Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Αποκριά και Κούλουμα στο Δήμο Σερβίων - Βελβεντού



Με κυρίαρχα στοιχεία την παράδοση και την αναβίωση εθίμων, την αυθόρμητη συμμετοχή και τη σάτιρα κορυφώθηκαν την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Για ένα δωδεκαήμερο ο Δήμος "έζησε" σε ρυθμούς παραδοσιακού κεφιού καθώς σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους διοργανώθηκε σειρά εκδηλώσεων όπου κυριάρχησε ο ενθουσιασμός και το πνεύμα της Αποκριάς.

Θέματα από την επικαιρότητα αλλά και την παράδοση χαρακτήρισαν τις αποκριάτικες παρελάσεις σε Σέρβια, Πλατανόρευμα και Βελβεντό όπου πλήθος κόσμου συμμετείχε μαζί με τους καρναβαλιστές στο γλέντι που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.
Το κάψιμο του Καρνάβαλου στην Κεντρική Πλατεία Σερβίων ακολούθησε η απονομή των βραβείων στα τμήματα που συμμετείχαν στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση των Σερβίων καθώς και ο χορός γύρω από τη φωτιά.
Το παραδοσιακό γλέντι είχε ξεκινήσει βέβαια από την Τσικνοπέμπτη και κράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου με το άναμμα των φανών καθημερινά στις γειτονιές των Σερβίων και του Πλατανορεύματος. Αντίστοιχο σκηνικό στήθηκε το Σαββατοκύριακο σε όλες της Δημοτικές Ενότητες και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου όπου άναψαν φανοί ενώ αναβίωσαν έθιμα και δρώμενα που χαρακτηρίζουν την παράδοση της ευρύτερης περιοχής.
Με ξεχωριστό τρόπο γιορτάστηκαν τα Κούλουμα σε όλη την επικράτεια του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού. Ιδιαίτερο βάρος από τη Δημοτική Αρχή δόθηκε στην κεντρική εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Πολυφύτου κοντά στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων καθώς πέρα από τους κατοίκους της περιοχής προσελκύει το ενδιαφέρον επισκεπτών και διερχόμενων εκδρομέων.
Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες απόλαυσαν το σαρακοστιανό μενού και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή τμημάτων Πολιτιστικών και Λαογραφικών Συλλόγων της περιοχής ενώ ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η παρουσία χορευτικού τμήματος από σύλλογο της Ρόδου.
Παράλληλα σε όλους τους επισκέπτες προσφέρονταν παραδοσιακά προϊόντα όπως πατάτες Καστανιάς και τοπικό κρασί  ενώ διανέμονταν τουριστικό φυλλάδιο προβολής του δήμου.
Ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των Αποκριάτικων εκδηλώσεων επισημαίνοντας τα έντονα στοιχεία της παράδοσης και της συμμετοχής του κόσμου που χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις.
«Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να διοργανώνουμε εκδηλώσεις που σέβονται την παράδοση και ταυτόχρονα θα ανταποκρίνονται στο σχεδιασμό που έχουμε κάνει για την τουριστική προβολή του δήμου μας. Οι φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της περιοχής, σε συνδυασμό με την παράδοση τα ήθη και έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα αποτελούν για μας το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής που πρέπει να αναδειχθεί συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή πορεία του δήμου» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος  
Ειδικά για το χώρο που γιορτάστηκαν τα Κούλουμα αλλά και γενικότερα για τα εδάφη που βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης Δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την Δ.Ε.Η. Α.Ε. που αφορούν την παραχώρηση χρήσης των συγκεκριμένων εδαφών στο Δήμο ώστε να αξιοποιηθούν ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: