Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ, ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ

του Νίκου Χατζηδημητράκου *
Εδώ και αρκετό καιρό, σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια γης που περιβάλλουν την πόλη μας, συντελείται μία συστηματική κλοπή και συγχρόνως οικολογική και αισθητική καταστροφή. Όλα αυτά εν γνώσει και με την ανοχή αυτών που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνοι για την προστασία των δικαιωμάτων του Δήμου, της σημερινής Δημοτικής Αρχής δηλαδή. Πρόκειται για τις, χωρίς προηγούμενο, καταπατήσεις γης που έχουν γίνει από ιδιώτες, συμπολίτες μας δυστυχώς, στο χώρο του φυσικού ρέματος στο οποίο καταλήγει το ένα από τα δύο φαράγγια που περιβάλλουν το λόφο πάνω από την πόλη μας. Στο ήδη επιβαρημένο με κάθε είδους σκουπίδια φυσικό τοπίο, έρχεται να προστεθεί η ανεξέλεγκτη καταπάτηση γης του Δήμου μας, με αποτελέσματα που όχι μόνο ανατρέπουν το φυσικό κάλλος αλλά και θα αποδειχτούν επικίνδυνα για τη φυσική προστασία που προσέφερε το ρέμα στην πόλη μας αιώνες τώρα.
Για του λόγου το αληθές, δημοσιεύουμε δύο φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που έχουν γίνει. Αυθαίρετες παρεμβάσεις με μεγάλου μεγέθους επιχωματώσεις, ένα τοιχίο από μπετόν είκοσι μέτρων περίπου, που χρησιμοποιήθηκε για την «επέκταση» οικοπέδου σε ανεγειρόμενη οικοδομή και ο απαραίτητος φράχτης για να μας υπενθυμίζει, ίσως, ότι η αυθαιρεσία σε βάρος της κοινής ιδιοκτησίας (βλέπε δημοτικής) μπορεί να θεσμοθετείται με τα σύμβολα της προσωπικής ιδιοκτησίας κάποιων που το ένα μπορούν να το κάνουν δύο, έτσι γιατί βολεύει την τσέπη τους και την ασύδοτη επιθυμία τους για προσωπικό πλουτισμό εις βάρος του συνόλου.

Το θέμα, φυσικά, θα ήταν διαφορετικό αν η εν λόγω συστηματική καταπάτηση αφορούσε ιδιωτικές εκτάσεις. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο φυσικός ιδιοκτήτης θα επενέβαινε και ο εισαγγελέας ή η πολεοδομία θα έδινε τη λύση. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την σκανδαλώδη αδιαφορία και ανοχή του φυσικού ενδιαφερόμενου που δεν είναι άλλος από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.
Είμαστε αυστηροί στους χαρακτηρισμούς μας, γιατί δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια. Ούτε τυχόν μελλοντικοί χειρισμοί, τώρα που η καταστροφή και η καταπάτηση έφτασε στο απροχώρητο, μπορούν να δώσουν συγχωροχάρτι στην μέχρι τώρα εγκληματική σιωπή. Το θέμά καταγγέλθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και τρεις μήνες από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας. Ο Δήμαρχος κ. Κοκολιός παρέπεμψε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Δημόπουλο, ο οποίος είπε ότι έχει υπ’ όψιν του το θέμα και θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και, ενώ οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονταν, προστέθηκε φράχτης σε μία από τις καταπατημένες εκτάσεις και επεκτάθηκε το μπάζωμα, ελέγχθηκε η Δημοτική Αρχή για τις δικές της ενέργειες και παρουσιάστηκαν οι εν λόγω φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται το μέγεθος της καταπάτησης και της αυθαιρεσίας. Η πρόταση που έγινε ήταν σαφής και κατηγορηματική: άμεσα να καταγγελθεί το γεγονός των καταπατήσεων σε βάρος δημοτικής έκτασης, και μάλιστα ρέματος, στις αρμόδιες αρχές και να μπει φρένο στη συνέχισή τους. Να αποκατασταθεί η αρχική μορφή του ρέματος με έξοδα των υπεύθυνων καταπατητών. Η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι τόσο οι καταπατητές όσο και η Δημοτική Αρχή σφυρίζουν αδιάφορα. Αυτή η αδιαφορία δείχνει και την ποιότητα διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων.
Μέχρι πού πρέπει, δηλαδή, να φτάσει η καταπάτηση, για να κάνουν κάτι ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και οι όποιες αρμόδιες αρχές; Να φράξουν όλο το ρέμα οι επίδοξοι οικοπεδούχοι; Να «απολαμβάνουμε» ένα τσιμενταρισμένο τοιχίο κατά μήκος του ρέματος αντί για τη φυσική ομορφιά που προϋπήρχε; Να ταφεί το αυλάκι (Καρούτα) από τα μπάζα; Κι αν ακόμη δεν αγγίζει την περί αισθητικής αντίληψής τους η συντελούμενη αυθαιρεσία, ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή:
- Είναι ή δεν είναι δική της ευθύνη η προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και ειδικά της περιουσίας του;.
- Είναι ή δεν είναι ευθύνη της η αδιαπραγμάτευτη προστασία των πολιτών του Δήμου μας και των περιουσιών τους από μελλοντικές φυσικές καταστροφές που μπορεί να επιφέρει το μπάζωμα των ρεμάτων;
- Μπορούν όλα τα παραπάνω να κολλήσουν στα «στραβά μάτια» που επιβάλλουν οι προσωπικές ή οι πολιτικές φιλίες;
- Τέλος, μήπως κοντά στις ποινικές ευθύνες που έχουν οι ασύδοτοι καταπατητές υπάρχουν και ανάλογες για εκείνους που δεν υπερασπίζουν τη δημοτική περιουσία από αυτούς;
Φέρνουμε το θέμα με οργή και λύπη στη δημοσιότητα. Αν αγγίξει κάποιος, έστω και καθυστερημένα, από τη Δημοτική Αρχή, θα δείξει στο επόμενο διάστημα. Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα «Βατοπεδίου» και αυθαιρεσιών, ας μην προσθέσουμε και εμείς το δικό μας μικρό σκάνδαλο. Ελπίζουμε, να επέμβει η δικαιοσύνη. Είμαστε σίγουροι ότι η πλειοψηφία του λαού της πόλης μας θα αποδοκιμάσει κάθε τέτοιου είδους ενέργεια που έρχεται αντίθετη με τα συμφέροντα του Δήμου.

*Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ρε σεις και γς έχω ένα λακκο πίσω από το σπίτι. Με ένα τοιχείο και μερικά φορτηγά κάνω ένα κηπάκο μούρλια