Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΔΑΣΗ: ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑΧΤΗ ΛΟΓΩ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ;

Με σημαντικές πυρκαγιές σε ήδη ταλαιπωρημένες δασικές εκτάσεις άρχισε και το φετινό καλοκαίρι, επαναφέροντας στη μνήμη μας την αγωνία και το φόβο που ζήσαμε τα δύο περασμένα "καυτά" καλοκαίρια. Οι πυρκαγιές σε εκτάσεις - φιλέτα, η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να τις θέσει εγκαίρως σε έλεγχο, αλλά και η μη λήψη προληπτικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο - με ενεργοποίηση και κατάλληλο εξοπλισμό των τοπικών κοινωνιών και με βιώσιμη διαχείριση του δάσους - που θα εμπόδιζαν τη γρήγορη εξάπλωσή τους αποδεικνύουν την εγκληματική αδιαφορία για τη δασοπροστασία που επιδεικνύει η κυβέρνηση ακόμα και μετά την τραγική εμπειρία του 2007.
Η παντελής έλλειψη δασικής πολιτικής, η συστηματική απαξίωση και εξαθλίωση της Δασικής Υπηρεσίας και η ανύπαρκτη πρόληψη για τις πυρκαγιές είναι πλέον ασυγχώρητες, τόσο γιατί καταστρέφουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γης και βλάπτουν τη χώρα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, όσο και γιατί επαναλαμβάνονται χωρίς δισταγμό και κάθε χρόνο με χειρότερο τρόπο.
Φέτος αυξάνονται κατακόρυφα οι κίνδυνοι για τα δάση λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων: αύξηση φυτικής μάζας -καύσιμης ύλης μέγα στα δάση λόγω των βροχοπτώσεων του χειμώνα, απουσία διαχείρισης των δασών, πιθανότητα υψηλών θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής, πίεση για αλλαγή χρήσης γης, σκουπίδια και απρόσεκτη ανθρώπινη παρουσία. Για να αποφευχθεί μια μεγάλη καταστροφή σαν αυτή του 2007, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία στα αμείλικτα ερωτήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη δασική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, τα μέτρα για τη δασοπροστασία και κυρίως για το τι γίνεται για να αποφευχθεί μια νέα μεγάλη καταστροφή: Ζητάμε στοιχεία για τις πιο πρόσφατες προσλήψεις δασικών υπαλλήλων (δασολόγων, δασοπόνων, δασοφυλάκων και δασεργατών), για τα χρήματα που διατέθηκαν φέτος στην πρόληψη, τα έργα που εκτελέστηκαν με αυτά τα χρήματα, την επάρκεια των δασαρχείων σε υλικά και προσωπικό, το σχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης και τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτή, τον απολογισμό των πυρκαγιών του 2008 και τι έγινε με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, τι γίνεται με το δασικό κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες - πλην των περιοχών Αττικής και Χαλκιδικής. Η περιβαλλοντολογική ευαισθησία αποδεικνύεται μόνο με έργα.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι μόνο με μια ισχυρή και συνεκτική δασική πολιτική μπορεί να υπάρξει πραγματική και αποτελεσματική δασοπροστασία. Οφείλουμε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή, ακριβώς επειδή τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν πολύτιμους φυσικούς πόρους με πολλαπλά οφέλη. Έχουμε ήδη από πέρυσι ανοίξει δημόσιο διάλογο για τη δασική πολιτική. Ελπίζουμε στη διεύρυνσή του και καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί και να συμμετέχει. Καλούμε επίσης τους πολίτες, ιδιαίτερα όσους ψήφισαν και υποστήριξαν τους Οικολόγους Πράσινους, να συμμετάσχουν στις τοπικές πρωτοβουλίες εθελοντών για την προστασία των δασών. Χρειαζόμαστε το δάσος. Όμως και το δάσος μας χρειάζεται για να υπάρχει και αύριο.
Πληροφορίες: Βασιλική Νάκου, υπεύθυνη για θέματα δασικής πολιτικής - 6983903061

Δεν υπάρχουν σχόλια: