Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

γιατί μόνο στην Καστοριά;

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ; Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα ανήκει στην ΑΝΚΟ και αφορά την πόλη και τη λίμνη της Καστοριάς.
Τη θερμότητα του νερού της λίμνης της Καστοριάς, κατά τους χειμερινούς μήνες, σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν επιστήμονες και αυτοδιοίκηση, το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να παρέχουν τηλεθέρμανση σε όλη την πόλη.
Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα ανήκει στους ειδικούς της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ) και εφόσον εφαρμοστεί, θα αποτελεί πανελλαδική καινοτομία, καθώς, μέχρι στιγμής, όλες οι μονάδες τηλεθέρμανσης που λειτουργούν στη χώρα χρησιμοποιούν τη θερμότητα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Είναι γενικά γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα, η θερμοκρασία του νερού των λιμνών είναι υψηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία κατά 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το πλεόνασμα θερμότητας θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε, αντλώντας το με αντλίες θερμότητας, έναν μηχανισμό αρκετά διαδεδομένο, καθώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα κλιματιστικά των σπιτιών μας», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δημήτρης Πεκόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, προϊστάμενος στο τμήμα Υδραυλικών Μελετών και Τηλεθερμάνσεων της ΑΝΚΟ.
Ο κ. Πεκόπουλος εξηγεί ότι δεν θα αντλείται το νερό της λίμνης, αλλά μόνο η θερμότητα που υπάρχει σ' αυτό και σημειώνει ότι η διαδικασία αυτή είναι εφικτό να παρέχει τηλεθέρμανση σε μια πόλη, όπως η Καστοριά, δεδομένου ότι το νερό έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα και οι ποσότητές του είναι πολύ μεγάλες. Μάλιστα, επισημαίνει ότι το όλο εγχείρημα δεν πρόκειται να μειώσει τη θερμοκρασία του νερού της λίμνης, παρά μόνο κατά 0,1 βαθμό Κελσίου.
«Αντίστοιχα συστήματα λειτουργούν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα σε λίμνη που βρίσκεται στα δυτικά της Στοκχόλμης, καθώς και στις λίμνες του Καναδά. Μία ακόμη τέτοια εφαρμογή σχεδιάζεται και για τη λίμνη της Γενεύης», σημειώνει.
Ειδικότερα, για να λειτουργήσει μονάδα τηλεθέρμανσης από τη θερμότητα του νερού της λίμνης της Καστοριάς θα χρειαστούν τρία μέρη θερμικής ενέργειας από το νερό και ένα μέρος ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να παράγεται από τη μονάδα που θα δημιουργήσει η δημοτική επιχείρηση, η οποία θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Έτσι, η θερμική ενέργεια που θα παράγεται θα διανέμεται στο δίκτυο τηλεθέρμανσης και η ηλεκτρική στην ίδια τη μονάδα για τη λειτουργία της.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την περιοχή, καθώς η νέα μονάδα θα είναι φιλική προς το περιβάλλον, θα καταργήσει το πετρέλαιο ως καύσιμη ύλη και θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα προς την περιοχή.
Η πρόταση για την τηλεθέρμανση της Καστοριάς από τη θερμότητα του νερού της λίμνης έχει συμπεριληφθεί στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν πρόσφατα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή το σχέδιο διαχείρισης της λίμνης. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες της ΑΝΚΟ επισημαίνουν ότι τέτοιες εφαρμογές έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια τεχνολογική ωριμότητα, ενώ λειτουργούν και εμπορικά πλέον στο εξωτερικό.
Συνεπώς, αυτό που απομένει στη συνέχεια είναι η λήψη των σχετικών αποφάσεων, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της ιδέας και να ληφθούν οι πρώτες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Το κόστος του εγχειρήματος υπολογίζεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ, αριθμός που προκύπτει από τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έργου τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2014.
Σημειώνεται ότι, σήμερα, λειτουργούν συστήματα τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Όλα τα παραπάνω αξιοποιούν τη θερμότητα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ενώ μία ακόμη μονάδα, στις Σέρρες, λειτουργεί χρησιμοποιώντας τη θερμότητα από μονάδα συμπαραγωγής φυσικού αερίου. Μικρότερες μονάδες τηλεθέρμανσης από καύση βιομάζας (καυσόξυλα) έχουν γίνει στη Δαδιά του Έβρου και στη Νυμφασιά Αρκαδίας, ενώ άλλη μια, παρόμοια μονάδα, κατασκευάζεται στην Ανάβρα Μαγνησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Κείμενο: Π. Γιούλτση 
από το Δέλινο

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κουμπάρε αν η κάθε λίμνη μπορούσε να δίνει ενέργεια στους γύρω τόπους θα ήταν ευχής έργον.Αλλά η φυσική λέει ότι η ροή ενέργειας γίνεται αυθόρμητα από τα θερμότερα στα ψυχρότερα σώματα.Αρα για να πάρουμε ενέργεια από την λίμνη θα πρέπει η λίμνη να έχει θερμοκρασία υψηλότερη από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου.Αυτό συμβαίνει πραγματικά λίγες μέρες του δύσκολου για μας χειμώνα.Η διαφορά όμως θερμοκρασίας θα είναι τόσο μικρή που η απόδοση του συστήματος θα είναι πολύ μικρή.Αρα εκεί μπαίνουν άλλοι παράγοντες οι οποίοι βέβαια είναι πάντα οικονομικοί...Αν δηλαδή βρίσκαμε πετρέλαιο στο χωράφι σου κουμπάρε αλλά ήταν σε τεράστιο βάθος δεν νομίζω να ήσουνα πλούσιος...Ειναι σαν την προίκα του Λύκου (1000 στρέμματα θάλασσα)....Στην Καστοριά βέβαια τα πράγματα λόγω του πληθυσμού και του υψηλότερου ψύχους τα πράγματα πιθανόν να είναι καλύτερα.Ενα είναι σίγουρο όσο η εξάρτηση μας είναι μεγαλύτερη από το πετρέλαιο τόσο θα γινόμαστε πιο φτωχοί σαν Έλληνες.Εκτός και αν ανακαλύψουμε κανένα κοίτασμα στο χωράφι σου κουμπάρε....

Χ.Ε.

Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet είπε...

-...και σε μικρό βάθος ε?
-Με τέτοια "μητσοτακίαση" που με δέρνει ...
-Τα τσίπουρα με σακάτεψαν πάλι

Πάντως -όπως κι αν έχει- θα ήταν μια καλή περίπτωση και μόνο αν σκεφτείς την οικονομική ελάφρυνση για μας και την απαλλαγή του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος από τόσους τόνους διοξειδίου από τις οικιακές θερμάνσεις.