Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ο κατά τα άλλα σκληρός Μιχαλάκης, ο εκ Βεροίας ορμώμενος

Αντιδράσεις προκάλεσαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης οι "ελληνικές αποκαλύψεις" του ιστότοπου WikiLeaks που περιελάμβαναν τις συνομιλίες κατά τις συναντήσεις που είχε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λ. Οικονόμου, με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στις 22 Ιανουαρίου 2010 και στις 21 Ιανουαρίου αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, αίσθηση προκάλεσαν τα όσα φέρεται να δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης σχετικά με την ΕΥΠ, για την οποία είχε εκφράσει και την πρόθεσή του να την διαλύσει και να την επανασυστήσει.

"Η ΕΥΠ είναι τίποτα. Δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των πολλών ελλείψεών της" φέρεται να είπε. Επιπλέον, φέρεται να είπε πως η Αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών-αναρχικών ομάδων που δρουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει στοιχεία για να προχωρήσει σε συλλήψεις.
 


Η συνάντηση αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά από τη στιγμή που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, όπου ουσιαστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται να δίνει συνεχή και λεπτομερή αναφορά για κάθε θέμα αρμοδιότητάς του. Γίνεται λόγος για συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των δύο χωρών καθώς επίσης και για μετεκπαίδευση προσωπικού στις ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτη βέβαια είναι και η δήλωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, ο οποίος φέρεται να είπε στον Ν. Σπέκχαρντ πως δεν θα διστάσει να επικοινωνήσει απευθείας μαζί του εάν είχε κάποια απορία ή πρόβλημα με την εγχώρια τρομοκρατία.
 


Χρυσοχοΐδης: "Πού ακριβώς συνίσταται η 'αποκάλυψη' για το θέμα της ΕΥΠ;"

Το ερώτημα αυτό διατύπωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Σκάι", καθώς υποστήριξε πως όλα αυτά τα έχει πει και δημόσια.
«Έχω περιγράψει χιλιάδες φορές δημοσίως τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατούσε τότε. Η ΕΥΠ δεν υπηρετούσε τον ρόλο της για την ασφάλεια της χώρας» δήλωσε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Έχω κάνει χιλιάδες δηλώσεις, έχει μπει εισαγγελέας στην ΕΥΠ, έχει μπει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και πρόσφατα παρέδωσε την έκθεσή του (...) Ό,τι αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο είναι πράγματα δημοσίως λεχθέντα και εκπλήσσομαι που εμφανίζονται ως αποκάλυψη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντιπαρήλθε την κριτική περί ευαίσθητων πληροφοριών για τις οποίες ενημερώθηκε η Ουάσιγκτον, ενώ, σχετικά με την ελληνοαμερικανική συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, απάντησε πως οι διεθνείς συνεργασίες για θέματα τρομοκρατίας και εγκληματικότητας είναι υπόθεση καθημερινή και πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα, προς όφελος του πολίτη.

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

"Όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης προκαλούν κατάπληξη και τεράστια ερωτήματα", τόνισε με ανακοίνωσή της η Ν.Δ., επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι απόψεις του υπουργού "εκθέτουν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά. Κυρίως, όμως, τη χώρα και τα συμφέροντά της".

"Οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι εν λόγω διαρροές του WikiLeaks, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η περιγραφή της κατάστασης την οποία η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε ως κυβέρνηση, με την καταστροφική της πολιτική και στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας" δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής απαντώντας στη Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάζει κάθε τηλεγράφημα τέτοιου είδους.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ ζητεί πλήρη διαφάνεια, με το Κοινοβούλιο να είναι ο κύριος χώρος όπου πρέπει δημόσια και ανοιχτά να συζητούνται όλα τα ζητήματα της πολιτικής ζωής και όχι τα γραφεία των πρεσβειών.

"Τα δημοσιεύματα του WikiLeaks για τις συνομιλίες Χρυσοχοΐδη-Σπεκχαρντ επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη συμπόρευση, που φτάνει πολλές φορές μέχρι και την εξάρτηση, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τις ΗΠΑ", υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση, ενώ παράλληλα επισημαίνεται η ευκολία του υπουργού να παραδεχτεί ότι ακόμα και εσωτερικά ζητήματα της χώρας, όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση, γίνονται αντικείμενο συνομιλιών με τις ΗΠΑ μέσα σε κλειστά γραφεία.

Το KKE σε ανακοίνωσή του για το θέμα τονίζει πως ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και προσθέτει πως αποδεικνύεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες Ελλάδας - ΗΠΑ και άλλων χωρών, συνεργαζόμενες μεταξύ τους, γνωρίζουν τη δράση των λεγόμενων τρομοκρατικών ομάδων, άρα μπορούν και να την αξιοποιούν για να αποπροσανατολίζουν τον λαό, να προβοκάρουν και να παίρνουν μέτρα καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και νυν βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ., Ι. Κοραντής, μιλώντας στο "Βήμα fm" χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του Μ. Χρυσοχοΐδη σχετικά με την ΕΥΠ, ενώ συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως "οι επιτυχίες του κ. Χρυσοχοΐδη με τη 17 Νοέμβρη και τον Επαναστατικό Αγώνα ήταν τυχαία περιστατικά, που αξιοποιήθηκαν επικοινωνιακά από τον πρώην υπουργό".
 
Επικρίσεις από τον Απ. Κακλαμάνη

Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει χθες στη Βουλή τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, όμως ο Απόστολος Κακλαμάνης κινήθηκε στη δική του γραμμή. Ο πρ. πρόεδρος της Βουλής δεν αναφέρθηκε στον Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά εξέφρασε την ενόχλησή του για τον σημερινό αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου και για τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

"Ο Λ. Οικονόμου έσφαλε", είπε ο Απ. Κακλαμάνης, ενώ στηλίτευσε την δράση του πρέσβη των ΗΠΑ λέγοντας ότι "μας ενοχλεί το γεγονός ότι συνεχίζουν να περιέρχονται δημόσιες υπηρεσίες" και "να δέχονται τις ευχαριστίες της ΕΛ.ΑΣ. που άνοιξε απευθείας κανάλι επικοινωνίας". "Δεν δεχόμαστε η αμερικανική διοίκηση να θεωρεί ότι είμαστε χώρα μειωμένης εικόνας", πρόσθεσε.

Η παρέμβαση Κακλαμάνη υποχρέωσε τον Χρήστο Παπουτσή να μιλήσει, αλλά να μην πάρει θέση… Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι δεν έχει διαβάσει τα δημοσιεύματα και δήλωσε ότι "δεν θεωρεί θέσφατα, δημοσιεύματα που προέρχονται από διαρροές από κέντρα που ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν". Για τον Λ. Οικονόμου είπε ότι, κατά την εκτίμησή του, "ουδέποτε θα προχωρούσε σε τέτοια πρωτοβουλία χωρίς να υπήρχε η άδεια από την πολιτική ηγεσία". Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. Θανάσης Νάκος.

από την ΑΥΓΗ






























Δεν υπάρχουν σχόλια: