Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

"Στις τράπεζες λέφτα, στη νεολαία σφαίρες. Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες

Δεν ξεχνάμε κανένα θύμα της αστυνομικής καταστολής - Φτάνει πια με τα μεμονωμένα περιστατικά
Σάββατο βράδυ δολοφονείται ο 15χρονος Αλέξης από τα πυρά ειδικού φρουρού στο κέντρο της Αθήνας. Από την στιγμή εκείνη ζούμε μια ιδιότυπη κοινωνική εξέγερση της νεολαίας. Οργή που για χρόνια είχε συσσωρευθεί στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας, οργή καλά κρυμμένη από τα δελτία ειδήσεων και την δημόσια συζήτηση, οργή και θυμός, ξεχύθηκαν με μιας σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού.
Ο Αλέξης δεν ήταν το πρώτο θύμα της αστυνομικής καταστολής, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Από τον Μ. Καλτεζά 23 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα έχουμε πάνω από 10 «μεμονωμένους» νεκρούς, δεκάδες τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις και εξοστρακισμούς, αλλά και τόσα άλλα φαινόμενα αστυνομικής βαρβαρότητας.
Προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πείσουν πως φταίει ο δράστης, φταίνε τα Εξάρχεια, φταίνε οι αδυναμίες της Ελληνικής Αστυνομίας και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Ντροπή.
Στόχος τους είναι να μας φοβίσουν γιατί μας φοβούνται! Μας στέλνουν το μήνυμα ότι όποιος τολμήσει να αντικρούσει τα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού, θα έχει την τύχη του 15χρονου. Δεν τους περνάει όμως! Οι μαθητές και οι φοιτητές, με τους εργαζόμενους στους δρόμους δείχνουν ότι δεν σκοπεύουν να τρομάξουν!
Απαιτούμε ένα συγνώμη από τις κυβερνήσεις που τα τελευταία 20 χρόνια οδήγησαν σε όλα αυτά, επέβαλαν μια κοινωνία τρόμου, κάμερες, τρομονόμοι, πάνοπλες διμοιρίες μέσα στην πόλη, ωμή βία απέναντι σε διαδηλωτές. Αυτά δεν είναι αδυναμίες αλλά η κεντρική πολιτική του κράτους που την είδαμε να υλοποιείται πάνω στα σώματα των φοιτητών, των μεταναστών, των διαφορετικών και όσων αμφισβητούσαν το κυρίαρχο ατομικό πρότυπο που προβλέπει μόνο μέλημα μας να είναι να κοιτάμε την δουλειά μας, να μαθαίνουμε τα νέα από τα δελτία ειδήσεων και να ψηφίζουμε ότι μας ορίζουν οι δημοσκοπήσεις.
Και ληστεύουν, και δολοφονούν
Η τραγική δολοφονία όμως του Αλέξη συμβολοποιεί με ακραίο τρόπο όχι μόνο την καταστολή αλλά όλα τα αδιέξοδα των κυβερνητικών πολιτικών. Ανεργία, φτώχεια, επισφάλεια, ρατσισμός, υποβάθμιση της παιδείας. Από τη μία οι κυβερνήσεις που πνίγονται στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, των αντιασφαλιστικών νόμων, τις διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της ασυδοσίας των τραπεζών και της διάλυσης της παιδείας αλλά και των υποκλοπών, των κουμπάρων, της Siemens και του Βατοπεδίου και από την άλλη μια νεολαία αμήχανη, στριμωγμένη στο περιθώριο, αβέβαιη, με συνείδηση πως θα είναι η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από όλες τις προηγούμενες. Τα οράματα του εκσυγχρονισμού και της επανίδρυσης του κράτους μοιάζουν με φάρσες μπροστά στο σήμερα. Κάποιοι μας κοροϊδεύουν. Κάποιοι μας κλέβουν τη ζωή. Κάποιοι δολοφονούν το μέλλον μας. Ως εδώ!
Ακόμα και σήμερα, μετά από την τραγωδία της δολοφονίας του Αλέξη, μετά τους χιλιάδες που βγήκαν στον δρόμο, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τίποτα και κρύβονται πίσω από της σπασμένες τζαμαρίες. Τους μαθητές δεν τους βλέπουν. Βλέπουν μόνο την βία. Τους χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωσαν μαζικά κόντρα στα εξαγγέλματα του πρωθυπουργού δεν τους βλέπουν.
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ το μόνο που προτείνει είναι να το ψηφίσουμε για να συνεχιστεί η γνωστή εναλλαγή των δύο κομμάτων εξουσίας στην διαχείριση των κυβερνητικών θέσεων. Δεν τους περνάει από το μυαλό να συνομιλήσουν με αυτό τον κόσμο που βγαίνει στο δρόμο για να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια του, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα στην ζωή. Δεν τους περνάει από το μυαλό να υιοθετήσουν εδώ και τώρα αυτονόητα αιτήματα που θα αποδείκνυαν τον ελάχιστο σεβασμό απέναντι στη νεολαία άλλα και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Επαναλαμβάνουν μηχανικά ανούσιες κατηγορίες για το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό τον κατήφορο δυστυχώς πέρα από το ΛΑΟΣ τους ακολούθησε και η ηγεσία του ΚΚΕ. Λυπόμαστε. Η Αριστερά οφείλει να μείνει στο πλευρό των από κάτω, στο πλευρό των νέων, αταλάντευτη στην μάχη για τα αυτονόητα δικαιώματα μας.
Εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για το αδιέξοδο του φετιχισμού της βίας και δηλώσαμε πως ποτέ δεν υιοθετήσαμε τέτοιες πρακτικές μέσα στο κίνημα. Δεν θα υπογράψουμε όμως και δήλωση μετανοίας, ούτε θα ανεχτούμε να μας ζητάνε πιστοποιητικά φρονημάτων οι υπαίτιοι για τα σημερινά αδιέξοδα των νέων.
Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τη δράση μας μέσα στους μαζικούς χώρους.
Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε μαζικά και ενωτικά, εργαζόμενοι και νεολαία,να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
Να τους διώξουμε
Η έκρηξη της νέας γενιάς.
Η δολοφονία του Αλέξανδρου έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Δίπλα στην εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση και την κρίση των κυρίαρχων πολιτικών, βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη ένα μεγάλο κίνημα και ξέσπασμα διαμαρτυρίας και οργής της νέας γενιάς.
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της νεολαίας των τελευταίων ημερών, που συνεχίζονται με αξιοθαύμαστη αντοχή, συγκεντρώνουν την αλληλεγγύη ενός πλατύτατου τμήματος των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών. Δεν είναι δυνατόν να συκοφαντηθούν από την δράση μιας μειοψηφίας που επιδίδεται σε καταστροφικές τακτικές, δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να καμφθούν από την διαρκή κατασταλτική πίεση. Όταν η νεολαία δολοφονείται, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τη συκοφαντεί όπως βλέπουμε σήμερα να κάνει ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ. Οι κινητοποιήσεις της νεολαίας πρέπει να φτάσουν σε νίκη, σε θετικές κατακτήσεις. Αυτό είναι ανάγκη, ανάσα αλλά και παράδειγμα για ολόκληρη την κοινωνία
Αυτές οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν μόνο μεγάλες εκδηλώσεις αντίστασης και διαμαρτυρίας που τροφοδοτούνται από συσσωρευμένης δυσφορία, οργή και αγανάκτηση απέναντι σε πολιτικές, αντιλήψεις και πρακτικές που θέτουν σταδιακά τη νέα γενιά στο περιθώριο.
Περιέχουν ένα μεγάλο θετικό φορτίο για ριζοσπαστικές αλλαγές και τελικά για μια προοδευτική αλλαγή στην πορεία της χώρας.Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ανάγκη να υπάρξει μια θετική διέξοδος στην πορεία της χώρας μας γίνεται επιτακτική και μας αφορά όλους.Αφορά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τους απόμαχους της δουλειάς.Αφορά τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της χώρας μας που πασχίζουν για μια καλύτερη μόρφωση κι ένα καλύτερο μέλλον των νέων ανθρώπων.Αφορά τους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες.Αφορά τον κόσμο της υπαίθρου και πρώτα απ’ όλα τους μικρομεσαίους αγρότες που βασανίζονται με τα δικά τους προβλήματα.Διέξοδος όμως από τη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει όσο συνεχίζονται και κλιμακώνονται πολιτικές και αντιλήψεις που οδήγησαν και τροφοδοτούν τη σημερινή κρίση.Διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλλαγές και τελικά αλλαγή της πορείας της χώρας μας.Η διέξοδος δεν μπορεί να προχωρήσει αν, δίπλα στη νιάτα της χώρας μας, δεν έρθει στο προσκήνιο ο ίδιος ο ελληνικός λαός ως συμπαραστάτης και πρωταγωνιστής. Αν δεν υπάρξουν μεγάλες ενωτικές, παλλαϊκού χαρακτήρα, κινητοποιήσεις με θετικούς στόχους.Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει θετικούς στόχους αλλαγών, που μπορούν να ενώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας και να δώσουν θετική αγωνιστική προοπτική στους πολίτες και τη νεολαία
1. Να μπει φρένο στην πολιτική του αυταρχισμού, της καταστολής και της στρατιωτικοποίησης. Άμεσες ριζικές αλλαγές σε δημοκρατική κατεύθυνση, με σκοπό τη αλλαγή του προσανατολισμού και της λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας.Άμεσοι στόχοι:
Ø αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων.
Ø Κατάργηση των ειδικών μονάδων (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ) και των ειδικών σωμάτων (Ειδικοί φρουροί)
Ø Απαγόρευση της χρήσης των χημικών αερίων
Ø Απόσυρση των καμερών από την πόλη.
Ø Κατάργηση του τρομονόμου
2. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Όλοι όσοι κατοικούν σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαμβάνουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δωρεάν, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και τα φαινόμενα παραπαιδείας αποτελούν παθογένεια του Εκπαιδευτικού Συστήματος η οποία οφείλει σταδιακά να γίνει περιττή μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και άρα τον μηδενισμό των αντίστοιχων οικογενειακών δαπανών.
Άμεσοι στόχοι:
Ø Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον στον μέσο Ευρωπαϊκό όρο (5,25% για την εκπαίδευση, 3% για την έρευνα), με προοπτική την αύξηση αθροιστικά στο 8- 9 %.
Ø Θεσμοθέτηση της 2χρονης προσχολικής, της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, του Ενιαίου Λυκείου, Θεωρίας και Πράξης ως μοναδικού τύπου Λυκείου, ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ø Δημόσια δωρεάν μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση, με σταδιακή απορρόφηση κάθε είδους Ιδιωτικού ΙΕΚ, ΚΕΣ κ.λ.π., η οποία θα οδηγεί σε πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματαØ Κατάργηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τα Ερευνητικά Κέντρα όλου του νομοθετικού πλέγματος ΠΑΣΟΚ & ΝΔ, που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το Δημόσιο Αγαθό της Παιδείας και Έρευνας
Ø Υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Να αποσυρθεί ο νόμος για τα Κολέγια και να καταργηθεί νομοθετικά κάθε δυνατότητα εμπορικής συμφωνίας αγοράς και πώλησης Ξένων πτυχίων (δικαιόχρησης) . Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές
Ø Μαζικοί διορισμοί για κάλυψη όλων των κενών και αύξηση των θέσεων εκπαιδευτικού διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού με μόνιμους λειτουργούς, με σταθερή εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων στην Εκπαίδευση και την Έρευνα ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους.
Ø Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες. Με ουσιαστική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με δημόσιο έλεγχο και διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης συγγραφής και διακίνησης των συγγραμμάτων.
3. Ο αγώνας για την πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία για όλους και όλες, είναι η απάντηση της Αριστεράς στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της γενίκευσης της επισφαλούς απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης, που θίγει πρώτα από όλους τη νεολαία, τη γενιά των 700 ευρώ και τις γυναίκες.
Άμεσοι στόχοι:
Ø Κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου που επέβαλε την ελαστικότητα και τις αρνητικές διακρίσεις σε βάρος των νέων στην εργασία, τις αμοιβές και την ασφάλιση. Κατά συνέπεια προτείνουμε την κατάργηση των σχετικών νόμων όπως των 3429/2006 και 3691/2008 (άρθρου 56) που θέσπισαν τις εργασιακές διακρίσεις σε βάρος των νεοπροσλαμβανομένων στις ΔΕΚΟ, καθώς και των νόμων 2084/1992, 3371/2005 και 3655/2008, με τους οποίους θεσπίστηκαν ασφαλιστικές διακρίσεις για τους νέους
Ø Κατάργηση των επισφαλών-ευέλικτων εργασιακών σχέσεων (συμβασιούχοι, μερική απασχόληση, stage, ενοικίαση εργαζομένων, μπλοκάκι κλπ) με στόχο την πλήρη απασχόληση των νέων, με πλήρες ωράριο και εργασιακές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατά συνέπεια προτείνουμε κατάργηση εργασιακών νόμων 1892/1990 για την μερική απασχόληση, 3377/2005 για την απελευθέρωση του ωραρίου στο εμπόριο και 3385/2005 για την κατάργηση του 8ωρου των κυβερνήσεων της ΝΔ και των νόμων 2639/1998 για την εκ περιτροπής εργασία, 2874/2000 για το ελαστικό ωράριο και 2956/2001για την ενοικίαση εργαζομένων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
4. Εκπόνηση και άμεση εφαρμογή ενός έκτακτου προγράμματος για τη δραστική μείωση της ανεργίας συνολικά και ειδικότερα της ανεργίας των νέων, που να βασίζεται στη δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές πολιτικές. Να μπει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων της οικονομίας (ΟΤΕ.ΛΙΜΑΝΙΑ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ)
Άμεσοι στόχοι:
Ø Επείγον πρόγραμμα 100 χιλιάδων προσλήψεων στα νοσοκομεία, σχολεία, Ταμεία και οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής, όπως άλλωστε ζητούν τα συνδικάτα.
Ø Πολιτική με προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας, που στους νέους βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο.
Ø Ανάπτυξη νέων θέσεων απασχόλησης στους κρίσιμους τομείς της κοινωνικής φροντίδας και της προστασίας του περιβάλλοντος
Ø Κατάργηση των ιδιωτικών μαγαζιών «ευρέσεως» εργασίας και ενοικίασης εργαζομένων. Δημόσια κέντρα παντού
5. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
Άμεσοι στόχοι:
Ø Καταβολή «διορθωτικής» μηνιαίας αύξησης 300 ευρώ, επιπλέον από τις προβλεπόμενες στις συλλογικές συμβάσεις, για την κάλυψη των απωλειών από την ακρίβεια.
Ø Aύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του τακτικού μισθού, χορήγηση του σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας και πλήρης ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική και υγειονομική κάλυψη των ανέργων.
Ø Καμία ανοχή στην ανασφάλιστη εργασία, με κύρια θύματα τους νέους και τους μετανάστες.
6. Ίσα δικαιώματα, άρση και καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού. Θετικές δράσεις για την εξάλειψη υφισταμένων ανισοτήτων. - Όχι στις γειτονιές γκέτο-ελεύθεροι δημόσιοι χώροι
Άμεσοι στόχοι:
Ø Νομιμοποίηση και ένταξη στην κοινωνική ασφάλιση όλων των εργαζομένων μεταναστών. Κατοχύρωση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, αποδέσμευση της νομιμοποίησης από ασφαλιστικές προϋποθέσεις, έκδοση πιστοποιητικού γέννησης των παιδιών τους, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές, ένταξη των μεταναστών στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Σεβασμός στα δικαιώματα των μειονοτήτων, των Ρομά και των φυλακισμένων.
Ø Πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες. Ιθαγένεια σε όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα ή έρχονται σε μικρή ηλικία. Χορήγηση ιθαγένειας τους μετανάστες/μετανάστριες ύστερα από 7 χρόνια παραμονής στη χώρα.Ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση αυτών των άμεσων προτάσεων , τους οποίους θέτει στην δημόσια συζήτηση ως ένα ελάχιστο πλαίσιο για μεγάλες ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε συναντήσεις με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕ, την ΕΣΕΕ, το ΒΕΑ, το ΤΕΕ, τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Φοιτητικούς Συλλόγους και Μαθητικά Συμβούλια.
Η διεκδίκηση των στόχων αυτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη για να σταματήσουμε την πολιτική που εφάρμοσαν μέχρι τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να σταματήσουμε την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, που έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση, για τα σκάνδαλα, για το κύμα αυταρχισμού.
Τώρα είναι η ώρα να ηττηθεί η αντιλαϊκή πολιτική
Τώρα είναι η ώρα να τους διώξουμε
Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τις δικές μας μέρες
Τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όχι για τίποτε άλλο, αλλά μας τά' πρηξαν με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή δηλαδή προσπάθησε να συμπαρασταθεί στον αγώνα των παιδιών? Επειδή δεν χάιδεψε τους "αντιδρώντες φιλήσυχους οικογενειάρχες?" Επειδή συμπορεύθηκε (ο ΣΥΡΙΖΑ) με τα παιδιά που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, για τη ζωή τους, ενάντια στο ΤΙΠΟΤΑ που τους εξασφαλίζει ο δικομματισμός τους,... έγινε το κόμμα τρομοκράτης, ΡΕ ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

O"εξοργισμένος" -όπως πάντα άλλωστε- XINISTIS