Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΧΛΑΔΑΣ Όχι στον ωμό εκβιασμό της εργοδοσίας.Σε μια νύχτα η κοινοπραξία  ΑΚΤΩΡ/ΤΕΡΝΑ, υπεργολάβος στο Ορυχείο Αχλάδας  αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο του Ορυχείου προφασισμένη δυσκολίες που προκύπτουν από την απαίτηση του κράτος για προκαταβολική παρακράτηση φόρου.
Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση, τι σημαίνει παραχώρηση εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου σε ιδιώτες από τις εξελίξεις με το σταμάτημα της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Ορυχείο της Αχλάδας.
 
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που μόλις οι εργαζόμενοι απεργήσουν ενάντια στους μεγάλους φόρους και για τα δικαιώματα τους, τους απολύουν, στέλνουν τώρα  εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία(απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ το σύνολο του προσωπικού του ορυχείου περίπου 100 εργαζόμενοι βγήκε σε διαθεσιμότητα μέχρι το Σεπτέμβρη και πάνω απο 200 φορτηγατζήδες έμειναν χωρίς δουλειά), για να πιέσουν το κράτος τους για ακόμα περισσότερα προνόμια.  Παράλληλα εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο με το σταμάτημα της τροφοδοσίας σε λιγνίτη όπως στον ΑΗΣ Μελίτης. Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται  στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα η εργοδοσία αξιοποιεί την κατάσταση για να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στους μισθούς των εργαζομένων καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα επικαλεστεί δυσκολίες για να αναγκάσει τους εργαζόμενους που θα επαναπροσληφθούν να εργαστούν με ακόμα μικρότερους μισθούς.
Είναι μεγάλη η ευθύνη των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με τα δεκανίκια τους) αλλα και όσων συμφώνησαν και συμφωνούν με τον ευρωμονόδρομο που επιτάσσει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να δεχτούν οποιαδήποτε μείωση μισθών. Με τα σωματεία τους  να παλέψουν και να απαιτήσουν την άμεση επαναλειτουργία του ορυχείου. Να μην συμβάλουν με την δράση τους στα σχέδια της εργοδοσίας για ακόμα περισσότερα προνόμια. Να παλέψουν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ενέργεια, με το σύνολο της εργατικής τάξης, με τα λαϊκά στρώματα  ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» βγάζοντας συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα από τι σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.  
Το ΣΕΕΕΝ θα είναι στο πλευρό των απολυμένων εργαζομένων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συμβάλει με όλες τους τις δυνάμεις για να ενημερώσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής για τις συνέπειες των εξελίξεων στον κλάδο της ενέργειας και θα συμβάλει στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης. Θα συνεχίζει να παλεύει για έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας μέσα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ Α.Ε και όλα τα ορυχεία και στόχο θα έχει την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών και όχι τους κέρδους.
Πτολεμαΐδα 18/6/2014