Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ο δήμαρχος που νίκησε την ανεργία! (παλήκαρος)


του Σπύρου Γιωτάκη από το pheme.gr
 
Κι όμως υπάρχει ένα χωριό στην Ευρώπη, που δεν ταλανίζεται από τη μάστιγα της ανεργίας.
Ο λόγος για τη Μαριναλέντα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Μπορεί το 27% των Ισπανών να βρίσκεται στους καταλόγους της ανεργίας, αλλά στο συγκεκριμένο χωριό η ανεργία είναι άγνωστη λέξη.
 
Πρωτεργάτης αυτού του σπουδαίου επιτεύγματος ο δήμαρχος της Μαριναλέντα Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίγιο, ο αποκαλούμενος και ''Ρομπέν των Δασών της Ισπανίας'' ο οποίος αρνήθηκε να πληρώσει σε ένα σούπερ μάρκετ προϊόντα που γέμισαν δέκα καρότσια και μοιράστηκαν στους φτωχούς της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να δείξει ότι, ο πληθυσμός της  χώρας βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης λόγω της πολιτικής σκληρής λιτότητας.
Στη Μαριναλέντα, ακολουθεί μια πολιτική ισότητας στους μισθούς, έχει καταργήσει την αστυνομία και νοικιάζει γη που ανήκε παλιά στο κράτος με 15 ευρώ μόλις τον μήνα.
Το 1990 κατασχέθηκαν στην περιοχή 12.000 αχρησιμοποίητα στρέμματα που ανήκαν σε έναν αριστοκράτη και δόθηκε η ευκαιρία σε κάτοικο να εργαστεί στα χωράφια. Από τότε, η Μαριναλέντα διοικείται στα πρότυπα μιας κομμουνιστικής κοινότητας.
Όταν ρωτούν τον 57χρονο Γκορντίγιο, που είναι πατέρας τριών παιδιών και δεν πληρώνεται για το αξίωμά του, πώς σχολιάζει τη διαφορά ανάμεσα στην τεράστια ανεργία σε εθνική κλίμακα και στη μηδενική ανεργία στη Μαριναλέντα, εκείνος απαντά ότι αισθάνεται ελπίδα και απελπισία ταυτοχρόνως.
Ο δήμαρχος εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες του χωριού δεν υιοθετούνται και από άλλες περιοχές της Ισπανίας, αν όχι και άλλων χωρών.
Φαίνεται όμως ότι δεν είναι ο μόνος που βλέπει τη Μαριναλέντα ως πρωτοπόρο μιας παγκόσμιας αλλαγής προς μια «ειρηνική Ουτοπία» — όπως γράφουν και οι πινακίδες που οδηγούν στο χωριό. Η υποστήριξη της Αριστεράς στην Ισπανία αυξάνεται.
Πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει στην «Ενωμένη Αριστερά» 15,6%, υπερδιπλάσιο ποσοστό από εκείνο που έλαβε το 2011.
Με τα πλούσια γένια του, την προτίμησή του για τα τζιν και το παλαιστινιακό μαντήλι που φορά μονίμως (θα το βγάλει μόνο όταν οι Παλαιστίνιοι αποκτήσουν δικό τους κράτος), ο Γκορντίγιο καλλιεργεί επίσης μια πολύ διαφορετική εικόνα από εκείνη των περισσοτέρων πολιτικών της Ισπανίας.

Στο γραφείο του δεν έχει πορτρέτο του βασιλιά Χουάν Κάρλος, αλλά του Τσε. Η πολιτική του, όμως, τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τον νόμο. Οι καταλήψεις γης είναι παράνομες, όπως και οι επιδρομές στα σούπερ μάρκετ. Ο δήμαρχος έχει έτσι φυλακιστεί πολλές φορές, ενώ έχει δεχθεί και επιθέσεις από ακροδεξιούς.
Οι επικριτές του λένε ότι ασκεί εξουσία με υπερσυγκεντρωτικό τρόπο. Το βέβαιο είναι ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Από το 1979 εκλέγεται συνεχώς πρόεδρος, με συντριπτική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: