονο ότι από το 2003 που ξεκίνησαν ανασκαφές στην περιοχή «Ανατολή» από τους 6 τάφους που ανασκάφηκαν «οι δύο ήταν μόνο ασύλητοι». Κι αν και υπήρχε δέσμευση των τότε αρχών ότι θα δινόταν κονδύλι για την προστασία των αρχαιοτήτων της περιοχής, «δεν έγινε τίποτε στο μεταξύ», ούτε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και τη «δημιουργία επισκέψιμου χώρου, με αποτέλεσμα τα κινητά ευρήματα να συσσωρεύονται κάπου και να μην αξιοποιούνται».
Την χαρά του για τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύπτονται εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Γιώργος Καραΐσκος, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής από τους αρχαιοκάπηλους τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς, όσο και από την τοπική κοινωνία, αλλά και για το θέμα της ανάδειξής τους. «Η πολιτεία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση για να έχει αυτή η περιοχή μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: