Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Σλάβοϊ Ζίζεκ: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη φωνή της λογικής ως αντιστάθμισμα στην τρέλα της αγοράς

Ομιλία του Σλοβένου φιλοσόφου στο Μουσείο Μπενάκη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα
Χαμογελαστοί, συνομιλώντας μεταξύ τους, απλώνοντας το χέρι στον κόσμο και κοιτώντας στα μάτια όλους αυτούς τους νέους, στην πλειονότητά τους, ανθρώπους που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο, μπήκαν στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη ο Σλάβοϊ Ζίζεκ και ο Αλέξης Τσίπρας. Τα μεγάφωνα εκείνη την ώρα έπαιζαν Έρικ Μπάρτον και ο κόσμος, άλλοι καθισμένοι στις καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί, άλλοι κάτω στο τσιμέντο, άλλοι όρθιοι, χειροκροτούσε θερμά.
Τα τηλεοπτικά συνεργεία, εγχώρια και διεθνή, έκαναν ζουμ σ' αυτά τα δύο πρόσωπα. Οι πιτσιρικάδες άπλωναν τα κινητά τηλέφωνα προς το μέρος τους προσπαθώντας να αποτυπώσουν τη στιγμή, ενώ οι πιο προνοητικοί είχαν φέρει τη φωτογραφική τους μηχανή. "Χαμός", έλεγε μια πιτσιρίκα την ώρα που ο Σλάβοϊ και ο Αλέξης κατευθύνονταν προς το πάνελ.

Και χαμόγελα, χαμόγελα παντού... Ήταν αυτό που θα αποτύπωνε λίγο αργότερα στην ομιλία του ο Ζίζεκ. "Εδώ έγκειται η πραγματική διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων: Για τους υπόλοιπους η κατάσταση είναι καταστροφική αλλά όχι σοβαρή, η κατάσταση μπορεί να συνεχίσει ως έχει, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά όχι καταστροφική, καθώς το θάρρος και η ελπίδα πρέπει να αντικαταστήσουν τον φόβο".
Οι ομιλίες τους είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 7 μ.μ. Στις 6.30 μ.μ στο αίθριο, αλλά και στο πεζοδρόμιο έξω από το Μουσείο Μπενάκη, δεν έπεφτε καρφίτσα. Όμως τίποτα δεν θύμιζε παραδοσιακή πολιτική εκδήλωση δύο μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Γιατί ποιος έχει να θυμάται προεκλογική εκδήλωση στην οποία τον πρώτο λόγο έχει ένας από τους πλέον χαρισματικούς διανοούμενους διεθνώς, με καίριο δημόσιο λόγο και παρουσία στα καυτά ζητήματα του πλανήτη. Ο καθηγητής Κώστας Δουζίνας επισήμανε τη διαφορά. "Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να κρατηθεί ζωντανό στην Ευρώπη το πνεύμα του Διαφωτισμού" είπε προλογίζοντας τους δυο ομιλητές.
Η διαφορά ήταν εμφανής στον χώρο. Νέοι, πολλοί νέοι, πανεπιστημιακοί απ' όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Και τα μεγάφωνα να παίζουν Λοΐζο, Μάλαμα, Θεοδωράκη, Class, Doors, Κατσιμιχαίους... Και τα παιδιά να φωνάζουν "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με την Αριστερά ενότητα και πάλη". Πολύχρωμα μπλουζάκια, χαμόγελα, δυο τούφες πράσινα μαλλιά της κοπελιάς που συνόδευε τον πατέρα της κι ένα μαύρο T-shirt με τυπωμένο το Occupy Europe να ξεχωρίζει τον 62χρονο μαρξιστή και λακανικό Σλοβένο φιλόσοφο, καθηγητή στο Λονδίνο και τη Λουμπλιάνα, από το νεανικό ακροατήριό του. T-shirt για τον φιλόσοφο, τζιν για τον πολιτικό. Ήταν διαφορετικό αυτό το κάδρο.
"Έχουμε δύο επικίνδυνα μυαλά απέναντί μας" προειδοποίησε ο Κώστας Δουζίνας ανοίγοντας την εκδήλωση. Απέναντί τους "ένα σάπιο πολιτικό σύστημα που έχει φτάσει στον γκρεμό, ένα μικρό σπρώξιμο θέλει να πέσει". Όμως "όλα τα βλέμματα απ' όλο τον κόσμο είναι στραμμένα εδώ", γιατί "η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Ελλάδα" είπε, διευκρινίζοντας ότι μας έκαναν πειραματόζωα, όμως "το πειραματόζωο κατέλαβε το εργαστήριο και θα διώξει τους τρελούς επιστήμονες", εκφραστές της νεοαποικιοκρατίας και του νεοφιλελευθερισμού που προτάσουν οι αγορές. Επισήμανε επιπλέον ότι κομβικό σημείο προκειμένου να φτάσουμε στα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαϊου ήταν το Σύνταγμα και οι άλλες πλατείες της χώρας. "Άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές, μάθαμε στις πλατείες ότι η ταξική τοποθέτηση ξεπερνάει τις διαφορετικότητες και μετατρέπει τις ιδιωτικές πολλαπλότητες σε κοινότητα".
Πληθωρικός και χειμαρρώδης ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, έκανε αναφορές στον Φρόυντ, τον Έλιοτ και την Αντιγόνη, μέχρι τον Τζον Λένον αλλά και το γνωστό καρτούν "Τομ και Τζέρυ". Διευκρίνισε ευθύς εξ αρχής: "Εσείς οι Έλληνες θέλετε τον Τσίπρα πρωθυπουργό". Για πρώτη φορά ο Σλοβένος φιλόσοφος τάσσεται ανοιχτά υπέρ ενός κόμματος. Έχει τους λόγους του. "Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια ευκαιρία στην Ευρώπη να βρεί ένα νέο δρόμο" είπε αιτιολογώντας: "Μόνο μια νέα αίρεση, που αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να σώσει ό,τι αξίζει να σωθεί από το ευρωπαϊκό κληροδότημα: τη δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στους λαούς και την εξισωτική αλληλεγγύη, την αλληλεγγύη της ισότητας".
Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην Ευρώπη με "τη σαφή και παρούσα τάση του σύγχρονου καπιταλισμού να αναιρέσει τη δημοκρατία", έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όσουν κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική απειρία. "Ναι, συμφωνώ, δεν έχει την εμπειρία να οδηγήσει μια χώρα σε πτώχευση, δεν έχει εμπειρία στην εξαπάτηση ούτε και στην κλοπή" είπε, για να προσθέσει ότι "ο πραγματικός στόχος των μέτρων που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα, αλλά να σωθούν οι τράπεζες. Αφαιμάσσουν το δικό σας αίμα και όχι το αίμα των δικών τους χωρών, όχι των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών".
Αλλά και για τα ελληνικά κόμματα μίλησε. Χαρακτήρισε "ντεκαφεϊνέ" τη δημοκρατία που πρεσβεύουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. "Θέλουν έναν δημοκρατικό διάλογο σαν τους μεταγενέστερους διαλόγους του Πλάτωνα, όπου ένας μιλάει συνέχεια κι ένας άλλος τον διακόπτει για να του πει: 'Μα τον Δία, είναι σωστό αυτό που λες'". Παρομοίασε τη διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. με αυτή μεταξύ της Κόκα-Κόλα με την Πέπσι-Κόλα και είπε ότι στην ουσία αποτελούν ένα κόμμα, "το πραγματικό όνομα του οποίου θα πρέπει να είναι το ΝΕΚΚΑΔ, Νέο Ελληνικό Κίνημα κατά της Δημοκρατίας".
Από την άλλη, "οι ψευδο-ριζοσπαστικοί επικριτές σας σάς λένε ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμα ώριμη για πραγματική κοινωνική αλλαγή. Ότι, αν αναλάβετε τώρα την εξουσία, απλώς θα βοηθήσετε το σύστημα, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό. Νομίζω ότι αυτό σας λένε οι άνθρωποι του ΚΚΕ, που είναι το κόμμα των ανθρώπων που εξακολουθούν να είναι ζωντανοί επειδή ξέχασαν να πεθάνουν".
Ωστόσο ο Ζίζεκ έδειξε το momentum: "Αν περιμένει κανείς για τη σωστή στιγμή, αυτή δεν θα έρθει. Μπορείτε είτε να καθίσετε άνετα και βολικά και να παρακολουθήσετε πώς αποσυντίθενται οι κοινωνίες σας, όπως προτείνουν τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, είτε να παρέμβετε ηρωικά, έχοντας πλήρη συνείδηση της δυσκολίας της κατάστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη σωστή επιλογή" τονίζοντας ότι "δεν εκπροσωπεί την τρέλα της ακραίας Αριστεράς, αλλά τη φωνή της πραγματιστικής λογικής που αντισταθμίζει την τρέλα της ιδεολογίας της αγοράς". Επισήμανε ακόμα ότι "θα χρειαστεί μια πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη".
Τέλος, αναφερόμενος στην Αντιγόνη, έδωσε τη δική του εκδοχή, κατά την οποία θα ήθελε να δει τον Χορό "να πάψει να είναι απλός, σοφός σχολιαστής", αλλά "να συστήσει μια δημόσια επιτροπή λαϊκής εξουσίας, να συλλάβει και τον Κρέοντα και την Αντιγόνη και να εγκαθιδρύσει τη λαϊκή εξουσία". Και έδωσε τον λόγο στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είναι μεγάλη μου τιμή να δώσω τη σκυτάλη του λόγου στον μελλοντικό σας πρωθυπουργό".

Αλ. Τσίπρας: Να χρησιμοποιήσουμε το όπλο της αλληλεγγύης
"Είμαστε υποχρεωμένοι, καταδικασμένοι από την ίδια την Ιστορία να δώσουμε αυτή τη μάχη. Και ξέρουμε ότι δίνουμε μια μάχη καθοριστική, μια μάχη που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ανακατατάξεις και αλλαγές και στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη" άρχισε να λέει ο Αλ. Τσίπρας καταχειροκροτούμενος. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη σημασία που έχει για τη χώρα μας και την Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σημείωσε ότι πρόκειται για μάχη υπερ της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, ενώ πρόσθεσε πως η πραγματική αντιπαράθεση είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του φόβου και της ελπίδας.
Μιλώντας τρίτος κατά σειρά, μιας και ο Σ. Ζίζεκ αρνήθηκε να μιλήσει τελευταίος, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε αρχικά από τον Σλοβένο φιλόσοφο να γίνει πρεσβευτής αυτής της ασίγαστης επιθυμίας του λαού μας να ζήσει με αξιοπρέπεια και να ονειρεύεται μια ελπίδα για καλύτερο μέλλον.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο όπλο, την "αλληλεγγύη", που έχουν η Αριστερά και οι λαοί της Ευρώπης και του πλανήτη, τόνισε ότι "αυτό το όπλο πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε". Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως "τώρα το μεγάλο μας όπλο για να αποτρέψουμε μια επαπειλούμενη καταστροφή στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι να κερδίσουμε τους λαούς της Ευρώπης με το μέρος μας". Αναφερόμενος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ο ίδιος είπε ότι "οι δανειστές μας και οι αγορές είναι αλήθεια ότι θα ήθελαν να μην υπάρχουν εκλογές στις 17 Ιουνίου. Και τολμώ να σας το πω δημόσια και με ειλικρίνεια: νομίζω ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα ακόμα από τα πολλά λάθη που έχει κάνει ένα σύστημα πανικόβλητο, προσπαθώντας να διασώσει όσα περισσότερα μπορεί".
Παράλληλα πρόσθεσε πως "προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να υπενθυμίσουν στον ελληνικό λαό ότι θα τιμωρηθεί αν σ' αυτές τις εκλογές ψηφίσει την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί συμφωνεί σε όλα μαζί μας, αλλά γιατί είναι το τελευταίο αποκούμπι ελπίδας που έχει η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας".
Σε ό,τι αφορά τα δυο "στρατόπεδα" που συγκρούονται αυτή τη στιγμή, ο ίδιος τόνισε ότι "η αντιπαράθεση δεν είναι ανάμεσα ούτε στις δυνάμεις της προοπτικής και του λαϊκισμού, ούτε στις δυνάμεις της υπευθυνότητας και της ανευθυνότητας. Η πραγματική αντιπαράθεση -κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί- είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του φόβου και τις δυνάμεις της ελπίδας". Ταυτόχρονα συμπλήρωσε πως "αν εμείς επιμείνουμε σ' αυτό που ζητάει ο λαός μας, δηλαδή να διεκδικήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια, τότε το δίλημμα θα περάσει στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Το δίλημμα θα είναι σε αυτούς που εκβιάζουν και θα πρέπει πολύ γρήγορα να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις απειλές με κίνδυνο να διαλύσουν την ίδια την Ευρώπη και την Ευρωζώνη ή θα αναγκαστούν να αλλάξουν ρότα και πολιτική. Να παραδεχτούν το λάθος τους".
Τέλος ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι αγώνας για όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε πως "θέλουμε η ελπίδα να νικήσει τον φόβο". Μέσα σε ένα θερμό χειροκρότημα τελείωσαν οι ομιλίες. Μικρή αστοχία, η αντανάκλαση από τους δυνατούς προβολείς στον χώρο, που προκάλεσαν προσωρινό πρόβλημα στα μάτια κάποιων παρευρισκομένων, ορισμένοι εκ των οποίων κατέφυγαν στο νοσοκομείο. Ωστόσο η βραδιά έκλεισε με χαμόγελα, με μουσικές, με τους νέους να δίνουν τον τόνο. Και μια εικόνα με το δικό της νόημα. Το μικρούλι που στεκόταν ανάμεσα στον Ζίζεκ και τον Τσίπρα, όταν σηκώθηκαν από το πάνελ, για να εισπράξει τα φιλιά και των δύο.

από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: