Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πιάστηκε σε παγίδα κυνηγών αλλά τελικά έζησε χάρις στις προσπάθειες της ΚΑΛΛΙΣΤΩ και εθελοντών πολιτών.

Το μαρτύριο της θηλιάς για μία θηλυκή αρκούδα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Τη Δευτέρα του Πάσχα η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ειδοποιήθηκε από θηροφύλακες της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, για μία παγιδευμένη αρκούδα σε δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση κοντά στο χωριό Περίβλεπτος του νομού Ιωαννίνων. Όπως διαπίστωσε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης..
της οργάνωσης όταν έφτασε στο σημείο, η άτυχη αρκούδα, ηλικίας 3,5 ετών και βάρους 60 κιλών, είχε παγιδευτεί από το λαιμό σε μία συρμάτινη θηλιά και βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση.

Με την πολύτιμη συνδρομή της θηροφυλακής, η κτηνίατρος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ αναισθητοποίησε την αρκούδα και απομάκρυνε το συρμάτινο βρόγχο στον οποίο είχε πιαστεί, προσπαθώντας παράλληλα να διασώσει τη ζωή της, αφού τα τραύματα στο λαιμό της ήταν πολύ βαθειά (σε κάποια σημεία έφταναν τα 4-5 εκ.). Η κατάσταση της εκτιμήθηκε ως αρκετά σοβαρή και με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου Ιωαννίνων, η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ μετέφερε την αρκούδα στο ιατρείο της κτηνιάτρου της οργάνωσης, στο Νεστόριο του νομού Καστοριάς, προκειμένου να απολυμανθεί το εκτενές περιμετρικό τραύμα στο λαιμό της και να τοποθετηθούν ράμματα. Η αρκούδα φαίνεται να είχε μείνει παγιδευμένη από το λαιμό για τουλάχιστον 4 με 5 ημέρες, γεγονός που φαίνεται και από το στάδιο των προνυμφών που είχαν αναπτυχθεί στις πληγές της, αλλά και από τη γενική καταπόνηση του ζώου, ενώ το βάθος των τραυμάτων της μαρτυρεί την αγωνιώδη προσπάθεια της να απεγκλωβιστεί από την παγίδα στην οποία είχε πέσει και η οποία θα μπορούσε να ήταν τελικά μοιραία για τη ζωή της.
Μετά από εντατική φροντίδα πολλών ωρών, η αρκούδα ήταν πλέον έτοιμη να επιστρέψει πίσω στη φύση. Χθες το πρωί ολοκληρώθηκε από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ η επιχείρηση επανένταξής της, παρουσία εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, του Δασαρχείου Ιωαννίνων και της Θηροφυλακής Η μικρόσωμη θηλυκή αρκούδα επέστρεψε υγιής πια, πίσω στο φυσικό της περιβάλλον στην ευρύτερη δασική περιοχή που είχε βρεθεί λίγες μέρες πριν.
Η χρήση συρμάτινων θηλιών για το κυνήγι και την παγίδευση ζώων (κυρίως αγριογούρουνων) είναι μία βάρβαρη, παράνομη, αλλά αρκετά διαδεδομένη πρακτική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το Δασαρχείο Ιωαννίνων έχει ήδη ξεκινήσει προανακριτική εξέταση προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους πολίτες που βρήκαν το πληγωμένο ζώο και κινητοποίησαν τους εμπλεκόμενους φορείς. Η πράξη τους θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, για όλους μας, σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η επιχείρηση περίθαλψης και επανένταξης της αρκούδας από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, χρηματοδοτήθηκε από μέρος των δωρεών που συγκεντρώθηκαν στη μνήμη του φίλου και συναδέλφου μας Κωνσταντίνου Γώδη, τον οποίο χάσαμε πολύ πρόσφατα και τόσο αναπάντεχα. Ο Κωνσταντίνος ήταν συνιδρυτής της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, ενώ εργάστηκε για περισσότερο από 20 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος.

από το VETOnews (δείτε το βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: