Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Εντοπισμός Αρχαιολογικού Χώρου Στη Θέση Αγία Άννα Σερβίων

Προϊστορικός οικισμός στην Αγιάννα: γι’ αυτό μας ενημερώνει έγγραφο της Λ΄ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Μετά από αυτοψία της αρχαιολόγου της υπηρεσίας Αρετής Χονδρογιάννη «διαπιστώθηκε η ύπαρξη οικισμού των προϊστορικών χρόνων και συγκεκριμένα της Τελικής Νεολιθικής περιόδου (5η - 4η π.Χ. χιλιετία) και της Ύστερης Εποχής Χαλκού (2η π.Χ. χιλιετία).Η θέση κρίνεται αρκετά σημαντική, καθώς επιβεβαιώνει την ανάπτυξη νεολιθικών οικισμών όχι μόνο στον καθαρά παραποτάμιο χώρο της περιοχής των Σερβίων, αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή ενώ η συνύπαρξη των δύο αυτών χρονικών περιόδων, η οποία έχει διαπιστωθεί και σε άλλες θέσεις της κοιλάδας του μέσου ρου του Αλιάκμονα, στηρίζει την υπόθεση των παρόμοιων κατά της περιόδους αυτές, κριτηρίων επιλογής των θέσεων κατοίκησης.
Ο οικισμός ωστόσο, έχει υποστεί σοβαρή καταστροφή όχι μόνο από την ίδρυση της βυζαντινής εκκλησίας, η οποία υπάρχει στην κορυφή του λοφίσκου, αλλά και από τις ισοπεδώσεις, κατασκευές και δεντροφυτεύσεις των γύρω αγροτεμαχίων. Για το λόγο αυτό και με στόχο την προστασία του σωζόμενου τμήματος του αρχαιολογικού χώρου, παρακαλούμε για τα παρακάτω: Α) Άμεση ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων (στην κορυφή και στις πλαγιές του λοφίσκου) όπως και της αρμόδιας Ενορίας, για την ύπαρξη αρχαίου οικισμού στο λόφο της Αγίας Άννας, ο οποίος προστατεύεται από τις διατάξεις του Νόμου 3028/2002, «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Β) Απαγόρευση εκτέλεσης σκαπτικών εργασιών, όπως δεντροφυτεύσεις, περιφράξεις και άλλων παρομοίων, στην κορυφή και στις πλαγιές του λοφίσκου, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και άδεια (εάν χρειαστεί) της Υπηρεσίας μας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι παραβάτες θα υφίστανται τις κυρώσεις που προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος.»
Εκτός λοιπόν από το γνωστό οικισμό της παραποτάμιας περιοχής έχουμε ευρήματα προϊστορικού οικισμού και μέσα –σχεδόν- στο νέο οικισμό των Σερβίων. Ελπίζουμε βέβαια αυτά τα ευρήματα να διασωθούν και να μην έχουν την …τύχη της πλειονότητας των ευρημάτων της παραποτάμιας περιοχής, που «θυσιάστηκαν» με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης.Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του βυζαντινού εξωκκλησιού της Αγίας Άννας (Αγιάννας) εδώ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι γνωστό απο πολύ παλιά.

Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet είπε...

Έτσι ακριβώς. Από πολύ παλιά υπάρχουν σχετικές αναφορές. Ετσι κι αλλοιώς πάντως η ανακίνηση του θέματος μπορεί (λέμε τώρα) να οδηγήσει σε κάτι θετικό ...

Παπαθανασίου είπε...

Ο ρυθμός που η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ανακηρύσσει και προστατεύει αρχαιολογικούς χώρους είναι ρυθμός χελώνας. Γνωστοί στους κατοίκους περιοχές με αποδεδειγμένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καταστρέφονται και όταν έρχεται η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ είναι μάλλον πολύ αργά!
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής