η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ στις 10:30 πμ στον ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ - ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΠΡΙΛΗ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
Εργαζόμενοι στο Εμπόριο, τις Υπηρεσίες, την Καθαριότητα των δημοσίων σχολείων, των εργολαβικών συνεργείων.


Την Τετάρτη 9 Απρίλη απεργούμε ξεπερνώντας τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, τα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Η συγκυβέρνηση και η τρόικα, για λογαριασμό του μονοπωλιακού κεφαλαίου, συμφώνησαν και δρομολογούν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία με τα εξής μέτρα:
 • Παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016, που θα διευρύνει την τρύπα στα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων κατά 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ως αποτέλεσμα, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα, στο όνομα της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για να προχωρήσει πιο γρήγορα στη μείωση των συντάξεων δημιουργεί «ατομικές μερίδες» των ασφαλισμένων, με στόχο την μείωση των Επικουρικών Συντάξεων από 10% έως 40%.
 • Μείωση των τριετιών, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε διά νόμου το 2012, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή τους. Κυβέρνηση και τρόικα δρομολογούν ρύθμιση με την οποία η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα προβλέπει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.
 • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
 • Αυστηροποίηση του πλαισίου για την κήρυξη απεργίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και η νομοθέτηση του «λοκ άουτ» για λογαριασμό της εργοδοσίας (ανταπεργία).
 • Λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο.
Στόχος κυβέρνησης και πολυεθνικών να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και η λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος με ανταποδοτικά - ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Τα μέτρα αυτά, όπως και τα προηγούμενα που πάρθηκαν στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, δεν είναι «έμπνευση» της τρόικας. Είναι διαχρονική απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών στην Ελλάδα και την ΕΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.
Να θυμίσουμε τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ πριν λίγες μέρες στην οποία συνάντηση, ο ΣΕΒ απαίτησε
 • Την προετοιμασία για να χτιστούν νέες συνθήκες αγοράς.
 • Να βάλουν πλάτη οι εργαζόμενοι για να δημιουργηθεί σταθερό οικονομικό κλίμα για της επιχειρήσεις.
 • Να συζητηθεί πιο εργασιακό καθεστώς θα διαμορφωθεί μετά την τρόικα.
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ απέναντι σε αυτή την ενιαία σχεδιασμένη συνέχιση της επίθεσης, από τη μια ζήτησε της επαναφορά του μισθού ανάλογα με το πόσο αντέχει η οικονομία, από την άλλη ζήτησε και συγγνώμη για οξυμένες δηλώσεις του παρελθόντος προς τον ΣΕΒ.
Για όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η Ε.Ε. και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι γκιλοτίνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων αλλά και το ότι εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουμε απάντηση και να τεθούμε σε επιφυλακή στους χώρους δουλειάς για να δυναμώσει η δράση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Την Τετάρτη 9 Απρίλη απεργούμε για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά:
 • Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους και να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
 • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, θυμήσου ότι την Κυριακή 13 Απρίλη 2014 θα είναι η επόμενη Κυριακή που θα σε υποχρεώσουν να δουλέψεις.
 • Να μην καταργηθούν τα ήδη πετσοκομμένα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα μητρότητας και τα άλλα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ως συνέπεια της νέας μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών
 • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους εργαζόμενους. Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δίνονται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά γραφεία.
 • Να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στα άθλια και κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας 40ωρο, 8ωρο, 5θήμερο.
 • Όχι στις απολύσεις. Τους εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων που η πολιτική των κυβερνήσεων τους πέταξε στην ανεργία, η ίδια η συγκυβέρνηση τους «χρησιμοποιεί» στα άθλια και κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης (ΕΣΠΑ & voucher) χωρίς ασφάλιση χωρίς δικαιώματα, με στόχο να μειώσει περαιτέρω τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
 • Καμία παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας.
Καμία καθυστέρηση καμία αναμονή.
Κανένας εργαζόμενος, νέος, άνεργος δεν πρέπει να μείνει έξω από αυτή τη μάχη.
Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, παίρνουμε την υπόθεση της απεργιακής μάχης στα χέρια μας, δημιουργούμε στους χώρους εργασίας Σωματειακές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα.
Χέρι με χέρι μοιράζουμε την ανακοίνωση της απεργίας σε όλους τους συναδέλφους, οργανώνουμε συσκέψεις για να κατανοηθεί ότι η απεργία στις 9/4 πρέπει να είναι απάντηση στην κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων και καταδίκη των σχεδίων για αύξηση της εκμετάλλευσης μας με νέα μέτρα.
Απεργούμε και σπάμε τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία εργοδοσίας και κυβέρνησης.
Υπάρχει διέξοδος!
Να βαδίσουμε στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να πετάξουμε από πάνω μας τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων.