...σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Β. Τσίτσα από το σημερινό ΕΘΝΟΣ. Εμείς κάνουμε και σχετική πρόταση για το νέο λογότυπο του Δήμου :)
58 δήμοι μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης
«Μνημόνιο» για 24 υπερχρεωμένους δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» και άλλους 34 με μεγάλες «μαύρες τρύπες» προβλέπει το Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ, το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από την Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, 24 δήμοι βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή το συνολικό χρέος ξεπερνά το 150% των τακτικών εσόδων, ενώ στην πορτοκαλί ζώνη βρίσκονται 34 δήμοι, οι οποίοι έχουν συνολικό χρέος μεταξύ 100%-150% των τακτικών εσόδων. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η κατάταξη γίνεται σε ποσοστιαία βάση, γεγονός που οδηγεί μικρούς δήμους με μεγάλα για τα δεδομένα τους ελλείμματα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας (π.χ. Τήλος), την ίδια ώρα που μεγάλοι δήμοι με ανοίγματα εκατομμυρίων μένουν εκτός λόγω χαμηλότερων ποσοστών, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Στο χρέος των δήμων δεν έχουν υπολογιστεί οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, στοιχείο που αν υπολογιζόταν θα οδηγούσε -για παράδειγμα -τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην πρώτη δεκάδα των «κόκκινων» ΟΤΑ.
Οι δήμοι που βρίσκονται στο «κόκκινο» θα περιληφθούν σε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Κατόπιν θα ανατίθεται σε ορκωτό λογιστή η αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων τους, η οποία θα κατατίθεται στην Ελεγκτική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα προεδρεύει σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα συμμετέχουν ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων. Η επιτροπή θα δίνει το «πράσινο φως» για το πρόγραμμα και θα εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο που θα συντάσσει ο δήμος.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε μόνο μία δημοτική ενότητα. Οι δήμοι που θα ενταχθούν θα πρέπει να διαθέτουν μέρος ή το σύνολο των εσόδων τους για την αποπληρωμή του χρέους και να «παγώσουν» περιττές δαπάνες, όπως δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κ.τ.λ.
Παράλληλα δεν θα γίνονται προσλήψεις για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει το 2014. Θα μπορούν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους μέχρι και 25 χρόνια με δάνεια που θα έχουν προνομιακό επιτόκιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης προβλέπονται πιστωτικές διευκολύνσεις από ιδιωτικές τράπεζες, χρηματοδότηση από τον Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης που θα συσταθεί στο ΤΠΔ και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ είναι 1.891.098.604 ευρώ και των υποχρεώσεων σε τρίτους 1.269.756.697 ευρώ.
Αντίστοιχα, οι απαιτήσεις των δήμων αντιστοιχούν σε 1.878.386.170 ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 735.700.436 ευρώ. Ο δανεισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης (2 δισ.) συμμετέχει κατά 0,7% στο δημόσιο χρέος της χώρας και αντιστοιχεί στο 0,9% του εθνικού ΑΕΠ.
Η λίστα
Δήμοι με μαύρες τρύπες
Στο «κόκκινο»: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων - Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου - Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης, Σιθωνίας
Στην πορτοκαλί:
Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμορφώσεως, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας - Αιδηψού, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Αλίμου, Βέλου - Βόχας, Κασσάνδρας, Σερβίων -Βελβεντού, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Κύμης - Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ηλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Υδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων - Μεσσαπίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου