Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

και τα δωράκια προς τους τοκογλύφους συνεχίζονται


ΤΟΜΣΕΝ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΩΡΟ € 40 ΔΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!
ΑΙΣΧΟΣ! ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ € 40 ΔΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΟ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!
Νέα μεγάλα δώρα ετοιμάζεται να δώσει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου στις ελληνικές τράπεζες, που ήδη έχουν λάβει σχεδόν "ένα ΑΕΠ" συνολικά (εγγυήσεις για δάνεια από ΕΚΤ και ΤτΕ, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Όπως ανακοίνωσε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο η επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά το PSI, να γίνει μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (ΜΟΔ)!
Έτσι από τις κοινές μετοχές που είχε εξαγγείλει το καλοκαίρι ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος (και αυτό μόνο για διάστημα δύο ετών πριν την... επανιδιωτικοποίηση), πριν από λίγες ημέρες πήγαμε στις προνομιούχες μετοχές ή τις κοινές μετοχές άνευ ψήφου, για να... καταλήξουμε τελικώς στα... μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια!
Η παραπάνω πορεία που δείχνει και το βαθμό εθελοδουλείας του αστικού πολιτικού προσωπικού στο τραπεζικό κεφάλαιο, ήρθε μετά από συντονισμένες και συνδυασμένες πιέσεις της τρόικας και των τραπεζιτών, οι οποίες αποκρυσταλλώθηκαν και στην τελευταία 10επιστολή της τρόικας προς τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου.
Άλλωστε, η ως άνω τροϊκανή απαίτηση, επαναλαμβάνεται ανοιχτά και στη σημερινή συνέντευξη του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν στην εφημερίδα "Καθημερινή", την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.
Τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, καταχωρούνται στα ίδια κεφάλαια του εκδότη, εν προκειμένου των τραπεζών.
Ουσιαστικά αυτό που θα συμβεί θα είναι το εξής: μετά το PSI το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί τουλάχιστον €40 δις, βάσει της νέας αποικιακής δανειακής σύμβασης, από την τρόικα, τα οποία εν συνεχεία θα τα δανείσει στους τραπεζίτες!
Φυσικά τα εν επιτόκια του τροϊκανού δανείου, θα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, ενώ οι τραπεζίτες θα εισπράξουν ζεστό χρήμα κρατώντας τον έλεγχο των χρεοκοπημένων τραπεζών τους!!!
Το κυβερνητικό, δήθεν, επιχείρημα για αυτήν την άθλια σκέψη που σε κάθε περίπτωση δείχνει και την κατεύθυνση της τρικομματικής συγκυβέρνησης, διατυπώθηκε ως εξής από τον Ε. Βενιζέλο: "Δεν μας ενδιαφέρει να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες, σεβόμαστε και τις ιδιωτικές διοικήσεις, θέλουμε όμως να έχουμε ανταλλάγματα από την απόδοση. Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση υπέρ του Δημοσίου"
Κοινώς, η συγκυβέρνηση θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την πράξη της "προβάλλοοντας" τα έσοδα που θα έχει το δημόσιο από το κοπούνι των ΜΟΔ. «Θέλουμε, όμως, να έχουμε ανταλλάγματα από την απόδοση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι αν το Δημόσιο λάβει ως αντάλλαγμα μετοχές ή ομολογίες σταθερής απόδοσης, το ύψος της απόδοσης πρέπει να είναι της τάξης του 5% με 10% ετησίως και όχι 1%.
Όμως αυτή η λύση είναι πολλά βήματα πίσω και από αυτόντον άθλιο νόμο Αλογοσκούφη, ο οποίος προβλέπει ετήσια απόδοση 10% για τις προνομιούχες μετοχές ύψους €5 δις με τις οποίες ενίσχυσε το δημόσιο τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών!
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Τη στιγμή αυτή οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν έναν απολύτως παρασιτικό κλάδο ο οποίος επιβιώνει, ως ζωντανός νεκρός, από τις κρατικές ενισχύσεις, έχοντας στεγνώσει παράλληλα από ρευστό την πραγματική οικονομία. Είναι κοινό το θέαμα μικρές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε αδιέξοδο από τις συνεχείς απαιτήσεις των τραπεζών για πρόωρες εξοφλήσεις δανείων ή τις αρνήσεις για αναχρηματοδότηση πιστώσεων κλπ
Η παραπάνω νοσηρή κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί ούτε με τις μαϊμού κρατικοποιήσεις που σχεδίαζε η κυβέρνηση ΓΑΠ το καλοκαίρι ούτε πολύ περισσότερω με τη διάσωση των τραπεζιτών!
Μόνη λύση για μια πραγματικά βιώσιμη αναπτυξαική πορεία της χώρας, είναι η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, ώστε οι τράπεζες να λειτουργήσουν ως μοχλοί χρηματοδότησης μιας στέρεης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μια τέτοια κίνηση είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει την μήνι των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, οδηγώντας την ΕΚΤ στο κόψει τη ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας τελικά τη χώρα στην έξοδο από το ευρώ.
Τούτο όμως δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή αλλά ως μια μεγάλη ευκαιρία, όπου το νέο εθνικό νομισματικό σύστημα θα λειτουργήσει ως εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης και παροχής ρευστότητας στις τράπεζες που θα είναι πλέον λαϊκή περιουσία!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: