Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ενθουσιασμός και αυξημένη συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Κοζάνη, τόπος να ζεις»

Με χάλκινα, χορό και πολύ κέφι έκλεισαν την Κυριακή οι ολοήμερες εκδηλώσεις που είχε σχεδιάσει η Κίνηση στην πόλη της Κοζάνης. Πολύχρωμη και αυξημένη συμμετοχή, ενθουσιασμός, καλλιτεχνικά δρώμενα και μια περιεκτική ομιλία ήταν τα βασικά στοιχεία μιας ακόμη φορτωμένης αλλά και αποδοτικής ημέρας.

Η «αυλαία» άνοιξε το πρωί της Κυριακής, όταν υποψήφιοι του Συνδυασμού έστησαν στην κεντρική πλατεία της πόλης τραπεζάκια και ενημερωτικά posters και διένειμαν στους πολίτες προεκλογικό υλικό σχετικό με το δημοτικό πρόγραμμα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θερμή και αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν τα φυλλάδια για τις επιμέρους θεματικές ενότητες: ενέργεια και περιβάλλον / βιώσιμη ανάπτυξη/ χωροταξία και πολεοδομία/ διοίκηση και κοινωνικός έλεγχος / πολιτισμός κλπ.


Η συνέχεια δόθηκε το απόγευμα στο Κοβεντάρειο, όπου η οργανωτική επιτροπή υποδέχτηκε τους πολίτες με δύο καλλιτεχνικά δρώμενα: 1) Έκθεση φωτογραφίας, την οποία επιμελήθηκε το φωτογραφικό εργαστήρι «Φωτοεστίαση». (Μεταξύ των εκθεμάτων και η φωτογραφία του Χρήστου Λαμπριανιδη η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό και είχε ως αντικείμενο τη ρύπανση της περιοχής) 2) Μουσική εκδήλωση με το φωνητικό και ενόργανο σύνολο ‘Ricercati’, υπό την επιμέλεια του γνωστού μουσικού (και υποψηφίου της Κίνησης) Παναγιώτη Δημόπουλου και της συζύγου του Nicola Harrington.

Κατόπιν τη σκυτάλη πήρε ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, ο οποίος έδωσε το στίγμα του Συνδυασμού «Κοζάνη, τόπος να ζεις» και σκιαγράφησε τους άξονες του δημοτικού προγράμματος. Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο κ. Λ. Ιωαννίδης επανέλαβε ότι η Κίνηση είναι ανεξάρτητη από κόμματα και χρίσματα, συσπειρώνει κόσμο με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με μια κοινή αντίληψη για την παρέμβαση στα τοπικά δρώμενα και τη σημερινή πολιτική συγκυρία. Είναι ενθαρρυντικό, είπε, το ότι στην Αυτοδιοικητική Κίνηση έχουν ενταχτεί νέοι άνθρωποι που ξεπερνούν την απογοήτευση και βγαίνουν στο προσκήνιο όχι μόνο διεκδικώντας – αλλά και προτείνοντας- λύσεις. Δίπλα τους και παλιότεροι αγωνιστές, γνωστοί για τη συνεχή και ανιδιοτελή τους συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα.
Όσον αφορά το πρόγραμμα του Συνδυασμού ο κ. Ιωαννίδης επικέντρωσε στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, τη σταδιακή απεξάρτηση από τη λιγνίτη και την εναλλακτική λύση της δημιουργίας 3000 θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού, στις χωροταξικές και πολεοδομικές τομές που χρειάζεται η πόλη, στα θέματα ποιότητας ζωής (πράσινο, ελεύθεροι χώροι, κυκλοφοριακό, πολιτισμός, αθλητισμός), στη δημόσια λήψη των αποφάσεων, στα μέτρα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, στην τοπική χειραφέτηση απέναντι σε κάθε συγκεντρωτική δομή.
Κλείνοντας, ο κ. Ιωαννίδης, κάλεσε τους πολίτες να αγνοήσουν τα εκβιαστικά διλήμματα που εμφανίστηκαν και πάλι στο προσκήνιο. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού είπε χαρακτηριστικά «τι του φταίει του κ. Παπανδρέου η αυτοδιοίκηση ..». Οι ψηφοφόροι του νέου Δήμου Κοζάνης, συνέχισε, έχουν την πολιτική ωριμότητα να κάνουν την υπέρβαση σε αυτές τις εκλογές: Να στηρίξουν το Συνδυασμό «Κοζάνη, τόπος να ζεις». Να χτίσουν ένα ακόμη συλλογικό ανάχωμα στην πολυσύνθετη κρίση που περνά η χώρα.

Η βραδιά έκλεισε σε καφέ της πόλης όπου το μουσικό συγκρότημα «Κοζανίτικη φανφάρα» διέπρεψε στα χάλκινα και η Κίνηση στο χορό.

Να ευχαριστήσουμε και δημόσια για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους το Εργαστήρι «Φωτοεστίαση», το μουσικό σύνολο «Ricercati», και την «Κοζανίτικη φανφάρα»



Πληροφ. Λ. Τσικριτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: