Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες

Αυτή τη στιγμή, δισεκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν. Ήδη στην Ευρώπη δεν θα υπάρχουν αρκετές μέλισσες για να γονιμοποιήσουν τις καλλιέργειες και στην Καλιφόρνια -- την πρώτη σε παραγωγή τροφίμων πολιτεία των ΗΠΑ -- πολλοί μελισσοκόμοι χάνουν το 40% των μελισσών τους κάθε χρόνο.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα το οποίο μας απειλεί όλους γιατί χωρίς τη γονιμοποίηση των φυτών απ΄τις μέλισσες, τα περισσότερα απ’αυτά θα εξαφανιστούν και μαζί τους και το ένα τρίτο των τροφών μας.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τοξικά φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες και καταγγέλλουν την κατάχρησή τους απ’τον άνθρωπο. Αλλά όπως και με τις πετρελαϊκές εταιρίες που σαμποτάρουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έτσι και οι μεγάλες εταιρίες χημικών που πουλούν τα φυτοφάρμακα έχουν ανοίξει πόλεμο. Χρηματοδοτούν ψευτο-επιστημονικές έρευνες για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και για να δώσουν στους πολιτικούς την ευκαιρία να αδρανήσουν.

Οι επιστημονικές έρευνες κοστίζουν ακριβά. Το μοναδικό μοντέλο διαδικτυακής οργάνωσης του κινήματος του Avaaz είναι ίσως η μόνη μας ευκαιρία. Μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε το ποσό που χρειάζεται για τη χρηματοδότηση της πρώτης, παγκόσμιας, εντελώς ανεξάρτητης έρευνας για την εξαφάνιση των μέλισσών μας που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις κομπογιαννίτικες έρευνες των μεγάλων βιομηχανιών χημικών. Πρέπει επειγόντως να σταματήσει η εξόντωση των μελισσών και αν εμείς οι πολίτες, ενωμένοι δεν τη σταματήσουμε τότε ίσως κανένας να μην το κάνει. Ας δημιουργήσουμε ένα τεράστιο ταμείο για τη διάσωση των μελισσών μας.

Κάνε κλικ για να δεσμευτείς να στηρίξεις με ό,τι ποσό μπορείς. Θα χρεωθείς μόνο εάν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε το ποσό που χρειάζεται για τη χρηματοδότηση μιας επιστημονικής έρευνας που θα έρθει αντιμέτωπη με τις μεγάλες, χημικές βιομηχανίες:

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €2

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €3

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €6

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €12

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €24

Για να δεσμευτείς κάποιο άλλο ποσό, κάνε κλικ εδώ.
Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε την τρομακτική αλήθεια: σε πάνω απ’τις μισές Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν αρκετές μέλισσες για να επικονιάσουν τις καλλιέργειες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθυσμός των κοινών μελισσών έχει πέσει στο ένα τέταρτο από αυτό που χρειάζεται για τη γονιμοποίηση των φυτών και ενώ άλλα ήδη μελισσών ίσως επιβιώσουν και καταφέρουν προς το παρόν να καλύψουν το κενό, είναι πολύ πιθανόν να εξαφανιστούν και αυτά αν συνεχίσουμε να κάνουμε κατάχρηση των φυτοφαρμάκων. Μπορεί όλα αυτά να γίνονται για το τίποτα: τα τελευταία 70 χρόνια που ο άνθρωπος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, συνειδητοποιήσαμε πως ορισμένα απ’αυτά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην καλλιέργεια των τροφίμων μας επειδή σκοτώνουν τους φυσικούς εχθρούς των παρασίτων. Το χειρότερο όμως είναι πως με τα χρόνια τα παράσιτα αποκτούν ανοσία στα φυτοφάρμακα κι έτσι οι αγρότες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερα θανατηφόρα χημικά τα οποία συχνά δηλητηριάζουν ακόμη και τους ίδιους τους αγρότες.

Οι πάντες - από κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι επιστήμονες - συμφωνούν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα ευρέως διαδεδομένων φυτοφάρμακων, τα ονομαζόμενα νεονικοτινοειδή, σκοτώνουν τις μέλισσες. Όμως, κολοσσοί χημικών όπως η Bayer και οι υποστηρικτές τους συνεχίζουν να πιέζουν ενάντια σε οποιαδήποτε νομοθεσία βλάπτει τις πωλήσεις τους και χρηματοδοτούν έρευνες που ισχυρίζονται ότι τα φυτοφάρμακα δεν ευθύνονται για τη δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Και ως τώρα τα καταφέρνουν -- στις ΗΠΑ, το νέο πεδίο μάχης για την απαγόρευση των θανατηφόρων φυτοφαρμάκων, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να δικαιολογηθεί η απαγόρευσή τους. Αν χάσουμε την μάχη στις ΗΠΑ, η Ευρώπη μπορεί να ακολουθήσει και να άρει τις προσωρινές απαγορεύσεις που έχει επιβάλει σ’αυτά τα επικίνδυνα χημικά.

Ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στη συζήτηση. Όταν αρκετοί από εμάς δεσμευτούμε να στηρίξουμε, το Avaaz θα χρηματοδοτήσει κορυφαίους επιστήμονες για να διεξάγουν έρευνα που θα ρίξει άπλετο φως στην εξαφάνιση των μελισσών. Στη συνέχεια, θα συνεργαστούμε με μελισσοκόμους και τοπικούς οργανισμούς σε μία τεράστια, παγκόσμια εκστρατεία για τη διάσωση των μελισσών χρησιμοποιώντας τακτικές όπως:

  • Θα περιοδεύσουμε τα μεγαλύτερα, διεθνή ΜΜΕ μαζί την Bernie, την γιγαντιαία μέλισσα του Avaaz, για να τους κάνουμε να παίξουν στις ειδήσεις τα αποτελέσματα της έρευνας μας.
  • Θα χρηματοδοτήσουμε δημοσκοπήσεις σε αγροτικές χώρες-κλειδιά ώστε να καταρρίψουμε το μύθο ότι οι αγροτικές κοινότητες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς θανατηφόρα για τις μέλισσες φυτοφάρμακα.
  • Θα πιέσουμε αλυσίδες καταστημάτων ώστε να σταματήσουν να πουλούν τα θανατηφόρα φυτοφάρμακα. Αυτό ήδη συμβαίνει στην Ευρώπη, αλλά εμείς θα πιέσουμε supermarkets και καταστήματα κηπουρικής σε όλο τον κόσμο για να ακολουθήσουν το παράδειγμα.
  • Θα αγωνιστούμε σκληρά για να ψηφιστεί απ΄το Κογκρέσο των ΗΠΑ το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο κατά των φυτοφαρμάκων το οποίο αυτή τη στιγμή έχει μείνει στο συρτάρι.
  • Θα ξεσκεπάσουμε όλους εκείνους που προωθούν αυτά τα φυτοφάρμακα με σοκαριστικές διαφημίσεις σε εφημερίδες και γιγαντοαφίσες σε εθνικές οδούς.
  • Θα κινήσουμε νομικές διαδικασίες κατά των αρμοδίων αρχών που επιτρέπουν τη χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι τοξικά για τις μέλισσες και άλλα χρήσιμα έντομα.
Οι μέλισσες απειλούνται από ένα οργανωμένο και ισχυρό κύκλωμα που κάνει ό,τι μπορεί για να περιφρουρήσει τα κέρδη των βιομηχανιών χημικών και των μεγαλοκαλλιεργιών. Δεσμεύσου τώρα να στηρίξεις αυτή την τεράστια προσπάθεια για να σώσουμε τις μέλισσες. Το Avaaz θα εκταμιεύσει τη δωρεά σου μόνο εάν συγκεντρώσουμε αρκετές δεσμεύσεις για την υλοποίηση του σχεδίου:
ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €2

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €3

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €6

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €12

ΝΑΙ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ €24

Για να δεσμευτείς κάποιο άλλο ποσό, κάνε κλικ εδώ.
Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, ο κόσμος που θα παραδώσουμε στα εγγόνια μας θα μοιάζει πολύ διαφορετικός -- μήλα και αμύγδαλα θα πωλούνται ως είδη πολυτελείας στα supermarkets. Έχουμε όμως κάνει τεράστια πρόοδο στον αγώνα για την προστασία αυτών των πολύτιμων επικονιαστών: πέρσι 2,4 εκατ. μέλη του Avaaz συμμετείχαν στην τεράστια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση που ανάγκασε το ευρωκοινοβούλιο να απαγορεύσει τα πιο επικίνδυνα για τις μέλισσες χημικά για 2 χρόνια. Αν συσπειρωθούμε ξανά τώρα, για να λάμψει η αλήθεια στη διαστρεβλωμένη απ΄τις εταιρίες συζήτηση, μπορούμε να κάνουμε αυτά τα φυτοφάρμακα να απαγορευτούν σε ολόκληρο τον κόσμο και να δώσουμε ένα τέλος στον χημικό πόλεμο κατά των μελισσών μια για πάντα.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Ricken, Mia, Emma, Allison, Christoph, Mais, Emily, Ian, Jeremy και όλη η ομάδα του Avaaz

Φυτοφάρμακα μειώνουν την ικανότητα των μελισσών να συλλέγουν γύρη κατά το ήμισυ, σύμφωνα με έρευνα Pesticides halve bees' pollen gathering ability, research shows (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2014/jan/29/bees-pollen-pesticides-ban

Η έλλειψη μελισσών απειλεί την επικονίαση των καλλιεργειών στην Ευρώπη - Honeybee shortage threatens crop pollination in Europe (BBC)
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25656283

Φυτοφάρμακα ‘συρρικνώνουν τις μέλισσες’ - Pesticides 'making bees smaller' (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2014/jan/20/pesticides-making-bees-smaller

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν έρευνα για τη μείωση της χρήσης επικίνδυνων για τις μέλισσες φυτοφαρμάκων - U.S. funds research to reduce use of pesticides harmful to bees (Reuters)
http://www.reuters.com/article/2014/01/08/epa-honeybees-idUSL2N0KI1QM20140108

Οι κολοσσοί χημικών πηγαίνουν στα δικαστήρια και οι μέλισσες στην Ουάσιγκτον - Chemical giants go to court, bees go to Washington, and giant carpenter bees (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2013/sep/04/bees-buzzfeeds-pesticides-ban-congress

Το ένα τρίτο των κοινών μελισσών των ΗΠΑ πέθαναν τον περασμένο χειμώνα, απειλώντας την διατροφική μας αλυσίδα - One-Third of U.S. Honeybee Colonies Died Last Winter, Threatening Food Supply (Wired)
http://www.wired.com/wiredscience/2013/05/winter-honeybee-losses/

Το λόμπι των φυτοφαρμάκων ξοδεύει εκατομμύρια για την υπεράσπιση των χημικών που συνδέονται με το θάνατο των μελισσών - Pesticide Lobby Spends Millions To Defend Chemicals Tied To Bee Deaths (Huffington Post)
http://www.huffingtonpost.com/2013/03/29/pesticide-lobby-bees_n_2980870.html

Προειδοποιητικά σημάδια: Πώς τα φυτοφάρμακα είναι επιβλαβή για το μικρό εγκέφαλο - Warning Signs: How Pesticides Harm the Young Brain (The Nation)
http://www.thenation.com/article/178804/warning-signs-how-pesticides-harm-young-brain