Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Επιστολή κατοίκων Τριγωνικού στο ΥΠΕΧΩΔΕ


Επιστολή των κατοίκων Τριγωνικού Προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία
Εμείς οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριγωνικού, του Δήμου Σερβίων, του Νομού Κοζάνης, οι οποίοι υπογράφουμε αυτή την επιστολή
Ζητούμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από τα συναρμόδια υπουργεία

Α. Την κατάργηση της μίσθωσης της Οριστικής Παραχώρησης 63 ν. Κοζάνης στην εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.Ο οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριγωνικού, του Δήμου Σερβίων, του Νομού Κοζάνης, βρίσκεται εντός των ορίων της Οριστικής Παραχώρησης 63 ν. Κοζάνης, της οποίας μισθωτής είναι η εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. και ως εκ τούτου, πλήττεται άμεσα από την εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ., από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. στη θέση Προσήλιο του Δήμου Σερβίων.

Ζητούμε να καταργηθεί η απόφαση Οριστικής Παραχώρησης 63 ν. Κοζάνης, η οποία περιλαμβάνει, εντός των ορίων της, τον οικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριγωνικού, του Δήμου Σερβίων, του Νομού Κοζάνης, όπως επίσης και να αρθεί η απόφαση της μίσθωσης, της ζώνης Οριστικής Παραχώρησης στην εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.

Β. Την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ., από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. στη θέση Προσήλιο του Δήμου Σερβίων».Θεωρούμε ότι, η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, έγινε κατά παράβαση της ΚΥΑ Η.Π. 37111/2021/26-9-03 (ΦΕΚ 1391/Β/03) «Περί καθορισμού τρόπου ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού κατά τη διαδικασία έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων».
1. Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων (αριθμός απόφασης 84/2008), την οποία έλαβε υπόψη του και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, πρέπει να θεωρηθεί άκυρη, γιατί δεν υπάρχει γνωμοδότηση του τοπικού διαμερίσματος Τριγωνικού (άρθρο 95, παράγραφος 7, του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων). Θεωρούμε άκυρη την αρίθμ. 84/2008 απόφαση, η οποία περιέχεται στο αριθμ. 10 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο, γνωμοδοτεί υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. Το θέμα αφορούσε άμεσα το Δημοτικό διαμέρισμα Τριγωνικού, γιατί ο οικισμός του βρίσκεται εντός της Ζώνης Οριστικής Παραχώρησης 63 ν. Κοζάνης και γιατί βρίσκεται εντός της Κοντινής Ζώνης Ευαισθησίας (0-2 Km) από τη θέση επεξεργασίας του λιγνίτη, όπως φαίνεται και στο χάρτη προσανατολισμού – Ζωνών Ευαισθησίας της υπό έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε).
2. Επίσης θεωρούμε άκυρη την, με το πρακτικό της 16ης συνεδρίασης, στις 16 Οκτωβρίου 2008, θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ., από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. στη θέση Προσήλιο του Δήμου Σερβίων», γιατί έλαβε υπόψη της την άκυρη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων.
3. Η υπό έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) δεν συνοδεύεται από την προβλεπόμενη άδεια της δασικής υπηρεσίας, δεν συνοδεύεται από σχετική έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη, δεν υπάρχει υδρολογική μελέτη, δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη για τη λεκάνη απορροής. Η περιοχή μας είναι σεισμογενής. Επιπλέον το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφωνόταν ως τώρα από συνεχείς κατολισθήσεις, καθιζήσεις και μετατοπίσεις του εδάφους. Με τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί και υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκθεσης ανθρώπων και περιουσιών σε γεωλογικές καταστροφές. Η έλλειψη γεωλογικής – εδαφολογικής μελέτης αυξάνει τους φόβους μας αυτούς.

Γι' αυτό ζητούμε να μην εγκριθεί η παραπάνω μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη στη θέση «Προσήλιο», του Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυρράχου, Δήμου Σερβίων, Νομού Κοζάνης από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.

Γ. Να μην εγκριθεί η μεταφορά της εγκατάστασης επεξεργασίας λιγνίτη στο χώρο που προτείνεται από τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.Με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), η εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε., ζητά τη μεταφορά του χώρου επεξεργασίας λιγνίτη σε νέα θέση. Η νέα θέση του χώρου επεξεργασίας λιγνίτη και του σπαστήρα, που προτείνεται, βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό του Τριγωνικού. Έντονη είναι η ανησυχία μας, γιατί ενώ, με τον προηγούμενο χώρο επεξεργασίας λιγνίτη, ο οικισμός μας βρισκόταν στη Μεσαία Ζώνη Ευαισθησίας (2-3 Km, τώρα μπαίνει στην Κοντινή Ζώνη Ευαισθησίας (0-2 Km).Επειδή θεωρούμε ότι, από τη νέα θέση επεξεργασίας λιγνίτη, η υγεία των κατοίκων θα επιβαρυνθεί:1) Από τα εκπεμπόμενα σωματίδια κατά την εξόρυξη, μεταφορά, φόρτωση και θραύση του λιγνίτη.2) Από τα καυσαέρια και τον καπνό που παράγεται κατά τη λειτουργία των μηχανημάτων φορτωτές και φορτηγά μεταφοράς.3) Από το θόρυβο που θα προέρχεται από το συγκρότημα θραύσης και τα μηχανήματα μεταφοράς.

Ζητούμε να μην εγκριθεί η μεταφορά της εγκατάστασης επεξεργασίας λιγνίτη στο χώρο που προτείνεται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να προταθεί νέος χώρος, ο οποίος να απέχει από τον οικισμό περισσότερο από 2 Km.

Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου

Παρακαλούνται όλοι οι Τριγωνικιώτες να υπογράψουν την επιστολή.

Σχετικές συνδέσεις:

4 σχόλια:

Delino είπε...

Ευχαριστούμε για τη δημοσίευση της επιστολής και για την υποστήριξή σας. Αυτό για μας σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί που αγαπούν αυτόν τον τόπο και υπάρχει ακόμα ΕΛΠΙΔΑ!!!

Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet είπε...

Φίλε Delino
Και βέβαια αγαπούμε τον τόπο μας και το αποδεικνύουμε καθημερινά προσπαθώντας να περισώσουμε ...ότι έχει απομείνει. Και είναι χαρά μας να βλέπουμε -επιτέλους- ανθρώπους να εξεγείρονται με τις αυθαιρεσίες και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που αντιμετωπίζουμε σαν τοπική κοινωνία τα τελευταία (αρκετά) χρόνια.

Delino είπε...

Ας δουν και οι κάτοικοι των Σερβίων μήπως πέρα από τις άλλες επιπτώσεις η λειτουργία του ορυχείου τους στερήσει και πάλι το νερό!!!
Νομίζετε ότι τα Σέρβια θα μείνουν ανηπερέαστα από τη λειτουργία του ορυχείου Προσηλίου;
Ασφαλώς όχι, γιατί
Το ορυχείο είναι κοντά στο νέο αντλιοστάσιο (Προσήλιο) με το οποίο πρόσφατα τα Σέρβια έλυσαν το πρόβλημα ύδρευσης που τους ταλαιπωρούσε χρόνια τώρα.

Ξέρετε ότι δεν υπάρχει υδρολογική μελέτη για το κατά πόσο θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή του ορυχείου;
Η ΜΠΕ της εταιρίας λέει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας θα επηρρεαστεί ελάχιστα, εσείς την πιστεύετε;
Εμείς πιστεύουμε ότι το βάθος 100-120 μ που θα κατέβει το ορυχείο είναι ικανό να επηρεάσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Ξέρετε ότι κάθε χρόνο 5.000 κιλά λιπαντικά, ορυκτέλαια (σύμφωνα με την ΜΠΕ)θα αποβάλλονται από τα μηχανήματα του λιγνιτωρυχείου;
Μήπως όταν αντιληφθούμε ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί από τα απόβλητα και το νερό είναι ακατάλληλο, είναι πολύ αργά;
Η εταιρεία λέει ότι θα τα συκεντρώνει και θα τα απομακρύνει για λογαριασμό της εταιρείας.
Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει στην Ελλάδα εταιρεία που τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία;
Δεν πρέπει τουλάχιστον να ξέρουν οι κάτοικοι όλες τις πιθανές επιπτώσεις;

Ανώνυμος είπε...

Είναι ζωτικής σημασίας, αυτή τη φορά , όλοι οι κάτοικοι της παραλίμνιας ζώνης, φυσικά και οι Σερβιώτες, να δείξουμε καλύτερα αντανακλαστικά επιβίωσης. Να μην μας πιάσουν στον ύπνο, όπως στις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα με το εργοστάσιο αμυάντου (Ακόμα πληρώνουμε τις συνέπειες του αμυάντου με τις καρκινοπάθειες και τη μόλυνση της λίμνης μας). Τέτοιες ξεπερασμένες αναπτυξιακές αντιλήψεις με τριτοκοσμικά ορυχεία αμύαντου και κάρβουνου θα 'πρεπε να μας βρίσκουν σύσσωμους, όλους απέναντι. Μου είναι αδιανόητο ότι υπάρχουν συμπολίτες μου και μάλιστα σε αξιώματα (Δήμαρχοι, Νομάρχες και επώνυμοι πολιτικοί) οι οποίοι σιωπούν; κρύβονται; τι άκριβώς κάνουν και τι πιστεύουν, βάζοντας τις υπογραφές τους για την "εκτέλεση" ολόκληρης περιοχής; Αλήθεια πού είναι αυτοί οι επώνυμοι γιατί κρύβονται;
Αδαής πολίτης