η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Ψήφισμα Απεργίας - ΟμιλίαΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣΝ.Τ. ΑΔΕΔΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι  που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 9 Απρίλη 2014 και ώρα 11:00 π.μ. στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης.
Απαντάμε σε όλους αυτούς:
Οι προκλήσεις της κυβέρνησης εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων δεν έχουν τέλος.
 
Η Κυβέρνηση μας οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εξαθλίωση και στρώνει το χαλί για το τρίτο μνημόνιο, πρoσπαθώντας να εξαλείψει και τα τελευταία εργατικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός έχει αποδεχθεί τα αντεργατικά μέτρα που, έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει, είτε καθυπόδειξη της τρόικα, είτε εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα που η ίδια εκφράζει.
Ελάχιστο χρέος απέναντι
ñ   Στα 3,500,000 συνανθρώπους μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
ñ   Στους πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνεργους
ñ   Στους ομήρους - απλήρωτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
ñ   Στους απολυμένους (σε διαθεσιμότητα) του δημόσιου τομέα
ñ   Στην νέα γενιά, που μόνο οι ελαστικές και ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας της επιφυλάσσονται ως μέλλον
ñ   Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βλέπουν να γκρεμίζεται ότι με χρόνια δουλειάς έχουν χτίσει
ñ   Στους συνταξιούχους που τους δίνουν, αντί για σύνταξη, φιλοδώρημα
ñ   Στον ίδιο μας τον εαυτό που μας στερούν το βασικό δικαίωμα για ζωή με αξιοπρέπεια

Απεργούμε, Διαδηλώνουμε και Απαιτούμε:

ñ      ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ñ      ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

ñ    ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ  ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ñ    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΩΜΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2017

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ñ   Ακύρωση των πολιτικών λιτότηταςΕνίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

ñ   Νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας που θα ενισχύσει την απασχόληση, την αναδιανομή του εισοδήματος και την αναγκαία κοινωνική συνοχή.

ñ   Απόρριψη και ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί «σταθερότητας του ευρώ» που νομοθετεί και συνταγματοποιεί τη λιτότητα και την κατάργηση των κοινωνικών παροχών των εργαζομένων.

ñ   Κατάργηση των διατάξεων που ακυρώνουν το θεσμό των ΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ.

ñ   Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

ñ   Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ-Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.

ñ   Κατάργηση της ψευτοαπασχόλησης, των ελαστικών μορφών εργασίας, της αύξησης του ορίου των απολύσεων, της διαθεσιμότητας  και των συγκαλυμμένων απολύσεων των εργαζομένων μέσω της «κινητικότητας».

ñ   Υπεράσπιση του ΙΚΑ και του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος. Επιστροφή των ληστευθέντων χρημάτων των δομημένων ομολόγων. Πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.


ñ   Υπεράσπιση του ΟΑΕΔ και των φορέων Κοινωνικής Πολιτικής, που ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούνται με εισφορές των Ελλήνων εργαζομένων.

ñ   Προστασία  και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής


Σαυτή την Απεργία πάμε
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ....
ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΝ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

Εγκρινεται

__________________________________________________Η Κυβέρνηση σε ρόλο καταστροφέα συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας πολυνομοσχέ-δια που δίνουν τη χαριστική βολή σε  κοινωνία και οικονομία καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα.
Οι ψεύτικες “ιστορίες επιτυχίας” δεν πείθουν κανέναν. Για αυτό τα συνδικάτα μαζί με τους εργαζομένους, παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις καταργήσεις και τους περιορισμούς, θα συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα για να αποκρούσουν και να ανατρέψουν αυτές τις αντεργατικές, αντικοινωνικές και ΕΞΌΧΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕς & ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ, ν' ακυρώσουν τις καταστροφικές επιταγές των Μνημονίων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να αλλάξουν ριζικά οι πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ñ Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγα-λισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.
ñ      Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
ñ      Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου  των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτα-σιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
ñ      Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες – Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και  στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία )των εργοδοτών.

ñ      Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων (νέων, γυναικών, εργαζομένων πλησίον της σύνταξης). 
ñ      Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων - τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
ñ      Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.

ñ      Να μπει οριστικό τέλος στις  πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά των μικρομεσαίων, συγκαλυμμέ-νης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ  ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ:
ñΔιασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

ñΚατάργηση των διατάξεων αποψίλωσης των δημοσίων υπηρεσιών από εργατικό δυναμικό (διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις).

ñΔίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
ñΑποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
ñΠαράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των εργατικών οικογενειών, για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, οι μνημονιακές δεσμεύσεις – πολιτικές και οι επιπτώσεις τους στα εισοδήματα των εργαζομένων.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ
ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

ñΗ κρίση, το έλλειμμα και το χρέος δεν προκλήθηκαν από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους οι οποίοι συνεχίζουν να  σηκώνουν αποκλειστικά το βάρος για την αντιμετώπισή τους, απεναντίας είναι αυτοί που παράγουν, πληρώνουν φόρους και δημιουργούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση.
Αντίθετα όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο όσοι συνεχίζουν να φοροκλέπτουν και να εισφοροδιαφεύγουν παραμένουν στο απυρόβλητο .


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ


 Κουρκουτας Αριστείδης
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζανης