Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Θηλυκή λύκαινα σκοτώθηκε από λαθροθήρες

Στους πρόποδες του όρους Βούρινου, στο Δήµο Σιάτιστας και στο δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοκάστρου βρέθηκε νεκρή λύκαινα 7 ετών.
Η Οµάδα Άµεσης Επέµβασης και Ενηµέρωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έσπευσε στην περιοχή, διαπίστωσε ότι το ζώο θανατώθηκε πριν από τρεις ηµέρες. Το ζώο φέρει τραύµα από πυροβόλο όπλο στο αριστερό πλευρό ενώ είναι δεµένο µε σκοινί στο µπροστινό δεξί πόδι, γεγονός που αποδεικνύει ότι σύρθηκε από το σηµείο που πυροβολήθηκε ως το σηµείο που βρέθηκε νεκρό.
Η έλλειψη αποτελεσµατικής φύλαξης από τους αρµόδιους φορείς ευνοεί την παράνοµη δραστηριότητα λαθροθήρων στην περιοχή και την εµφάνιση βίαιων περιστατικών σαν κι αυτό.
Αποδοκιµάζουµε το περιστατικό και ευχόµαστε να τελειώσει κάποτε το παράλογο µίσος για το λύκο, τον πιο παρεξηγηµένο κυνηγό της ελληνικής φύσης.
 
Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νοµοθεσία, µε τη Σύµβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήµιο είδος από το 1991 και
χαρακτηρίζεται επίσηµα «τρωτό» είδος.
Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η
συνεχής υποβάθµιση των βιοτόπων, η µείωση διαθεσιµότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η µεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισµένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.
Η εξόντωση της αγέλης αποτελεί ακόµη το µεγαλύτερο πρόβληµα για το είδος αφού
αυτή αποτελεί το κύριο και ζωτικό τµήµα του πληθυσµού του λύκου αλλά και του
οικοσυστήµατος µιας ευρύτερης περιοχής.
Με την πεποίθηση ότι η «άγρια ζωή είναι κοµµάτι της ζωής µας» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να δραστηριοποιείται για το λύκο που δεν πρέπει να λείψει από την ελληνική φύση, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει ως σήµερα.
Το Καταφύγιο του Λύκου, που λειτουργεί στην Αγραπιδιά της Φλώρινας φιλοξενεί 10 πρώην αιχµάλωτους -από ιδιώτες- λύκους που δεν αναπαράγονται και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στη φύση.

Επικοινωνία: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ 2310 555920, Βάσω Πετρίδου 6937422537

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως η λύκαινα ήταν η μεταφιεσμένη νέα αρχηγός του κόμματος ΔΗΣΥ και πυροβολήθηκε από στελέχη της ΝΔ

Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet είπε...

Μακάρι φίλε μου να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται για αμφίεση και το δύστυχο ζώο πλήρωσε τη μαλακία μερικών κουμπουροφόρων, που αντί να βάλουν την κάνη στον κώλο τους και να πατήσουν τη σκανδάλη πυροβόλησαν ένα από τα ομορφότερα και εξυπνότερα ζώα της ελληνικής φύσης. Τρισάθλιοι, ηλίθιοι φονιάδες με την προστασία και την ανοχή του ελληνικού κράτους.