Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Γεώργιος Κωτσίδης: "Εμείς, μιλάμε για τον τόπο της καρδιάς μας, τις αγωνίες και τα οράματά μας .."



Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και παραβρίσκεστε σήμερα εδώ, προκειμένου να αναφερθώ στην εκφρασθείσα πρόθεσή μου να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, στο Δήμο Εορδαίας.

Πολλοί μίλησαν για μένα, χωρίς να έχουν την δική μου εξουσιοδότηση. Ποτέ δεν επέτρεψα σε κάποιον να με υποκαταστήσει ή και να με εκπροσωπήσει.
 
Δεν θα σας μιλήσω με πολιτικάντικους όρους. Κάποιος μου είπε ότι δεν κάνω για πολιτικός γιατί δεν είμαι ψεύτης κλέφτης και ρουσφετολόγος. Προσωπικά θα συμπληρώσω πως είμαι πολιτικός, γιατί την πολιτική τη σπούδασα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με κορυφαίους δασκάλους και κατεξοχήν αρμόδιους παράγοντες και όχι εμπειρικά και στο πεζοδρόμιο εκμεταλλευόμενος την εξουσία, τα μέσα, την ανάγκη  και την απόγνωση των πολιτών.
Διαθέτω πολιτική σκέψη γιατί σκέφτομαι τους άλλους, τον τόπο μου και όχι τον εαυτό μου, δεδομένου ότι πολιτική, με πολιτικούς όρους, είναι γνώσεις, αγάπη για τον τόπο, ανθρωπισμός. Αν η δική τους συνταγή κερδίζει δεν σημαίνει ότι αυτή είναι πολιτική και αυτοί είναι πολιτικοί.
Επίσης, θα  υπενθυμίσω στους όψιμους με φιλοσοφική διάθεση πολιτικάντηδες, τα λόγια του Αγάθωνα, ότι:  Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.
Όταν κυριαρχούσα στα ύψη, όλα μου φαίνονταν μικρά και ασήμαντα και τη δύναμή μου σημαντική με το οπλικό μέσον, το αεροπλάνο, που χειριζόμουν.  Όταν προσγειωνόμουν ασφαλής, αισθανόμουν τόσο ασήμαντος μπροστά στην προσφορά και στην ικανότητα, ακόμη και του νεαρότερου στρατεύσιμου της Πολεμικής Μοίρας, για το μεγάλο δώρο που μου εξασφάλιζε, τη ζωή μου.
Αυτό το ομαδικό πνεύμα, το σεβασμό, τη δοτικότητα και την υπευθυνότητα θέλησα να μετουσιώσω με τη συγκεκριμένη μου πρόθεση.
Πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποιος να αμφισβητεί το πάθος και την αγάπη μου, το μεράκι και την αφοσίωσή μου για αυτόν  τον τόπο. Μπορεί να αμφισβητήσει τις γνώσεις και τις ικανότητές μου, αλλά  και αυτές είναι τόσο αυταπόδεικτες, όσο και η επάρκεια που απαιτείται για να διαχειρίζεται απόλυτα κάποιος ένα πανάκριβο και απαιτητικό μέσον, όπως το αεροπλάνο, ή δύσκολες καταστάσεις, που από την ανεπαρκή ή και αδέξια συμπεριφορά του και μόνο, θα  μπορούσε να δημιουργηθεί, στην καλλίτερη περίπτωση, θερμό επεισόδιο.
Την 7 Ιανουαρίου, αποφασίζοντας να υπηρετήσω το όραμά μου, να καταθέσω την ψυχή μου στην υπηρεσία του τόπου και των Πολιτών της Εορδαίας, του Τόπου μου και των Ανθρώπων μου, δήλωσα την πρόθεσή μου να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου του Δήμου της Εορδαίας.
Σήμερα, επανεξετάζοντας το γενικότερο πολιτικό κλίμα και τις συγκυρίες, λαμβάνοντας υπόψη τις καταλυτικές για την περιοχή μας ανακατατάξεις και αφουγκραζόμενος τις επιθυμίες και τις διαθέσεις του κόσμου, ανταποκρινόμενος σε σχετικό κάλεσμα, αποφάσισα να υπηρετήσω το στόχο μου από το μετερίζι της περιφέρειας, με την ″ΑΝΑΤΡΟΠΗ Δημιουργία″, του Θεόδωρου Καρυπίδη. Ένα μετερίζι σαφώς πιο δύσκολο, πιο υπεύθυνο και απαιτητικό, λιγότερο διαπροσωπικό, αλλά εξίσου συναρπαστικό και ενδιαφέρον.
Στη ζωή μου ποτέ δεν υπήρξα ρίψασπις, ακόμη και στην εποχή του ″βυθίστε  το Χώρα″, δηλώνοντας εκούσια το παρόν, ως νεαρός Ιπτάμενος Αξιωματικός.
Στον Κυρίαρχο Λαό του Δήμου Εορδαίας απευθύνθηκα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 και αυτός με τίμησε μεταξύ των πρώτων. Στον Κυρίαρχο Λαό της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας απευθύνομαι σήμερα, ζητώντας  να με εμπιστευθεί να τον υπηρετήσω και να αγωνισθώ μαζί του για τον τόπο μας.
Στην ξεκάθαρη και ειλικρινή αυτή σχέση, σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη με σκοπό να κερδίσουμε τον πόλεμο της προόδου, της ανάπτυξης και της προοπτικής για την περιοχή μας, για τους ανθρώπους μας.
Είναι ανάγκη να δώσουμε την αποστομωτική απάντηση σε εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους απαραίτητο στα πολιτικά δρώμενα, σε εκείνους που υπηρετούν το συμφέρον τους, παρά τον τόπο και τον λαό, σε εκείνους που εμποδίζουν τις νέες φωνές στην πολιτική, σε εκείνους τους υπεύθυνους για την κατάντια αυτού του τόπου, ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν χωρίς εμάς. Οι αγώνες κερδίζονται στην αρένα και όχι στα παρασκήνια, στο όνομα, αλλά απόντος  του κυρίαρχου Λαού με ψεύτικες ευαισθησίες, μεθοδεύσεις και περίεργα σενάρια.
Η ″ΑΝΑΤΡΟΠΗ Δημιουργία″, του Θεόδωρου Καρυπίδη, είναι πιο κοντά στη στάση ζωής μου, όπως γεννήθηκε μέσα από τη λαϊκή σας ένσταση για τον αποκλεισμό, που επιχειρήθηκε με πολύ μεγάλη ευκολία και εξαιρετικά αντανακλαστικά του Αθηνοκρατικού κατεστημένου. Του κατεστημένου, το οποίο μπορεί να συνομιλεί  με ″επικίνδυνους″, κατά το δημόσιο λόγο του,  αλλά να αποκλείει στους άλλους, ακόμη και το δικαίωμα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Εσείς στηρίζεται την ″ΑΝΑΤΡΟΠΗ Δημιουργία″, ενάντια στις κατ’ επίφαση ευαισθησίες και στις μεθοδεύσεις της καθεστηκυίας νομενκλατούρας, όπως εκδηλώθηκαν υποκριτικά, όταν αισθάνθηκε να κινδυνεύουν τα συμφέροντά της.
Πάντοτε υπήρξα ανένταχτος και ανεξάρτητος. Είναι πολύ συναρπαστικό και κορυφαίο να υπηρετείς και να σέβεσαι λαούς, ιδανικά, ιδέες, ανθρώπους και τον τόπο σου, χωρίς να οφείλεις σε κανέναν οτιδήποτε. Κάποιοι προσπάθησαν να μου χρεώσουν κομματικές ταυτότητες  και ιδιότητες, αλλά απογοητεύτηκαν από τη στάση, τη γενικότερη προσφορά μου, την εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου. Ανέλπιστος και καταλυτικός αρωγός υπέρ του αυτονόητου, η στάση και οι επιλογές ορισμένων, τους οποίους αφήνω στη δική σας κρίση να αξιολογηθούν.
Στα πολιτικά παιχνίδια, ναι παιχνίδι, κατάντησε και η πολιτική, υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι όταν δεν ικανοποιούνται δεν γίνεται παιχνίδι. Εξαρτάται πόσο διατεθειμένος είναι κανείς και με ποιους όρους αποφασίζει να παίξει. Στη ζωή μου, έμαθα να υπηρετώ την αποστολή μου με στόχο το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα και να σέβομαι  τους ανθρώπους, περισσότερο από τις φιλοδοξίες και τα σχέδιά μου. Κατέληξα στην παραπάνω επιλογή, μετά από συζήτηση με τους συνεργάτες μου, τους οποίους και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη και τη στάση τους απέναντί μου.
Ως προς το ενδεχόμενο της συνεργασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, θα ευχαριστήσω όλες και όλους τους υποψήφιους  Δημάρχους για τον πολιτικό διάλογο που είχα μαζί τους  και για τη διάθεση συνεργασίας που είχαν μαζί μου. Όμως, οι συμφωνίες γίνονται με λίγους, αλλά αφορούν πολλούς και στη διαδρομή το αποτέλεσμα μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία. Εξάλλου, το όραμά του ο καθένας, μόνο όταν είναι επικεφαλής μπορεί να το υπηρετήσει. Η αισθητική και η οπτική των ανθρώπων διαφέρει τόσο πολύ.
Επιπλέον, στα 3,5 χρόνια της αυτοδιοικητικής μου θητείας, εισέπραξα τόση εκτίμηση από τους συμπολίτες μου και τους αυτοδιοικητικούς συναδέλφους, όλων των σχημάτων, τους οποίους θεωρώ φίλους και μου είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω κάποιον έναντι άλλου. Οι παρεμβάσεις και οι όποιες αντιπαραθέσεις μου στα πλαίσια της αυτοδιοικητικής μου αποστολής, δεν απέβλεπαν στην προσωπική προβολή, στην ισοπέδωση και στο μηδενισμό του έργου ή της προσφοράς των άλλων.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και σε περιφερειακό επίπεδο για το ενδιαφέρον και  την τιμή που έδειξαν στο πρόσωπό μου.
Δηλώνω, παρών στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, υποστηρίζοντας πως κάποιες επιλογές μπορεί να έχουν ΚΑΙ ανθρώπινα χαρακτηριστικά ΚΑΙ να είναι πολιτικές επιλογές.
Βλέπετε, ο ενδεχόμενος εκλογικός νόμος, που προανήγγειλαν, δεν εξυπηρετούσε τα προαποφασισμένα σχέδια της κατεστημένης νομενκλατούρας, η οποία αφού ολοκληρώσει την καθ’ υπαγόρευση αποστολή της και αλώσει τα πάντα, θα εγκαταλείψει και θα παραδώσει, τη χώρα στους  ικανούς, που ο κόσμος γνωρίζει να ξεχωρίζει, να διαχειριστούν τα συντρίμμια και τα αποκαΐδια. Στην εποχή μας για κάποιους, η έλλειψη στρατηγικής δεν χρειάζεται προλόγους, αλλά αυτόκλητους σωτήρες σε ότι αυτοί δημιούργησαν με τις αδυναμίες και τις παραλήψεις τους.
Είμαι βέβαιος, πως μπορούμε να αποδείξουμε, ότι δεν είμαστε δεδομένοι, αλλά  αποφασισμένοι να δώσουμε επιτέλους τη δική μας απάντηση, με τις δικές μας επιλογές, και όχι τις υπαγορευμένες, μέσα από τη συνήθη κινδυνολογία, ενός κατεστημένου μοναδικά υπεύθυνου για την τραγικότητα και το ξεπούλημα αυτού του τόπου.
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κλείστε τα μάτια και τα αυτιά σας στις σειρήνες, στους σύγχρονους σοφιστές, στους καιροσκόπους και στους αυτοαποκαλούμενους σωτήρες.
Κλείστε τα μάτια και τα αυτιά σας στους κινδυνολόγους, στους καταστροφολόγους και στους μηδενιστές που προσπαθούν να οριοθετήσουν κινδύνους  για να εξασφαλίσουν την ανοχή σας για παραλήψεις και αδυναμίες τους να ανταπεξέλθουν στα σημεία των καιρών με επιτυχία, αποφασιστικότητα, με αυτοθυσία και όραμα.
Γίνετε αυστηροί κριτές. Αποδώστε το αντίτιμο σε όσους επικαλούνταν την κρίση, για να δικαιολογήσουν την αδράνεια και  την απραξία τους. Παραμονές εκλογών, υπόσχονται τα πιο απίθανα και ευφάνταστα σχέδια, έργα, δράσεις, δεσμεύσεις χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο και πρόσφορο μέσο, που μπορεί να υπηρετήσει τους προσωπικούς τους σχεδιασμούς και στόχους.
″Οι καιροί ου γαρ  μενετοί″  (οι ευκαιρίες δεν περιμένουν), κατά το Θουκυδίδη. Όλοι μαζί, με όραμα και αποφασιστικότητα μπορούμε να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν ήμαστε δεδομένοι, ότι δεν θα επιτρέψουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς εν αγνοία και εν απουσία μας, ότι θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας με κάθε τρόπο, στα όρια της νομιμότητας και της ευθύνης του Πολίτη. 
Στον κύκλο της ζωής, ας σφίξουμε τα χέρια και ας βροντοφωνάξουμε, όλοι μαζί, ως απαρχή μιας νέας αρχής, η ″Δυτική Μακεδονία είναι εδώ″, γιατί όπως έγραψε ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς:
″Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
Θα ’ρθούνε, θα περάσουν,
Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί″.
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι, σφίγγοντας το χέρι όλων και κοιτώντας σας στα μάτια με την καρδιά πλημμυρισμένη από περηφάνια και αγάπη για τον καθένα σας, ας εκπέμψουμε τη θετική μας ενέργεια κάνοντας την υπέρβασή μας πέρα από τη στενή, μονόχνοτη και παλαιοκομματική αντίληψη των χαρακτηριστικών του πολιτικού ως ψεύτη, κλέφτη και ρουσφετολόγου, του φίλου και του συγγενούς.
Στις δύσκολες περιόδους, η ανάγκη επιλογής των ικανότερων είναι μονόδρομος. Στη στράτευση αυτή κανείς δεν περισσεύει. Δεν υπάρχουν όρια, χρώματα και αποκλεισμοί μπροστά στην ανέχεια, το αδιέξοδο και τη δυστυχία του Πολίτη. Μόνο ο κυρίαρχος Λαός υπάρχει. Ο κυρίαρχος Λαός που ορίζει, αναδεικνύει και εκλέγει εκείνους που θα τον εκπροσωπήσουν και όχι εκείνους που του αποκλείουν ή του υποδεικνύουν και επιβάλλουν.
Εμείς, μιλάμε για τον τόπο της καρδιάς μας, τις αγωνίες και τα οράματά μας και αυτοί σχεδιάζουν την υλοποίηση των δικών τους σκοτεινών σχεδίων.
Όλοι μαζί, μπορούμε να γκρεμίσουμε τον πρωταθλητισμό της ανεργίας,
Ø      να διεκδικήσουμε καλλίτερη περίθαλψη και νοσοκομειακή υποστήριξη,
Ø      να σχεδιάσουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όχι για να απορροφήσουμε απλά τα κονδύλια, αλλά να υπηρετήσουμε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς για τον τόπο μας,
Ø      να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και την εγκατάλειψη της περιοχής μας,
Ø      να προστατεύσουμε το περιβάλλον,
Ø      να αναδείξουμε την κρατική γραφειοκρατία απαραίτητο εργαλείο προόδου και ανάπτυξης, αρωγό στις ανάγκες του Πολίτη με επιστράτευση της τεχνολογίας, με απλοποίηση των διαδικασιών και διάρκεια των θεσμικών πλαισίων, με καταρτισμένους και συνεχώς εκπαιδευόμενους εργαζόμενους και όχι εύκολο ανάθεμα και βορά στα αδηφάγα και ατελείωτα γρανάζια της,
Ø      να αγωνισθούμε για τα κεκτημένα, που το ίδιο το κράτος ενθάρρυνε, ενίσχυσε, κατεύθυνε και τώρα δαιμονοποιεί, οδηγώντας σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις και σε απόγνωση τους πολίτες,
Ø      να αντισταθούμε στην αδιέξοδη ληστρική φορολογία που απαγορεύει και αποκλείει την ανάπτυξη και την προοπτική,
Ø      να αντισταθούμε στην κατάργηση των συλλογικών εργασιακών συμβάσεων και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις,
Ø      να αποδαιμονοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, τη νόμιμη κατοχή περιουσιακών στοιχείων και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και όχι κυριαρχία του ορίου της φτώχειας και των πενιχρών επιδομάτων εξαθλίωσης,
Ø      να στηρίξουμε τον πρωτογενή, να αναδείξουμε το δευτερογενή και να διεκδικήσουμε  τον τριτογενή τομέα παραγωγής,
Ø      να καταρρίψουμε τη μεταξύ μας καχυποψία και να συνεργαστούμε σε κοινούς στόχους και προοπτικές και όχι σε αναίτιους, διαχρονικούς και αναποτελεσματικούς ανταγωνισμούς,
Ø      να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας πάνω στο όλον και όχι να συρόμαστε από το μέρος,
Ø      να αντισταθούμε στην εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας, στην υποθήκευση και στο ξεπούλημα του πλούτου και της προοπτικής της Πατρίδας μας.
Όλοι μαζί, μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω στα  δικά μας θέλω και όχι τα πρέπει και τις ελεημοσύνες των άλλων. Και αν κανείς δεν βρήκε το δικό του στίγμα σε όσα προαναφέρθηκαν, μπορούμε να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον παρέα και να απολαύσουμε το συναρπαστικό ταξίδι για την Ιθάκη μας. Είμαι βέβαιος, πως έτσι σοφότεροι που θα γίνουμε, θα καταλάβουμε καλλίτερα τι σημαίνει η φτωχική μας Ιθάκη!
Απευθυνόμενος στους νέους, δηλώνω πλάι τους με όλες μου τις δυνάμεις για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί, οι αγκυλώσεις, η αναξιοκρατία. Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα και οι ίσες ευκαιρίες για όλους στη ζωή.
Δώστε μας την ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο γονείς, περισσότερο αλτρουιστές, πιο ανθρώπινοι και όχι στυγνοί και ψυχροί, συμφεροντολόγοι τεχνοκράτες. Βάλτε τα ποιοτικά σας πρότυπα. Απορρίψτε τις προσπάθειες χειραγώγησης. Δεν είστε επαίτες. Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας. Αξιοποιείστε τις τεράστιες γνώσεις και επενδύστε στη διάθεση ζωής. Είστε καλλίτεροι από εμάς.
Σε σας εναπόκειται να το επιβεβαιώσετε. Δεν είστε τα παιδιά που κουβαλούν τις αμαρτίες ή τη δύναμη των γονέων. Μην τρομάζετε από την κινδυνολογία του κατεστημένου, το οποίο εκφράζει τους φόβους του με αυτόν τον τρόπο, γιατί νοιώθει τη δυναμική και την ανάσα σας. Είστε η μεγάλη δύναμη, η αυτόφωτη ελπίδα και η προοπτική της ανθρωπότητας. Είστε το μέλλον μας.  Προσωπικά, μόνο με σας θα μπορούσα να συνεργαστώ και να συμπορευτώ, χωρίς προβληματισμούς και δεύτερη σκέψη.
Κλείνοντας το γόνυ, δεσμεύομαι προς όλους σας να θέσω το άπαν των δυνάμεών μου να υπηρετήσω τις αγωνίες, τις ελπίδες, τα όνειρα και τα πάθη σας για τον περιπαθή αυτόν Τόπο, τον Τόπο μας, τον Τόπο της καρδιάς μας.
Περιμένω την εντολή σας για σκληρούς αγώνες διεκδίκησης των κεκτημένων, για σχεδιασμό του μέλλοντος, διαφανείς διαδικασίες, δικαιοσύνη, αξιοκρατία και σεβασμό προς όλους, με όραμα, μέλλον και ελπίδα για τους νέους, τους αναξιοπαθούντες, τη Δυτική μας Μακεδονία.
Στους συνεχιστές της διαδικασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών εύχομαι κουράγιο και καλή επιτυχία!
Ώρα Καλή!. Καλό Αγώνα!
            
 Γεώργιος Κωτσίδης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
    Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
          ″ΑΝΑΤΡΟΠΗ Δημιουργία″
               Υποπτέραρχος ε.α.