Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η εκπροσώπηση μας στην Περιφέρεια ήταν ένα βήμα...Χρειάζονται πολύ περισσότερα

Ήταν μια εκλογική μάχη δύσκολη και όμορφη. Δύσκολη γιατί δόθηκε σε μια περίοδο που η απαξίωση συνολικά του πολιτικού συστήματος οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας να απέχουν. Από το 25 % η αποχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 έφτασε στο 40% το 2010. Όμως η αποχή δεν είναι λύση, αλλά λευκή επιταγή σε αυτούς που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στο σημερινό αδιέξοδο. Γι αυτό και τα κυβερνητικά κόμματα φαίνεται ότι δεν ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από τα αποτελέσματα της Κυριακής. Ο δικομματισμός παρά τις απώλειες σε ψήφους, κράτησε τις δυνάμεις του σε επίπεδο ποσοστών.

Πέρα όμως από ποσοστά, συγκρίσεις και κομματικές θριαμβολογίες, οι εκλογές γίνονται για την Αυτοδιοίκηση. Για να αναδειχτούν οι διαφορετικές αντιλήψεις για το ρόλο του θεσμού, καθώς και οι τοπικές πολιτικές που μπορεί να αποτελέσουν ένα αντίβαρο στις εξουθενωτικές επιπτώσεις του μνημονίου. Όμως αυτή η πλευρά των εκλογών, οι θετικές προγραμματικές προτάσεις, έμειναν και
πάλι στο περιθώριο με μεγάλο χαμένο την Αυτοδιοίκηση.


Σε ότι αφορά το Συνδυασμό μας ο ελάχιστος στόχος επιτεύχθηκε. Κερδίσαμε μια έδρα και θα εκπροσωπηθούμε στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η «Εναλλακτική Δράση» όμως μπορούσε να πείσει περισσότερους πολίτες. Να συσπειρώσει κι άλλες δυνάμεις που απορρίπτουν το χρεοκοπημένο μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας και υιοθετούν την εναλλακτική διέξοδο, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αντίσταση στις κεντρικές πολιτικές της ύφεσης και της υποταγής. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες, ώστε να ξεπεράσουν την απογοήτευση και να μετασχηματίσουν την αποστροφή σε ενεργητική αντίσταση με συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό και μήνυμα.

Έτσι τα κόμματα εξουσίας, πατώντας στην αποχή, ομιλούν ανερυθρίαστα για επανέγκριση των πολιτικών τους. Και προφανώς οι ευθύνες γι αυτό επιμερίζονται σε όλους μας.


Παρόλα αυτά θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν την «Εναλλακτική Δράση», ένα σχήμα ενωτικό, εναλλακτικό, ένα σχήμα με προοπτική.


Η έδρα μας στο Περιφερειακό συμβούλιο ανοίγει νέους δρόμους και δυνατότητες: καλύτερη ενημέρωση για τα περιφερειακά δρώμενα, ενδυνάμωση του ελέγχου των Περιφερειακών αρχόντων, εισαγωγή νέων προτάσεων, σύνθεση απόψεων και συγκλίσεις σε συγκεκριμένα θέματα. Όμως η εκπροσώπηση σε ένα θεσμό δεν είναι η αποκλειστική οδός. Η «Εναλλακτική δράση» θα δώσει τον αγώνα για τα τοπικά
μας προβλήματα, αλλά θα είναι παρούσα και στα μέτωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Είναι το επόμενο στοίχημα, που μπορούμε να κερδίσουμε μόνο αν είμαστε σε «ανοικτή γραμμή» με τους πολίτες και πορευτούμε μαζί για μια Εναλλακτική Πορεία στη Δυτική Μακεδονία.

Όσον αφορά το 2ο γύρο των εκλογών, ο οποίος υπάρχει ελέω εκλογικού νόμου, η στάση μας είναι αυτονόητη για ένα χώρο που πιστεύει στη χειραφέτηση και όχι στη χειραγώγηση των πολιτών. Εξηγήθηκε και στους μονομάχους της Κυριακής οι οποίοι ζήτησαν να συναντηθούμε, την επαναλαμβάνουμε και δημοσίως: Καλούμε τους ψηφοφόρους της «Εναλλακτικής δράσης» να συμμετέχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: