Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

τα "νούμερα" τα πληρώνουμε ...

Την ώρα που η υπουργός κ. Μπιρμπίλη εξάγγειλε μια νέα εποχή για το περιβάλλον και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Κοζάνη – Πτολεμαίδα – Φλώρινα έρχονταν από την πίσω πόρτα του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο …. νέος «λογαριασμός» της ΕΕ για τις παραβιάσεις της χώρας μας στα αιωρούμενα σωματίδια (τέφρα, σκόνη κλπ).
Επίσης απορρίφθηκε αίτηση της Ελλάδας για αναβολή της εφαρμογής της νομοθεσίας
Στα συνθήματα, στις υποσχέσεις και στις μεταθέσεις των προβλημάτων πάμε καλά, στα νούμερα όμως ειμαστε πάτος !
Λ.(*)

H EE ζητάει από την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Ρουμανία να εφαρμόσουν πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα μικροσωματίδια PM10. Δεν αποδέχθηκε την αίτηση της Ελλάδας για να αναβληθεί για αργότερα η εφαρμογή της νομοθεσίας .

Η Επιτροπή ζητεί από το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ρουμανία να εφαρμόσουν τους κανόνες της Ε.Ε. για την ποιότητα του αέρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε το Βέλγιο, την Ελλάδα και τη Ρουμανία να εφαρμόσουν πλήρως τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την ποιότητα του αέρα όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια. Τα τρία κράτη μέλη δεν έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να ρυθμίσουν το πρόβλημα των υπερβολικών εκπομπών των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων που είναι γνωστά ως ΑΣ10 [PM10]. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν δύο μήνες στη διάθεσή τους για να συμμορφωθούν προς τις ως άνω υποδείξεις , που έχουν διατυπωθεί με τη μορφή αιτιολογημένων γνωμών στο πλαίσιο διαδικασιών παράβασης, διαφορετικά η Επιτροπή ενδέχεται να τα παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Janez Potočnik δήλωσε: " Τα αιωρούμενα σωματίδια επιδεινώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Επιβάλλεται ο καθορισμός αυστηρών προτύπων για την προστασία των πολιτών στην Ε.Ε.. Τα ως άνω πρότυπα πρέπει να τηρούνται αυστηρά στις ζώνες για τις οποίες δεν ισχύουν παρατάσεις των προβλεπόμενων προθεσμιών."

Βάσει της οδηγίας 2008/50/ΕΚ τα κράτη μέλη είχαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν μέχρι το 2005 την τήρηση ορισμένων οριακών τιμών για τα ΑΣ10. Τα εν λόγω όρια επιβάλλουν ετήσια τιμή συγκέντρωσης (40 μg/m3) και ημερήσια τιμή συγκέντρωσης (50 μg/m3), των οποίων απαγορεύεται η υπέρβαση περισσότερο από 35 φορές ανά ημερολογιακό έτος.1

Οι διάφορες χώρες δύνανται να υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης από τις οριακές τιμές για τα ΑΣ10 μέχρι τον Ιουνίου του 2011, αλλά οι εν λόγω εξαιρέσεις υπόκεινται σε μια σειρά προϋποθέσεων. Τα κράτη μέλη οφείλουν να αποδείξουν ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθούν μέχρι την εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας παράτασης καθώς και ότι εφαρμόζουν σχέδιο για την ποιότητα του αέρα στο οποίο καθορίζονται οι αντίστοιχες ενέργειες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης σε κάθε ζώνη όπου ελέγχεται η ποιότητα του αέρα.

Από τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή προκύπτει ότι από το 2005 οι οριακές τιμές για τα ΑΣ10 δεν έχουν τηρηθεί σε πολλές ζώνες στο Βέλγιο και την Ελλάδα. Μολονότι και τα δύο αυτά κράτη μέλη υπέβαλαν αίτηση παράτασης, η Επιτροπή θεώρησε ότι δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Μετά από την κίνηση διαδικασίας παράβασης η Ρουμανία υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό εξέταση εκ μέρους της Επιτροπής. Δεδομένου ότι πολλές από τις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν υπερβάσεις των οριακών τιμών για τα ΑΣ10 δεν καλύπτονταν από την ως άνω αίτηση, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στη Ρουμανία.

Ιστορικό: επιπτώσεις στην υγεία

Τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) προέρχονται πρωτίστως από τις ρυπογόνες εκπομπές της βιομηχανίας, την κυκλοφορία και τις οικιακές συσκευές θέρμανσης. Μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων και πρόωρο θάνατο.

Περαιτέρω πληροφορίες

Κατάλογοι των ζωνών στις οποίες παρατηρούνται υπερβάσεις των οριακών τιμών ανά κράτος μέλος:


Ιστότοπος στον οποίον αναφέρονται οι παρατάσεις των αντίστοιχων προθεσμιών:


Για τρέχουσες στατιστικές όσον αφορά εν γένει τις παραβάσεις βλ.:


 
(*) Λάζαρος Τσικριτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: