Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

θα τους ζητήσει κώλο και θα μας αλλάξουν τα φώτα

Νίκος Φωτόπουλος: «Σε λίγο η τρόικα θα μας ζητήσει και πισινό…»!!!

«Πόλεμο διαρκείας» που θα κρατήσει πολλούς μήνες προαναγγέλλει μέσω του Energypress ο Νίκος Φωτόπουλος, ώστε να εμποδιστεί η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, «οποιουδήποτε ποσοστού αυτή κι αν αφορά», με πρώτη φάση τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα.
«Κάθε ημέρα που περνάει η τρόικα ζητά όλο και περισσότερα. Σε λίγο θα ζητήσει και πισινό, εμείς θα της τον δώσουμε; Σ’ όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχουν κόκκινες γραμμές, εμείς έχουμε; Ή θα πούμε αμάρτησα για τα παιδιά μου;», διερωτάται χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ.

Τοποθετεί την έναρξη των απεργιών στη ΔΕΗ στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, πιθανώς και την 25η Μαίου οπότε και έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη και μετά πορεία προς το υπ. Οικονομικών, και σε κάθε περίπτωση ταυτόχρονα με την κατάθεση στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Το πιθανότερο είναι ότι την ημέρα του συλλαλητηρίου θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, και οι απεργίες, που θα συνεπάγονται κυλιόμενες προγραμματισμένες περικοπές, διάρκειας 2-3 ωρών, αποκλείοντας τη περίπτωση του μπλακ- άουτ.
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας», λέει ο κ. Φωτόπουλος, «κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να μην το βλέπει αυτό. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα, αλλά υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορεί να δέχεσαι οτιδήποτε σου ζητούν. Το να δώσουμε κοψοχρονιά το 17% της ΔΕΗ, πολύ περισσότερο ακόμη και το 51%, σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια είναι εγκληματικό. Το μήνυμα αυτό εισπράττουμε από όλες τις επαφές που μέχρι τώρα κάναμε με κόμματα, φορείς και οργανώσεις».
Ήδη, πάντως από το πρωί σήμερα, η ΓΕΝΟΠ έχει καταλάβει συμβολικά την είσοδο του υπ. Οικονομικών στο Σύνταγμα, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή τόσο των 1,4 δις. ευρώ που έχουν επιδικαστεί στη ΔΕΗ από την Ε.Ε. για τις ανενεργείς επενδύσεις, όσο και των οφειλών ύψους 135 εκ. ευρώ που έχουν προκύψει από διάφορα υπουργεία (άλλο ρεπορτάζ στο «Energypress»).
«Και να ψηφιστεί ο νόμος, δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια»
Το πρώτο μέτωπο της σύγκρουσης θα είναι αυτό, αλλά δεν θα είναι το τελευταίο. «Ακόμη και αν ψηφιστεί, έστω και δύσκολα ο νόμος από τη Βουλή, στη συνέχεια πρέπει να υλοποιηθεί το 2012 η μετοχοποίηση για την οποία απαιτούνται μια σειρά από διαδικασίες. «Νομίζετε ότι όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, η ΓΕΝΟΠ θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια ; Δεν θα ξεσηκωθούμε, δεν θα προσφύγουμε στα δικαστήρια, δεν θα εγείρουμε θέμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων ενσωματωμένων στην περιουσία της, έτσι θα μείνουμε ; Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η μετοχοποίηση, θα την μπλοκάρουμε του χρόνου στην εφαρμογή της», δηλώνει ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ.
Στα σενάρια για την πώληση ακόμη και του 51% που κατέχει στη ΔΕΗ το Δημόσιο, εκτιμά ότι επιχειρούν περισσότερο να φτιάξουν κλίμα, παρά ότι έχουν πιθανότητα υλοποίησης. Και ότι διαρρέονται για να θεωρηθεί τελικώς επιτυχία η διατήρηση από την κυβέρνηση του 34%. Δεν θεωρεί πάντως ότι θα πέσει το ποσοστό του Δημοσίου κάτω από το ποσοστό αυτό, «ήδη υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την πτώση κάτω από το 51%, οτιδήποτε περισσότερο απ’ αυτό δεν θα μπορέσει να περάσει».
Το κύρος της ΓΕΝΟΠ…
Από τις μέχρι σήμερα επαφές με φορείς, κόμματα, οργανώσεις, ο Ν. Φωτόπουλος δηλώνει ότι έχει προκύψει ένα ευρύ μέτωπο εναντίον της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αφού όλοι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές.
Όσο για το κύρος του συνδικάτου και το πόσο ανταπόκριση βρίσκει πλέον ο λόγος του μετά τις αποκαλύψεις για τη διασπάθιση χρήματος στη ΓΕΝΟΠ, ο κ. Φωτόπουλος θεωρεί πως «δεν έχει τρωθεί όσο κάποιοι θέλουν να πιστεύουν». «Στους χώρους δουλειάς όπου πήγαμε, επιχειρήσαμε να πείσουμε ακόμη και τους λίγους δύσπιστους συναδέλφους που θεωρούσαν ότι σπαταλήσαμε χρήματα, τι συνέβη με κάθε ένα ευρώ από αυτά, νομίζω ότι κατάλαβαν».

Energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: