Πολύ ενθαρρυντική η πρώτη πολιτική εκδήλωση και παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στα Γρεβενά. Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση όσων παραβρέθηκαν στην Ημερίδα με αντικείμενο «Γεωργία και οικονομία στην εποχή της κρίσης», η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μάιου. Τόσο η συμμετοχή αλλά και η σύνθεση του ακροατηρίου ανέβασε το επίπεδο της συζήτησης και βοήθησε στην ώσμωση των απόψεων και των προτάσεων. Βιοκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι, δασολόγοι, εκπαιδευτικοί, μικροεπιχειρηματίες πράσινων τουριστικών δράσεων, στελέχη γεωργικών και δασικών υπηρεσιών και άλλοι ενεργοί πολίτες βοήθησαν ώστε η όλη διαδικασία να συνοδευτεί από ένα γόνιμο αποτέλεσμα.
Το πάνελ των τεσσάρων ομιλητών συνδύασε πολιτικά στελέχη, πανεπιστημιακούς, αλλά και στελέχη της «πραγματικής γεωργίας» που ζουν στο πετσί τους τα προβλήματα της υπαίθρου.
Ο κ. Ν. Χρυσόγελος, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, αναφέρθηκε στη δημοσιονομική κρίση και τον αδιέξοδο δρόμο του ΔΝΤ. Επέκρινε τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο μετά τη μεταπολίτευση και με τη συνενοχή των μικρότερων κομμάτων διαμόρφωσαν ένα σπάταλο, αντιπαραγωγικό και ρυπογόνο μοντέλο ανάπτυξης. Χαρακτήρισε τον παρασιτισμό, τη μαύρη οικονομία, τη διαφθορά, την κομματοκρατία και το λαϊκισμό ως γάγγραινες του δημόσιου βίου και επεσήμανε ότι οι παλιές πολιτικές δυνάμεις που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να δώσουν τη λύση.
Υπογράμμισε ότι οι Πράσινοι τόσο με τις πολιτικές τους πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και με τις προτάσεις τους για μια πράσινη οικονομία δείχνουν το δρόμο για την αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά και την οικοδόμηση μιας χειροπιαστής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τα αδύναμα μέλη.
Ο κ. Γ. Δαουτόπουλος, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, επικεντρώθηκε στην ορεινή Δυτική Μακεδονία και έθεσε τους όρους για μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Τόνισε ότι με εξαίρεση το ενεργειακό λεκανοπέδιο με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, η υπόλοιπη Περιφέρεια έχει ένα πλούσιο φυσικό κεφάλαιο (δρυμοί, μικτά δάση, προστατευόμενες περιοχές, πλούσια επιφανειακά νερά), καθώς και μεγάλες δυνατότητες παραγωγής τοπικών ποιοτικών προϊόντων. Ο κ. Δαουτόπουλος παρέθεσε αρκετά παραδείγματα, είτε προς μίμηση (όψιμα λαχανικά, οικιακή μεταποίηση) είτε προς αποφυγή (μονοκαλλιέργειες, κάψιμο καλαμιάς) κλπ.
Ο κ. Χ.Αργυρόπουλος, βιολόγος – βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος της ΔΗΩ αναφέρθηκε στα προβλήματα της βιολογικής γεωργίας, την ανεπαρκή στήριξη από το κράτος, την απουσία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών και την ανάγκη για τη στήριξη του βιοκαλλιεργητικού κινήματος από πλευράς καταναλωτών. Σημείωσε ότι τα Γρεβενά είναι μια περιοχή ιδανική για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους αγρότες στην περιοχή. Συμφώνησε τέλος και με τον πρόεδρο των βιοκαλλιεργητών Ν. Γρεβενών κ. Σ. Τσιμνιόπουλο, ο οποίος έκρινε ανεπαρκή τη στήριξη των γεωτεχνικών και ζήτησε αυστηρούς ελέγχους στις λαϊκές αγορές, συμβουλεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές να ζητούν πιστοποιητικά όταν ψωνίζουν βιολογικά προϊόντα.
Ο τέταρτος ομιλητής κ. Ι. Παναγιωτίδης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις προσπάθειες του να εγκαταστήσει ένα βιολογικό αγρόκτημα, το οποίο παρά τις αρχικές αντιξοότητες στέριωσε και επεκτάθηκε. Αναφέρθηκε σε διάφορες καλές πρακτικές, σε συνεργατικά προγράμματα γενετικής βελτίωσης και στην αυξανόμενη επισκεψιμότητα για λόγους επιμόρφωσης.
Τη διαδικασία της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκαν 80 περίπου άτομα, συντόνισε ο κ Λ. Τσικριτζής, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας.
2-6-2010
ΠΚ Οικολόγων Πράσινων
Δυτικής Μακεδονίας
3 σχόλια:
Είναι μεγάλες αλεπούδες κάποιοι οικολόγοι!!
Το άρθρο το αναρτήσαμε για να πειράξουμε λιγάκι τον σύντροφο servianet που έχει οικολογικές ευαισθησίες κατά πως φαίνεται... Καλό θα ήταν να σκεφτεί και αυτό... Μήπως όλες αυτές οι "πράσινες" Οργανώσεις είναι μπαρούφες για να μας τα αρπάζουνε? Greenpeace πχ. ξέρετε τι budget έχει? Όσο η Ελλάδα...
Οικολόγος και ζωόφιλος από το Κολωνάκι (ή Σέρβια στην προκειμένη περίπτωση) με porsche cayenne δεν λέει...
πού έχω cayenne και δεν την ...είδα? (αν και προτιμώ το land cruiser.
Σύντροφε(!) εν μέρει έχεις δίκιο, πολλοί χρησιμοποιούν τον προβληματισμό και την ευαισθησία του κόσμου για να πλουτίσουν, να αναδειχθούν, να βρουν ...γκόμενες, κ.ά, αλλά αυτός επ' ουδενί δεν είναι λόγος να καταδικάζουμε και να βλέπουμε καχύποπτα τη δράση αυτών των οργανώσεων και των κινημάτων, άλλωστε δεν έχουμε και άλλους.
Είναι υποχρέωση ΟΛΩΝ μας όποτε, όσο και με όποιο τρόπο μπορούμε να βοηθάμε.
S(h)AVE THE EARTH :P
Συμφωνώ, δεν είναι λόγος να καταδικάζουμε ΑΛΛΑ να βλέπουμε ΛΙΓΑΚΙ καχύποπτα ...
Δημοσίευση σχολίου