Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

δράση για το κλίμα τώρα !

Σύμφωνα με την έκθεση ” Ζωντανός Πλανήτης 2008 ” των οργανώσεων WWF, GLOBAL FOOTPRINT NETWORK η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά κατά 30% την ικανότητα της γης να αναπληρώνει τους φυσικούς της πόρους. Επιπλέον ο αγροτικός πληθυσμός της γης έχει φτάσει στα όρια του. Εκθέσεις του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι σε δύο δεκαετίες απο τώρα, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στα μεγάλα μητροπολιτικά συγκροτήματα, ιδίως σε ΑΣΙΑ και ΑΦΡΙΚΗ. Η Διακυβερνητική για την κλιματική αλλαγή, προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Επιστήμονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ηδη εκατομμύρια άνθρωπων πεθαίνουν από την πείνα και την δίψα.Τα σημερινά ακραία φαινόμενα πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες, θα ενισχυθούν πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ελλάδα, και λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική. Εάν εφέτος ” κάνουμε” Χριστούγεννα με 20-25 βαθμούς….μην παραξενευτείτε !Σε λίγα χρόνια από τώρα…κανένας δεν θα μπορεί να είναι “ασφαλής” στο σπιτάκι του και στον καναπέ του.Τι κάνουμε λοιπόν; Σταματάμε να είμαστε απαθείς ! Προβληματιζόμαστε και διεκδικούμε.
Να συμμορφωθεί επίτέλους η χώρα μας με τους στόχους του ΚΙΟΤΟ.
Να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα.
Να ενταθούν τα αντιρρυπαντικά μέτρα για τις βιομηχανίες και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Να καλύψουν οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ) άμεσα το 20% και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας.
Απορρίπτουμε την χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Ας σκεφθεί ο καθένας απο εμάς, την ευθύνη του στην αλόγιστη σπατάλη ενέργειας που γίνεται.Να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν υπάρχει…”λίγο” λύση….η “λίγο” πρόβλημα.
Να γίνει ορθολογική διαχείρηση των υδάτινων πόρων.
Να κυρηχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.
Να σωθούν οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Να μην αποδοθούν για εμπορική χρήση οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι στο Λεκανοπέδιο.
Είναι πραγματικά πολύ μεγάλος ο κατάλογος με το τι πρέπει να γίνει!!! Ας κινητοποιηθούμε τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά. Το ρολόι δείχνει “και πέντε”. Η εποχή του “παρά πέντε” τελείωσε οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: