η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Πελώρια δένδρα, ζούγκλες και ελέφαντες κάποτε στη Δυτική Μακεδονία-οι ήπειροι της Ευρώπης και της Αφρικής ήταν κάποτε ενωμένες στον Βούρινο - Εκπληκτική μελέτη Αμερικανίδας Γεωλόγου !

Γνωρίζετε ότι οι ήπειροι της Ευρώπης και της Αφρικής ήταν κάποτε ενωμένες στον Βούρινο; Οτι μπορείτε να αγγίξετε τον μανδύα της γης στα ψηλά βουνά της Βάλια Κάλντα; Οτι υπάρχουν περισσότερα είδη πετρωμάτων κατά μήκος μισού χιλιομέτρου του Αλιάκμονα ποταμού (Ζάβορδα), από όσα υπάρχουν μαζί στις πολιτείες Αϊόβα, Ουισκόνσιν, Ιλινόις και Μινεσότα των ΗΠΑ; Οτι η λίμνη του Πολυφύτου δεν χρονολογείται από το 1973, αλλά υπάρχει τουλάχιστον εδώ και 4 εκατομμύρια χρόνια; Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει η Δρ. Γεωλογίας Αννα Ράσσιου, μέλος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) Δυτικής Μακεδονίας, η οποία, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, ερευνά τα «γεωθαύματα» των Γρεβενών και της Πίνδου και θεωρεί ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω της γεω-τουριστικής ανάπτυξης.

 
Εχοντας έρθει τη δεκαετία του ‘70 από το Λος Αντζελες στα Γρεβενά για να μελετήσει την περιοχή, γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, αν και εκείνα τα χρόνια, όπως χαριτολογεί, «με κοιτούσαν όλοι περίεργα γιατί ήμουν η πρώτη γυναίκα που έβλεπαν με τζιν παντελόνι να οδηγάει αυτοκίνητο!».

Οπως αναφέρει ση κ.Ράσσιου, με αφορμή την ομιλία της σε ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα ο Φορέας διαχείρισης εθνικών δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου, με θέμα την οικοτουριστική ανάπτυξη, η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Γρεβενών, έχει ορυκτούς πόρους που μπορεί να τους αξιοποιήσει με την ανάπτυξη του γεωτουρισμού. Ωστόσο, όπως εκτιμά, «ο γεωτουρισμός είναι τόσο ανεπτυγμένος στην Ελλάδα όσο ήταν ο τουρισμός στο Γκραντ Κάνυον των ΗΠΑ πριν από 100 χρόνια!».

«Ο τουρισμός στο Γκραντ Κάνυον είναι μία επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα πιο πολλά Εθνικά Πάρκα στις ΗΠΑ απαιτούν από τους τουρίστες να κάνουν κράτηση ακόμα και έναν χρόνο νωρίτερα από την επίσκεψή τους. Δεν θα ευχόμασταν να είχαμε μία τουριστική επιχείρηση όπως αυτή στην Πίνδο;» αναρωτιέται η κ.Ράσσιου.

Τα γεωθαύματα της Πίνδου και το marketing Από τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, η Αμερικανίδα διδάκτωρ Γεωλογίας, ξεχώρισε τα Γρεβενά, εντυπωσιασμένη από τα «γεωθαύματα» που συνάντησε και τα οποία περιλαμβάνουν τα αρχαιότερα πετρώματα της Ελλάδας.

Οπως εξηγεί, ωστόσο, «ένα γεωθαύμα είναι ένα μέρος όπου η γη έχει δημιουργήσει ένα εμπνευσμένο τοπίο, είναι μία εικόνα βουνών και κοιλάδων, πεδιάδων, ρεμάτων και λόφων εξαιρετικής ομορφιάς, ένα μέρος όπου η φυσική χλωρίδα αποτελεί περίτεχνη διακόσμηση και ο ουρανός είναι μια έκθεση ζωντανού τοπίου».

Για την κ.Ράσσιου, η τουριστική υποδομή υπάρχει αλλά λείπει το μάρκετινγκ που «σκοντάφτει» πάνω στον λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας.

«Εάν έξι γκρουπ αποφοίτων το χρόνο έπαιρναν μέρος σε μια εκδρομή ‘Γεωθαυμάτων της Πίνδου’, περνώντας αρκετό χρόνο στα Γρεβενά, η συνεισφορά στην τοπική οικονομία θα ήταν περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως» επισημαίνει, προτείνοντας τη γεωτουριστική ανάπτυξη ως τον «φθηνότερο και ευκολότερο δρόμο για να ανακάμψει οικονομικά η περιοχή της Πίνδου».

Η ίδια, θέλοντας να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, έχει ερευνήσει πάνω από 60 «Γεωθαύματα της Πίνδου» και σύντομα, σε συνεργασία με τις Ντίνα Γκίνα και Αννα Μπάτση, θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τίτλο «Η γέννηση του Ορλιακα» που θα στοχεύει στην τουριστική αγορά. Εκδοση που έγινε, για να μάθουν όλοι, όπως σημειώνει, ότι κάποτε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας υπήρχαν πελώρια δέντρα, ζούγκλες και ελέφαντες, ότι ορισμένα από τα βουνά στο Βελβεντό ήταν κάποτε σε βάθος μεγαλύτερο των 30 χιλιομέτρων μέσα στη γη, ότι κάποτε υπήρχε ένας ολόκληρος ωκεανός, της Τηθύος, μεταξύ της Κοζάνης και της Πίνδου και ότι οι Δρακόλιμνες αποτελούν ένδειξη από λιώσιμο παλαιότερων παγετώνων! 


της Νατάσας Καραθάνου από τον ΧΡΟΝΟ Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: