Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Μήνυμα δημιουργικότητας και αλληλεγγύης των πολιτών από την Αυτοδιοικητική Κίνηση

Ευπρεπισμός της Πλατείας Γιολδάση
Εικοσιπέντε άνθρωποι ανασκουμπώθηκαν και άλλαξαν το πρόσωπο της παρατημένης πλατείας Γιολδάση στην Κοζάνη. Για δυο μέρες καθάριζαν, σοβάτιζαν, κλάδευαν έβαφαν. Βγήκαν και βοήθησαν κάτοικοι της γειτονιάς και μαγαζάτορες. Παράλληλα γνωρίστηκαν, ήπιαν μαζί καφέ, συζήτησαν για το κατάντημα των δημόσιων χώρων, μίλησαν και για την ατομική ευθύνη των πολιτών. Και έπεται συνέχεια. Θα ακολουθήσει διακόσμηση και διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη γειτονιά. Κι όλα αυτά με τον οβολό του καθένα, με αρκετή κούραση (και .. πασαλείμματα), χωρίς σπόνσορες και αβάντες από τον κρατικό κουμπαρά.

Είναι μια πρωτοβουλία της ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Κοζάνη, τόπος να ζεις», η οποία δήλωσε ότι εκτός από τις υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής, εκτός από τις ευθύνες της Πολιτείας για την κατάσταση του δημόσιου χώρου, υπάρχει και η ατομική ευθύνη και συμβολή των πολιτών. Συνήθως ασχολούμαστε με τον ιδιωτικό μας χώρο, με το σπίτι και το οικόπεδο μας και αδιαφορούμε για τους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους. Κι όμως ο δημόσιος χώρος είναι η προέκταση του ιδιωτικού, είναι το κοινό μας σπίτι. Δεν μπορεί να τον βρωμίζουμε, να τον καταπατούμε, να τον καταστρέφουμε.

Η Αυτοδιοικητική Κίνηση θα αναλάβει κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες ενεργοποιούν τους πολίτες στους τόπους κατοικίας, ζωντανεύουν τον διαλυμένο κοινωνικό ιστό της γειτονιάς, παράγουν άμεσα αποτελέσματα και αποτελούν τη μαγιά για μονιμότερους λαϊκούς θεσμούς αυτενέργειας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: