Αυτό ήταν το συμπέρασμα και η κεντρική πρόταση της Ημερίδας που οργάνωσε η Δημοτική Κίνηση Κοζάνης χτες στο Κοβεντάρειο. Στόχος του Δικτύου η αποτροπή των σχεδίων για εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών σε αυτή τη γωνιά των Βαλκανίων, καθώς και η συμμετοχή στον αγώνα των αντιπυρηνικών κινημάτων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Η χτεσινή εκδήλωση ήταν συνέχεια της συμβολικής διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Κίνηση στο κέντρο της πόλης προ δεκαημέρου με αφορμή την επέτειο του Τσερνομπιλ.
Η πρώτη ομιλήτρια κ. Κ. Φίλιου, περιβαλλοντολόγος, αναφέρθηκε στην πυρηνική τεχνολογία, τα προβλήματα των πυρηνικών σταθμών και τα πυρηνικά ατυχήματα (κυρίως τη Φουκουσίμα και το Τσέρνομπιλ).
Στη συνέχεια η κ. Ο. Αθανήτη, αντιπρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, ανάλυσε τα γεωπολιτικά παιχνίδια στον τομέα της ενέργειας και εστίασε στο πυρηνικό λόμπυ και τις ισχυρές διασυνδέσεις του με κυβερνήσεις & διεθνείς οργανισμούς. Επίσης αναφέρθηκε στη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους (Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράνομη απόρριψη 30 φορτίων στο Ιόνιο – Αδριατική από την Ιταλική μαφία).
Ο τρίτος ομιλητής ήταν ο Βούλγαρος Borislav Sandov, οικολόγος ακτιβιστής και μέλος του αντιπυρηνικού δικτύου “BeleNE”. H ομιλία του επικεντρώθηκε στον παλιό και προβληματικό πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι και στα σχέδια για την εγκατάσταση νέων μονάδων στο Μπέλενε. Ο κ. Sandov επεσήμανε τη συσκότιση και την αδιαφάνεια που καλύπτει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και υπογράμμισε ότι τα περί «φτηνής πυρηνικής κιλοβατώρας» είναι μύθος, καθώς δεν υπολογίζονται τα παράπλευρα – και υψηλά - κόστη της αποσυναρμολόγησης, της διαχείρισης των αποβλήτων και της αποκατάστασης των ζημιών από τα μεγάλα ατυχήματα.
Τέλος ο κ. Τσικριτζής, ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης, αναφέρθηκε στο «βαλκανικό πυρηνικό τόξο», που περιλαμβάνει 9 πυρηνικούς αντιδραστήρες εν ενεργεία και άλλους 20-25 που είναι σε φάση σχεδιασμού ή κατασκευής. Έδωσε λεπτομέρειες για τα σχέδια της Τουρκίας στο Ακκογιού και τη Σινώπη, της Σλοβενίας, της Ρουμανίας, της FYROM, Αλβανίας κλπ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ενώ σε όλα τα Βαλκάνια αναπτύσσονται αντιπυρηνικά κινήματα «η Δυτική Μακεδονία κοιμάται», παρότι θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί ως «εφαπτόμενη με το πυρηνικό τόξο».
Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις», αμέσως μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση καλώντας τους Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να πάρουν την πρωτοβουλία και να έλθουν σε επαφή με Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των γειτονικών χωρών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής:
«Προτείνεται η δημιουργία ενός Δικτύου Περιφερειών και Δήμων στα Δυτικά Βαλκάνια (Ελλάδα, Αλβανία, FYROM, Μαυροβούνιο κλπ) εναντίον της εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών. Σε αυτή την ιστορία πρέπει να βοηθήσουν όλοι, χωρίς σκοπιμότητες και εθνικιστικές αγκυλώσεις. Να επιστρατευτούν οι κάθε είδους σχέσεις που έχουν χτιστεί με τις χώρες αυτές: οι αδελφοποιήσεις με βαλκανικούς δήμους, τα κοινά προγράμματα, οι συνεργασίες με πανεπιστήμια, οι σχέσεις μεταξύ εμπορικών και επιστημονικών επιμελητηρίων, οι διασυνοριακές συνεργασίες οικολογικών και πολιτιστικών οργανώσεων.
Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να καταλήξουν ΑΜΕΣΑ σε ένα σχέδιο κοινής δράσης, που θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση σχετικού Συνεδρίου (και Δικτύου) κατά των πυρηνικών σταθμών με συμμετοχή αυτοδιοικητικών φορέων από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Είναι καιρός να πάψουμε να βλέπουμε τους γείτονες μας ως πηγή προβλημάτων, αλλά ως μέρος της λύσης τους. Κι αυτή τη φορά το πρόβλημα έχει ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Πυρηνική απειλή στα Βαλκάνια.
ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ
Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη -Τόπος να ζεις» |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου