Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ξεκίνησαν οι εργασίες μετακίνησης της μονής Τορνικίου. Ένα πρωτοποριακό έργο για την περιοχή


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της μετακίνησης του καθολικού της μονής της Κοίμησης της Θεοτόκου Τορνικίου, 3-4χλμ. νότια από τη μονή του Αγίου Νικάνορα της Ζάβορδας, κατά τον ρου του ποταμού Αλιάκμονα.
Το πρωτοποριακό για την περιοχή έργο περιλαμβάνει τη μετακίνηση πάνω σε ράγες(!) του διώροφου (!) καθολικού της μονής στον παρακείμενο λοφίσκο σε μήκος 127 μ. και καθ' ύψος 27 μ., λόγω της κατάκλυσης της τωρινής θέσης της μονής από την –υπό δημιουργία- λίμνη Ιλαρίωνα. Οι υπόλοιπες κτιριακές δομές θα αποσυναρμολογηθούν, θα μεταφερθούν και θα συναρμολογηθούν επί τόπου στη νέα θέση.
Στην τρέχουσα φάση έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες κατασκευής της ράμπας μετακίνησης (ως ΒΙΝΤΕΟ).
Η οριστική απόφαση της μετακίνησης του μνημείου που χρονολογείται από το 10ο αιώνα, είχε ληφθεί στη συνεδρίαση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) στις 19/5/2009. Τη μελέτη-επίβλεψη την έχει αναλάβει η "ΚΟΡΡΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Δομή-Μετακόμιση" και την εκτέλεση του έργου η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Η "ΚΟΡΡΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Δομή-Μετακόμιση" παρέχει υποστήριξη σε μεγάλα έργα υποδομής με εξειδίκευση στις μετακινήσεις δομών και μνημείων. Από το 1991 έχει εκτελέσει με επιτυχία περισσότερες από 40 δύσκολες μετακινήσεις κτιριακών δομών.
Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής επιβλέποντα Δημήτρη Κορρέ το έργο της μετακίνησης της μονής Τορνικίου θα περατωθεί στο τέλος του προσεχούς Αυγούστου 2011.  

από το mikrovalto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: