Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ένα Πράσινο Τρένο γεμάτο ελπίδες στην Κοζάνη

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποίησε χθες Σάββατο 28 Νομβρίου 2009 το ταξίδι του το ναυλωμένο «Πράσινο τρένο» των Οικολόγων Πράσινων, με δεκάδες μέλη, αλλά και απλούς φίλους από τη Θεσσαλονίκη στην καρδιά του λιγνίτη, δηλαδή το λεκανοπέδιο της Κοζάνης με ενδιάμεσους σταθμούς την Αλεξάνδρεια, τη Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα όπου έγιναν επαφές με τις τοπικούς φορείς και οργανώσεις, και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό.
Για άλλη μια φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι χρησιμοποιούν το τρένο σε καμπάνια τους, στοιχείο με προφανή συμβολισμό που θέλει να αναδείξει:
•την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τομέα των μεταφορών και την ενίσχυση του σιδηροδρόμου που στην Ελλάδα και
•την θλιβερή πρωτιά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης ως της περιοχής που εκπέμπει το περισσότερο CO2 στην Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.
Κατά την αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Το Πράσινο Τρένο ένα τρένο γεμάτο ελπίδες για τη σωτηρία του πλανήτη, τονίζει την άμεση και παγκόσμια ανάγκη για γενναίες πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και μεταφέρει το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη στις Έδεσσα τη Φλώρινα την Κοζάνη και τις υπόλοιπες πόλεις. Ο 21ος αιωνας πρέπει να είναι αιώνας απεξάρτησης από το πετρέλαιο, το λιγνίτη και όλα τα ορυκτά καύσιμα, ένας αιώνας που θα τσουλίσει οικολογικά πάνω σε ράγες, ακριβώς γιατί ο σιδηρόδρομος ένα πράσινο, φθηνό και λαϊκό μέσο έει την απόλυτη υποστήριξή μας».
Σύντομες στάσεις, για ενημέρωση του κόσμου και διανομή υλικού, πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και την Σκύδρα. Μεγαλύτερη στάση έγινε στην Έδεσσα όπου έγιναν εκδηλώσεις και επαφές με την «Πρωτοβουλία των πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Ν. Πέλλας» που διεκδικεί την προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Νομό Πέλλας μέσω Γιαννιτσών αλλά και της Αριδαίας με τη Σκύδρα.
Ο Χρήστος Ιωάννου εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας δήλωσε: «Το έτος 1891, επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ξεκίνησε η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου, μήκους 219 χιλιομέτρων και παρά τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα το έργο παραδόθηκε μέσα σε τρία χρόνια. Σήμερα, 120 περίπου χρόνια μετά, το τρένο φτάνει από την Έδεσσα στη Θεσσαλονίκη, αφού διανύσει ένα τόξο μήκους 112 χιλιομέτρων μέσω Βέροιας και Πλατέος. Το πιο παραγωγικό και πυκνοκατοικημένο τμήμα του Ν. Πέλλας, ο κάμπος του νομού και η πόλη των Γιαννιτσών, βρίσκονται εκτός σιδηροδρομικού δικτύου. Το αίτημα της νέας σιδηροδρομικής χάραξης Θεσσαλονίκη, γέφυρα, Γιαννιτσά, Έδεσσα με προέκταση στην Αριδαία προβάλλει σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ»
Στο σταθμό της Φλώρινας επιβιβάστηκε και το μέλος της γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Πετράκος ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «η μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη έχει ημερομηνία λήξης. Η υπερσυγκέντρωση ενέργειας δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις. Υποθηκεύει το μέλλον των περιοχών παραγωγής και συνοδεύεται από σοβαρές απώλειες κατά τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος (μέχρι και 10 %). Εξάλλου η υγεία δεν εξαργυρώνεται με καμιά οικονομική αντιπαροχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι οι ολοένα πιο δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για την υπερθέρμανση της γης επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 20 % ως το 2020 δεν είναι επαρκής, και για το λόγο αυτό θέτουν τον πήχυ στο 40 %»
Στην Πτολεμαϊδα επιβιβάστηκαν μέλη της ΠΚ Κοζάνης οι οποίοι μας «ξενάγησαν» κατά το πέρασμα μέσα από τα λιγνιτορυχεία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής. Η επόμενη στάση έγινε στο σταθμό του εγκαταλειμμένου πλέον χωριού Κομμανός όπου ο εκπρόσωπος του «Συλλόγου Μαύρη Πηγή για μετεγκατάσταση Μαυροπηγής» Τάσος Εμμανουήλ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.
Υποδοχή του τρένου οργανώθηκε στην Κοζάνη, από τους Οικολόγους Πράσινους, Τους επιβάτες του πράσινου τραίνου καλωσόρισαν στην Κοζάνη οι κ. Λάζαρος Τσικριτζής, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας, ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ. Σιώμου. Παρόντες ήταν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι (κ. Βασδάρης και κ. Κοκκαλιάρης), ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Σαββίδης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ κ. Θεοφύλακτος κλπ.
Τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων ειδικότερα τόνισαν τα εξής:
Ο Τάσος Κρομμύδας συντονιστής της καμπάνιας «Το κλίμα μας καίει Δεσμεύσεις Τώρα!» δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει ριζικά το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, διότι είναι εξαιρετικά ρυπογόνο και σπάταλο. Παράλληλα επιβαρύνει την οικονομία, συμβάλει στην καταστροφή του κλίματος, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα υγείας και ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες , ενώ προκαλεί και σοβαρές παρενέργειες στους φυσικούς πόρους (νερά- εδάφη).
Η λύση είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, η γενναία στήριξη στις ΑΠΕ και η εξοικονόμηση στα κτίρια , στις μεταφορές στη γεωργία και στη βιομηχανία. Σύμφωνα με οικονομολόγους διεθνούς φήμης όποια χώρα δεν επενδύσει σήμερα στους τομείς αυτούς θα πληρώσει πολλαπλάσια σε πρόστιμα και σε εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρνούνται τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα του ενεργειακού καυσίμου για μια μεταβατική περίοδο, αλλά λένε ΟΧΙ στην αύξηση της λιγνιτικής ισχύος.Η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αποσαφηνίσει την ενεργειακή της στρατηγική και να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα. Πράσινη ανάπτυξη με ρυπογόνες πολιτικές δεν γίνεται ».
Ακολούθησε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και «δεξίωση» με τοπικές λιχουδιές και κεράσματα που ετοίμασαν μέλη των Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης. Αργά το απόγευμα και αφού ήδη άρχισε να σκοτεινιάζει ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη
Περισσότερες φωτογραφίες από τη δράση

Δεν υπάρχουν σχόλια: