Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Η κατάργηση των ληξιάρχων στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λιβαδερού



Του Β. Κωνσταντόπουλου




Δεν μας εκπλήσσει με τον κατήφορο που έχει πάρει η δημοτική αρχή, η  ακατανόητη ενέργειά της να καταργήσει τους ληξιάρχους των δημοτικών ενοτήτων Καμβουνίων και Λιβαδερού.

 Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για την αναγκαιότητα ύπαρξης της διοικητικής αυτής δομής. Αλλά με την φόρα που πήρε ο δήμαρχος σε λίγο θα καταργήσει και όλες τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των δύο αυτών δημοτικών ενοτήτων.

Η θεσμοθέτηση της θέσης των ληξιάρχων (όπως και άλλων υπηρεσιών, ΚΕΠ,  δημοτολόγια κλπ) σε αποκεντρωμένο επίπεδο στις πρώην δημοτικές ενότητες, έγινε στην δική μας δημοτική περίοδο, στα πλαίσια κατάρτισης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (Ο.Ε.Υ), ο οποίος εγκρίθηκε με απόφαση του τότε Δημοτικού  Συμβουλίου. Η ως άνω απόφαση εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και στην συνέχεια δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

 

Οποιαδήποτε αλλαγή στην παραπάνω οργανωτική δομή, πρέπει να ακολουθήσει την ίδια πορεία και να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, που είναι αρμόδιο για τέτοιου είδους διοικητικές ρυθμίσεις. Ο δήμαρχος στέλνοντας αίτημα απ’ ευθείας στου Υπ. Εσωτερικών για την έκδοση σχετικού ΦΕΚ, αγνόησε επιδεικτικά το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους συμβούλους της παράταξής του.



Η θεσμοθέτηση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών στις δημοτικές ενότητες στα πλαίσια της κατάρτισης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών, ήταν μία δική μας συνειδητή πολιτική επιλογή για να εξυπηρετούνται οι πολίτες στον χώρο διαμονής τους και να μην αναγκάζονται να μετακινούνται στην έδρα του δήμου για κάθε τους θέμα. Στα πλαίσια αυτά παρέμειναν υπηρεσίες του ΚΕΠ, τα δημοτολόγια, τα ληξιαρχεία, είσπραξη εσόδων, συντήρηση υποδομών, κ.α.



Η κατάργηση των ληξιάρχων στα Καμβούνια και το Λιβαδερό είναι πράξη πολιτικά απαράδεκτη και δείχνει ασέβεια και αποστροφή της δημοτικής αρχής προς τους κατοίκους του ορεινού όγκου.



Καλά θα κάνουν οι εμπνευστές αλλά και οι φυσικοί αυτουργοί αυτής της επαίσχυντης ενέργειας να ανακαλέσουν αμέσως. Φτάνει πια. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τον δήμο.



Ως παράταξη δηλώνουμε ότι θα προβούμε άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ακύρωση της ενέργειας της δημοτικής αρχής.

Ήδη χθες αναδείξαμε το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο και ζητήσαμε να αποφασίσει την ακύρωση της απόφασης του δημάρχου και την επαναφορά των ληξιάρχων στο Λιβαδερό και τα Καμβούνια. Το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο στις 16-10-2017. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το δημοτικό συμβούλιο θα εγκρίνει την πρότασή μας.



Σε κάθε περίπτωση όμως δεσμευόμαστε ότι εφ’ όσον οι πολίτες στις επόμενες εκλογές μας επιλέξουν και μας στείλουν στην διοίκηση του δήμου, θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποκεντρωμένη λειτουργία του δήμου.

Έχουμε την θέληση, την γνώση και την εμπειρία για να τα υλοποιήσουμε.



ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: